Viktig information om coronapandemin

Det är du och jag som har makten över viruset - tillsammans kan vi minska smittspridningen. Läs mer om hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Årets stipendiater
Bild från när Anna Risberg tar emot Kulturstipendiet av Eva Sonidsson inne på ljusgården på stadshuset Kronan

Kultur- och fritidsnämnden delade ut stipendium för 2021 till stipendiaterna i stadshuset Kronan.

Årets stipendiater

Kultur - och fritidsnämnden har utsett årets stipendiater. I onsdags delade Kultur- och fritidsnämndens ut stipendium för 2021 till stipendiaterna vid kommunhuset Kronan.

Kultur och fritidsnämndens stipendier brukar i vanliga fall delas ut under nationaldagsfirande på Stora torget 6 juni, detta ställdes dock in på grund av rådande pandemi. Istället ordnades en särskild ceremoni för en begränsad samling där stipendiaterna fick motta diplom och blommor från nämndsordförande Eva Sonidsson. Örnsköldsviks kommun önskar årets stipendiater stort Grattis!

Se stipendiater och motiveringar:

Friluftsstipendium

Arne Melbin håller upp sitt stipendium och blombukett och bredvid till höger står Eva Sonidsson.

Arne Melbin 8000 kr

Arne får årets Friluftstipendium för att han med sin glädje och kunskap blivit uppskattad och har entusiasmerat både unga och gamla att ge sig ut mitt i mörkaste och kallaste vintern för att bygga, sova och vara i fantastiskt vackra igloos. Med sin förmåga att få andra personer engagerade, att vara ute och våga prova nya saker samtidigt som han ser till att alla kan delta utifrån sina villkor har han satt Örnsköldsvik på världskartan som ett paradis för igloos och han har med sin “igloomani” lättat upp en vinter som annars varit kantat av restriktioner på grund av pandemin.

Christer Sjöberg i mitten med Eva Sonidsson till höger och Anneli von Wachenfeldt till vänster.

Christer Sjöberg 8000 kr

Christer får årets Friluftstipendium för sitt långa aktiva arbete med att få människor, stora som små, att komma ut och röra på sig i vår vackra natur. Barn och vuxna får delta utifrån sitt eget intresse och sina förutsättningar genom hans välpreparerade skidspår och den populära och uppskattad “Skidans dag” som han i över 20 år har arrangerat. En tradition som många hoppas håller på i minst 20 år till.

Kulturstipendium

Anna Risberg ler in mot kameran och håller i en bukett blommor.

Anna Risberg 15 000 kr

Anna får årets Kulturstipendium för sin förmåga att skapa utrymme för alla som vill vara med oavsett vilka förutsättningar varje individ har. Vare sig det handlar om nybörjare eller proffs får hon med sitt engagemang, sina kunskaper och sina visioner till vackra underverk när alla bitar faller på plats och stråkorkestern “Stråk för alla” under hennes ledning utvecklas så ljuv musik uppstår. Annas förmåga att se till både gruppen och individen gör också att alla utvecklas genom att både spela tillsammans och framträda enskilt. Hon har också under denna pandemi sett till att alla som har vill fått möjlighet att fortsätta träna och spela på ett säkert sätt.

Idrottsstipendium

Bild på Benjamin när han orienterar och är precis vid sista kontrollen där det står MÅL.

Benjamin Näslund 8000 kr

Benjamin får årets idrottsstipendium för att han under 2020 tog sin första SM-medalj och för att han är en god förebild i sin förening Skogslöparna. Benjamin är engagerad och deltar i träningar och i aktiviteter och är därmed en förebild för yngre medlemmar och vi förutspår att Benjamin kommer ta hem fler medaljer med tiden då han även varit upp och “nosat” på en plats i juniorlandslaget.

Cassandra tar emot blommor från Eva Sonidsson.

Cassandra Pettersson 8000 kr

Cassandra är en välmeriterad idrottsperson som många gånger representerat såväl Örnsköldsvik som Sverige i olika nationell och internationella mästerskap. Hon är också den gymnast varit med i landslaget längst av alla hittills. I 12 år utan avbrott har hon representerat Sverige vid åtskilliga tillfällen och många gånger varit bästa svenska, exempelvis vid senaste VM I Baku. Cassandra är genom sin långa och framgångsrika karriär en bra förebild för yngre gymnaster, både genom sitt eget tävlande och som ledare i sin förening här hemma i Örnsköldsvik.

Ledarstipendium

Tobias Johansson står i mitten med Anneli von Wachenfeldt till vänster om sig och Eva Sonidsson till höger. Inne på ljusgården på stadshuset Kronan.

Tobias Johansson, Örnsköldsviks Spelförening 15 000 kr

Tobias får årets ledarstipendium för sitt aktiva arbete för att fler ska ha möjlighet att delta i föreningsverksamhet. Med sitt goda föredöme är Tobias en bra förebild som bidrar till en ökad förståelse för olika människors behov. Han sprider också kunskap om demokratin människors lika värde och rättigheter. Med sina ledord “Empati och sympati” skapar Tobias plats för unga som behöver alternativ till traditionell föreningsverksamhet och sänker trösklar för dem som lever i någon form av utanförskap. En ledare som “Totte” är värd att uppmärksammas och vi hoppas att fler följer i dina fotspår.

Arne Söderströms hembygdsstipendium

Bild på tre representanter för Kultur och evenemangsföreningen Edenborg – Vik , en man står längst till vänster med två kvinnor närmast bild.

Kultur och evenemangsföreningen Edenborg – Vik 30 000 kr

Kultur och evenemangsföreningen Edenborg - Vik erhåller årets Arne Söderströms hembygdsstipendium för deras arbete och engagemang med att rusta upp och underhålla de gamla fäbodlederna som förbinder ett 10-tal fäbodvallar på Nätra fjällskog. Föreningen jobbar även med informationsinsatser för att informera och bevara den gamla fäbodkulturen.

Föreningen har under ett antal år inventerat och påbörjat en upprustning av de gamla fäbodlederna på Nätra fjällskog. De har knutit nya markägarkontakter, röjt stigar, byggt broar och spångar samt satt upp skyltar och informationstavlor. Arbetet har delats in i områden och delprojekt varav man bit för bit för tagit sig fram och snart knutit ihop hela det gamla fäbodleds systemet. Det är ett väl utfört arbete och lika imponerande planer finns för framtiden så vi vill med detta stipendium visa vår uppskattning och tacka för allt ni hittills gjort.

Mästerskapsstipendium

Cassandra Pettersson, Örnsköldsviks Gymnastikklubb - minnesgåva

Cassandra har 2020 representerat Sverige på Nordiska mästerskapen ,där hon också gick till final. Sedan 2009 har hon blivit uttagen till samtliga Nordiska mästerskap, något som i sig är unikt och värt att uppmärksamma. Cassandra var också uttagen att representera Sverige på Rytmisk gymnastiks Grand Prix som gick av stapeln i Moskva 2020 där hon gjorde en mycket fin prestation.

Benjamin Näslund, Skogslöparna - minnesgåva

Benjamin får stipendiet för sin bronsmedalj han tog under SM i Sprintorientering 2020 där han sprang i klassen H20 Elit. Med 28 sekunder till guldet och endast 10 sekunder till silvret var det en tajt kamp innan han tog hem sin första SM-medalj och föreningens andra SM-medalj någonsin. En bragd att vara stolt över.

Publicerad: