Viktig information om coronapandemin

  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Attraktiva aktiviteter under vetenskapsfestivalen Forskarfredag

I Bostadsförsöket kan alla delta och hjälpa till att mäta hur tillgängliga våra bostäder är.

Attraktiva aktiviteter under vetenskapsfestivalen Forskarfredag

20-24 september pågår vetenskapsfestivalen Forskarfredag i hela Sverige och online. Flera deltagare finns med från Örnsköldsviks kommuns skolor. Skolor har haft möjlighet att anmäla sig till de olika programpunkterna och särskilt stort är intresset från årskurs åtta att delta i arrangemanget Forskarbussen online fredag 24 september.

I år är hela sju skolor i Örnsköldsviks kommun anmälda till det arrangemanget. Målgruppen för Forskarfredag är den breda allmänheten med en särskild inriktning mot barn och unga.

-Forskarbussen, i samarbete med Mittuniversitet, är en aktivitet som vi hoppas ska bredda bilden av vad jobba med forskning kan innebära. Vi jobbar dagligen med att inspirera ungdomar till att ta medvetna studiebeslut samt måla en bild av hur arbetsmarknadens kompetensbehov ser ut. Många ungdomar vill idag jobba med något som bidrar till ett bättre samhälle. Med denna insats hoppas vi kunna ge några exempel på förebilder, både inom akademin och privata sektorn, som gör just det, säger Felicia Pournasiri projektledare Arbetsmarknadskunskap Handelskammaren Mittsverige

En annan del av Forskarfredag är massexperimentet Bostadsförsöket. Här vill forskare vid Lunds universitet ha hjälp från skolelever och andra från hela Sverige och i Örnsköldsvik för att ta reda på hur tillgängliga våra bostäder är. Seniorer, personer som åldras med funktionsnedsättning och skolklasser är viktiga målgrupper för forskningsprojektet. För att vi ska kunna leva bra och aktiva liv behöver vi ha bostäder som är anpassade efter våra behov. Detta innebär särskilda krav på bostäder för äldre personer och personer med funktionsvariationer. Hur tillgängliga är egentligen Sveriges bostäder för äldre? Allt som behövs för att delta är en tumstock och en mobilapp. Mätningarna genomförs under september och oktober.

Här kan du läsa mer om hur du gör om du vill delta https://forskarfredag.se/forskarfredags-massexperiment/bostadsforsoket/ Länk till annan webbplats.

Forskarfredag startade 2006 som en del av europeiska European Researchers’ Night, och delfinansieras av EU:s forskningsprogram Horisont 2020. I över 400 städer i hela Europa och närliggande länder erbjuds aktiviteter där allmänhet och forskare träffas.

Publicerad: