Örnsköldsviks Vetenskapsvecka – ForskarFredag, 24-28 september

Örnsköldsviks vetenskapsvecka

Sista fredagen i september arrangeras ForskarFredag på många platser i Europa. Örnsköldsviks kommun vidgar i år arrangemanget till en hel vetenskapsvecka.

I Örnsköldsvik finns starka forskningsmiljöer inom olika ämnesdiscipliner. Privata och offentliga aktörer utvecklar ständigt sitt samarbete med lärosäten runt om i landet. För att uppmärksamma detta arrangeras Örnsköldsviks Vetenskapsvecka – ForskarFredag, 24-28 september 2018.

– Under Örnsköldsviks Vetenskapsvecka kommer forskare och pedagoger att visa vad vetenskap är, hur forskning går till och hur det är att jobba som forskare. Målgruppen är den breda allmänheten med särskilt fokus på barn och unga. En stor del av veckans aktiviteter bygger på att unga deltar och förhoppningsvis blir nyfikna på högre utbildning, forskning och innovation säger Martin Paju, utvecklingsstrateg vid folkhälso- och kompetensenheten, Örnsköldsviks kommun.

På programmet finns aktiviteter som massexperiment, klassrumsseminarier, nyckelpigekonstruktioner med KomTek, panelsamtal, ForskarFika, webb-föreläsningar och vetenskapsquiz. Örnsköldsviks Vetenskapsvecka avrundas på ForskarFredagen 28 september med vetenskapscafé och forskarpanel.
Under vetenskapscaféet uppmärksammas forskning kring e-hälsa. Marlene Sandlund, fysioterapeut och systemvetare, föreläser om fallolyckor under rubriken ”Säkra steg med digital teknik”. Föreläsningen börjar klockan 13:30 på Café UH. Mer information om föreläsningen finns på ForskarFredags webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

ForskarFredagens final blir ett panelsamtal där Elsa Reimersson. Sina Jansson, Susanna Pusa och Jessica Gard Timmerfors, forskare verksamma inom statsetenskap, kemi och omvårdnad, samtalar om ”Forskarens vardag”. Forskarpanelen hålls i Flygelsalen, Lasarettsgatan 7 med start 14:30. Hållpunkter för forskarpanel och summering av Vetenskapsveckan finns på ForskarFredags webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Begreppet ForskarFredag är hämtat från EU-initiativet European Researchers Night och syftar till att skapa mötesplatser mellan forskare och allmänhet. Aktiviteterna i Örnsköldsvik arrangeras i samarbete mellan Örnsköldsviks kommun och regionens universitet och föreningsliv. ForskarFredag samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet.


Aktuelltartikel publicerad av: Elisabeth Bårman

2018-09-18

 Kontakta oss

Martin Paju
utvecklingsstrateg
0660 - 885 93
Skicka e-post