Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Miljöpris till ekogård och eldsjäl inom hållbarhet och omställning
Linda-Marie Häggström och Maria Engelbrektsson med blommar, diplom, tavlor och prischeckar

Årets miljöpristagare Linda-Marie Häggström och Maria Engelbrektsson uppvaktades med blommor, diplom, tavla och prischeck.

Miljöpris till ekogård och eldsjäl inom hållbarhet och omställning

Örnsköldsviks kommuns och Tidningen 7s gemensamma miljöpris ”Miljörnen” premierade i år föredömliga insatser för hållbar konsumtion respektive ett starkt personligt engagemang för en omställning i hela samhället.


Med miljöpriset ”Miljörnen” vill kommunen och Tidningen 7 uppmärksamma insatser som bidragit till hållbar utveckling och inspirerat andra att förbättra miljön, minska energiåtgången eller står för annan positiv utveckling på miljöområdet. Miljöpriset delas årligen ut i två kategorier: enskilda personer, organisationer eller föreningar samt till ett företag.

Miljörnen – företag: Ekogården
Miljöpriset i kategorin företag tilldelas Ekogården i Skrike, ett företag som Linda-Marie Häggström drivit sedan 2018.

– Så kul att miljöpriset uppmärksammar goda initiativ. För egen del ser jag priset som en bekräftelse på att mitt företag gör något bra. Livsmedel och odling utan tillsatser är något som jag själv ser goda effekter av. Den insikten får mig att vilja kliva upp och jobba varje morgon, säger Linda-Marie.

Juryns motivering till miljöpriset lyder: ”Ekogården har år efter år utvecklat konceptet med gårdsbutik och med ett allt större sortiment av förpackningsfritt har även allt fler miljömedvetna kunder letat sig till verksamheten i Skrike. Företagets företrädare bjuder även på en stor skopa av kunskap om sunda produkter och om den för framtiden så viktiga hållbara konsumtionen.”

Miljörnen – enskild/organisation/förening: Maria Engelbrektsson
Årets pris går till Maria Engelbrektsson, Drömme, Sidensjö som med starkt personligt engagemang entusiasmerar omgivningen för en omställning mot hållbara lokalsamhällen.

– Jag blev förvånad men det är såklart roligt att bli uppmärksammad. Priset ger mig ytterligare motivation att fortsätta engagera andra att samla grannar och vänner för att se vad vi göra för att nå en omställning i den tid vi lever i. I stället för att konkurrera, behöver vi samarbeta för stärka och återskapa jordens resurser, säger Maria.

Juryns motivering lyder: ”Med sitt brinnande engagemang för en bred omställning till ett hållbart samhälle och hennes vilja att engagera medmänniskor uppfyller Maria Engelbrektsson, med marginal, kvaliteterna för ett individuellt miljöpris. Frågor och lösningar på jordens miljöproblem är akuta, men att prisa en sann miljökämpe är aldrig för sent.”

Miljöpriset, bestående av en check på 3000 kronor att donera till en organisation, blommor och diplom och en fin tavla målad av Gideåskolas årskurs 1 delades ut av Ulf Eklund - vd Tidningen7, Birgith Johansson - kommunfullmäktiges ordförande samt Marianne Dahlbäck - miljöstrateg vid Örnsköldsviks kommun.


Marianne Dahlbäck. Ulf Eklund, Maria Engelbrektsson, Linda-Marie Häggström, Birgith Johansson

Marianne Dahlbäck, Ulf Eklund, Maria Engelbrektsson, Linda-Marie Häggström och Birgith Johansson.

Publicerad: