Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Rekordmånga lediga jobb i Örnsköldsvik

Rekordmånga lediga jobb i Örnsköldsvik

Det blåser positiva vindar på Örnsköldsviks arbetsmarknad. Arbetslösheten sjunker betydligt, både bland ungdomar och utlandsfödda, men även total sett. Från december 2020 till december 2021 sjönk arbetslösheten totalt från 8,5 till 6,8procent vilket är lägre än länsgenomsnittet och än riket i stort. Samtidigt går många företag mycket bra och efterfrågan på arbetskraft har ökat. Det har bidragit till att det nu finns rekordmånga jobb att söka i Örnsköldsvik.

- I vår platsbank finns i dagsläget drygt 1 000 lediga jobb. Med tanke på att endast 50 procent av alla lediga jobb läggs upp i vår platsbank så är summan snarare den dubbla, det vill säga drygt 2 000 jobb. I princip alla branscher går som tåget och nu står många arbetsgivare inför en stor utmaning att finna arbetskraft, inte minst när det gäller de kvalificerade jobben, säger Mats Lindström som är företagsrådgivare vid Arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik.

Även om många jobb kan tillsättas med lokal arbetskraft, så finns en utmaning i att tillsätta de mer kvalificerade jobben, däribland ingenjörer, svetsare och CNS-operatörer, lärare och förskollärare samt läkare och sjuksköterskor. Efterfrågan finns också på kockar inom restaurang och besöksnäring. Där måste arbetsgivarna vända sig till den externa arbetsmarknaden.

- Det är en stor utmaning och det är oerhört positivt att allt fler arbetsgivare ser möjligheterna i att samverka runt rekrytering. Samarbetsplattformen Jobba & Lev är ett toppenbra initiativ från arbetsgivarhåll att göra en kraftsamling för att rekrytera extern arbetskraft. Förutom att samarbeta runt rekryteringsinsatser, så erbjuder de medflyttarservice och arbetar tillsammans med kommunen runt information om vad Örnsköldsvik har att erbjuda, säger Mats Lindström.

Läs mer

Arbetsförmedlingens platsbank Länk till annan webbplats.

Jobba och lev Länk till annan webbplats.

Inspiration -flyttahit Länk till annan webbplats.

Publicerad: