Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Mässdeltagande för mervärde i rekryteringssatsning

Den 6 april deltar Örnsköldsviks kommun i de två arbetsmarknads-mässorna Pedagogernas dag och Framtidsmässan, som arrangeras i Umeå respektive Stockholm. Båda mässorna är årliga arrangemang och riktar sig mot akademiker, allt från förstaårsstudenter till dem som tar examen.

Till Pedagogernas dag inbjuds blivande lärare, pedagoger och studie- och yrkesvägledare. Framtidsmässan i sin tur bjuder in blivande akademiker som vill arbeta inom den offentliga sektorn i stort.

Representanter på Pedagogernas dag från vänster: Maria Gulliksson, Mikael Breilin, Ulrika Sjöblom, Markus Söderlund, Annika Snöberg och Karl-Erik Brännström.

Personalspecialisten Karl-Erik Brännström vid Örnsköldsviks kommun har goda erfarenheter av Pedagogernas dag. Han är med även i år tillsammans med representanter från förskolan och grundskolan.

– Det som är så bra med att delta i mässor är att man får en personlig kontakt med studenterna, som ger helt andra förutsättningar för en rekrytering. Många gånger har vi lyckats rekrytera lärare på stående fot på mässorna, säger Karl-Erik.

Behovet av att finna kompetens till skolan är generellt en stor utmaning och bristen på grundskollärare och fritidspedagoger är särskilt stor.

– Vi har gått ut med 100 tjänster inom skolan så här långt, så jobb finns för den som är utbildad. Därför försöker vi på olika sätt få upp ögon på ungdomar att det finns attraktivt jobb bakom hörnet, bara de skaffar sig en utbildning, säger Karl-Erik.

Med på Framtidsmässan är bland andra personalspecialisterna Anchela Signell och Emelie Hellström.

Bland dem som deltar på Framtidsmässan finns personalspecialisten Anchela Signell vid Örnsköldsviks kommun tillsammans med representanter från välfärdsförvaltningen och bildningsförvaltningen.

– Jag ser fram emot att knyta nya kontakter nere i Stockholm som vi sedan kan följa upp på ett bra sätt. I sig är det problem att vi har ett så stort behov av kompetens inom rad olika områden. Men å andra sida känns det ju bra att kunna erbjuda kvalificerade, konkreta jobb inom så många olika yrkesområden. På mässan får vi dessutom se hur andra arbetsgivare arbetar rent praktiskt med sin rekrytering, säger Anchela Signell.

Listan är lång på den kompetens som behövs nu och i framtiden, däribland sjuksköterskor, lärare, pedagoger, handläggare, ingenjörer och enhetschefer.

– Det är glädjande att konstatera att allt fler människor ser det som attraktivt att jobba med hållbarhetsvärden. Något vi som kommun definitivt kan erbjuda genom arbeten som till stor del om handlar om människor, miljö- och samhällsfrågor.

Besök kommunens facebook: ornskoldsvikjobbamedosslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Pedagogernas dag arrangeras av Umeå universitets studentkår och Framtidsmässan av Framtidsverket, Stockholms stad och Stockholms universitets studentkår.

Aktuelltartikel publicerad av: Sven Alveryd

2017-04-03