Ungdomsjobb

Örnsköldsviks kommun arbetar aktivt för att alla medborgare inom vår kommun ska få ett arbete och att själv kunna försörja sig. Därför erbjuder vi, i samverkan med arbetsförmedlingen, arbetslösa ungdomar mellan 19-26 år som är inskrivna vid arbetsförmedlingen möjligheten till ett ungdomsjobb.

Varför ungdomsjobb?
Ungdomsjobb syftar till att ge arbetslösa ungdomar möjligheten att testa på ett arbete, visa sina förmågor, motiveras, inspireras och utvecklas. Det innebär även en möjlighet att lära känna vår organisation, skaffa sig arbetslivserfarenhet samt referenser. Förhoppningen är också att bidra till att locka ungdomar att söka utbildning eller fortsatt arbete inom områden där vi kan se att det kan bli brist på kompetens.

Vad innebär det att ungdomsjobba?
Innan ungdomsjobbet startar börjar man i regel med en praktikperiod för att skolas in i tänkbara arbetsrutiner och att få möjligheten att testa på arbetsuppgifterna utifrån arbetsställets behov. Om praktikperioden fungerat väl och ekonomiska förutsättningar finns, kan praktiken övergå till ett ungdomsjobb som innebär en heltidstjänst under sex månader enligt BEA-avtalet.

Om en anställning på den reguljära arbetsmarknaden blir aktuell eller att du väljer att påbörja studier under perioden för ungdomsjobb får du lämna ditt ungdomsjobb inom kort. Väljer du att gå med i a-kassan under din anställning kan du ha rätt till en ersättningsgrund efter ungdomsjobbets slut.

Inom vilka yrken kan jag ungdomsjobba?
Vi erbjuder ungdomsjobb inom förskola/skola, vård och omsorg (servicehus, vård och omsorgsboende, hemtjänst och LSS), vaktmästeri, kök, städ, parkarbete, inom kultur- och fritidsområdet samt administration. Det finns ett begränsat antal platser inom respektive område.

Hur gör jag för att få ett ungdomsjobb?

  1. Du ska vara inskriven på arbetsförmedlingen som arbetssökande
  2. Fundera inom vilket yrke du vill få erfarenhet om
  3. För en diskussion med arbetsförmedlingenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som i sin tur tar kontakt med Örnköldsviks kommun.

För mer information, vänligen kontakta arbetsförmedlingenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller Örnsköldsviks kommuns personalavdelning.

Sidan uppdaterades

2020-10-12

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Personalavdelningen
Skicka e-post

E-tjänster och blanketter