Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Sommarlovsentreprenörer redo möta marknaden

Sommarlovsentreprenörer 2016

Tomislaw Lovric, Linnea Byström, Filip Westerström och Evelina Edin är fyra av sex ungdomar som testar företagande under några sommarveckor.

Fredag 17 juni var det ”kick-off” för årets sommarlovsentreprenörer. Sex ungdomar som, genom satsningen Destination Jobb, fått möjlighet att driva ett företag under tre sommarveckor finslipade på de sista detaljerna. På måndag ska de ge sig ut för att möta sina kunder. Det var ett taggat gäng som såg fram emot att gå i skarpt läge.

Under handledning av Felicia Söderstedt och Olof Dahlberg från Destination Jobb, och genom inbjudna föreläsare, har ungdomarna fått möjlighet att utveckla sina företagsidéer. I många fall har det också handlat om att idéer har förkastats och nya vuxit fram.

Linnea Byström, Evelina Edin och Filip Westerström tillhör de som testat sig fram och bytt inriktning några gånger men nu fastnat för konceptet brödleveranser.

– Vi kommer att sälja frukostbröd till båt- och husbilsgäster i Inre hamnen och även ta upp beställningar på fikabröd, berättar Filip.

De tre entreprenörskollegorna har viss vana av företagande eftersom de drivit UF-företag på gymnasiet. Med de erfarenheterna i bagaget och efter introduktionsveckan känner de sig förberedda att starta sin verksamhet.

Tomislaw Lovric satsar på egenföretagande och kommer att producera handgjorda fotoböcker. Företagsidén bygger på det faktum att alla fotar så mycket idag. Då borde det vara en idé som faller väl ut att få att få sina bästa bilder samlade i en personlig fotobok.

– För mig är sommarlovsentreprenör ett bra utbildningstillfälle och en möjlighet att få prova på företagande. Jag läser ekonomi och har rätt seriösa planer på att driva något eget i framtiden. Här har vi fått träffa yrkesverksamma som jobbar med budget, revision, skatter och företagsstöd. Det har gett en bra insikt det praktiska som gäller, menar Tomislaw.

Olof och Felicia är handledare vid Destination Jobb

Olof Dahlberg och Felicia Söderstedt, handledare vid Destination jobb, har stöttat sommarlovsentreprenörerna i förberedelsearbetet.

Destination Jobb är en ekonomisk förening med inriktning på arbetsmarknadskunskap. Medlemmar i föreningen är Örnsköldsviks industrigrupp, Örnsköldsviks kommun, Landstinget, Sidensjö Sparbank, SE Banken med flera. Länsstyrelsen delfinansierar Destination Jobb under perioden 2014-2016.
Mer om Destination jobblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Aktuelltartikel publicerad av: Elisabeth Bårman

2016-06-17