Viktig information om coronapandemin

  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Sober October – drick mindre och upptäck mer

Sober October – drick mindre och upptäck mer

Sober October är en folkhälsokampanj som handlar om att dricka mindre och upptäcka mer. Syftet är att bidra med pepp och motivation till nya vanor och spännande upptäckter. Nyfiken i en strut är årets tema för kampanjen. Fokus är att väcka nyfikenhet på ett hälsosammare liv och hjälpa till att ifrågasätta normer kring alkohol och få oss alla att reflektera och samtala mer om detta. Inspiration har hämtats från begreppet sober curious, en global trend som inte nödvändigtvis handlar om att sluta dricka helt, utan att reflektera över sitt eget förhållande till alkohol. Målet är att under oktober månad utmana alkoholnormen, dricka mindre och upptäcka mer.

-Ur ett folkhälsoperspektiv finns många vinster med att uppmärksamma och ifrågasätta alkoholnormen. Pandemin har påverkat oss både negativt och positivt. Hälsotrenden växer där allt fler ställer om till en mer hållbar livsstil för klimatet, ekonomin och hälsan, samtidigt som pandemin ökat utsattheten med arbetslöshet och isolering där vanor och rutiner förändrats och många ökat sitt alkoholdrickande. Vi vill uppmuntra att fundera kring hur ens relation till alkohol ser ut och vad som långsiktigt berikar livet och hälsan och hoppas att många är nyfiken att prova en Sober October, säger Birgitta Edin Westman, utvecklingsstrateg och samordnare brott- och drogprevention Örnsköldsviks kommun.

I samband med Sober October har Arkenbiblioteket tagit fram litteratur med anknytning till ämnet. Varje tisdag i oktober vid lunchtid kan du även ta del av digitala föreläsningar. Läs mer om kampanjen och ta del av föreläsningarna på Sober Octobers webbplats. Länk till annan webbplats.

Kampanjen är ett samarbete mellan Örnsköldsviks kommun, IOGT-NTO och Sober October.

Publicerad: