Egenkontroll enligt miljöbalken innebär att du som verksamhetsutövare ska planera och kontrollera din verksamhet för att motverka och förebygga olägenheter för människors hälsa och miljön.
Egenkontrollen ska anpassas utifrån verksamhetens art och omfattning för att skydda människor och miljön. Egenkontroll gäller alla verksamheter som kan befaras medföra olägenheter för människors hälsa eller påverka miljön, allt från exempelvis frisersalonger till kemiska processindustrier.
Det finns särskilda mer preciserade krav på egenkontrollen för dig som har tillstånds- eller anmälningspliktiga verksamheter. Kraven hittar du i förordning om verksamhetsutövarens egenkontroll.
Kraven gäller såväl miljöfarliga verksamheter, så kallade A-, B- och C-verksamheter som andra tillstånds- eller anmälningspliktiga verksamheter. Läs mer i Miljöprövningsförordningen (2013:251) vilka verksamheter som berörs.
Egenkontrollen ska anpassas till verksamheten. En komplex verksamhet med stor risk för människors hälsa eller miljön bör ha en mer omfattande egenkontroll än den som är enkel eller innebär en liten risk för miljön. Enligt egenkontrollförordningen ska följande delar ingå:
Förslag på checklista för egenkontroll.
För tillståndspliktiga miljöfarliga verksamheter (A- och B-verksamheter) finns bestämmelser om miljösanktionsavgift vid bristfällig egenkontroll.
Sidansvarig: