Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Kommunen lanserar e-tjänster som förenklar för restaurangföretagare

Digitala tjänster tas fram i snabb takt just nu i Västernorrland. Med en nationellt vedertagen teknik i grunden, från början utvecklad i länet, byggs digitala tjänster som förenklar för invånare och näringsliv samtidigt som kommunernas arbete effektiviseras. De digitala tjänsterna utvecklas i hög utsträckning genom projektet eSamverkan – ett samarbete mellan Västernorrlands sju kommuner samt Hudiksvall och Nordanstigs kommun. I dagsläget har projektet tagit fram ett hundratal digitala tjänster.

Örnsköldsviks kommun är nu först ut med ett antal tjänster som förenklar tillståndshanteringen för restaurangbranschen. Att starta och driva restaurang kan upplevas krångligt, med många olika tillstånd att söka och hålla reda på. Syftet med ”Serverat-tjänsterna” är att underlätta för restaurangföretagare samtidigt som kommunens handläggning effektiviseras.

– Målet är att vi genom samverkan ska göra vardagen enklare för våra medborgare. Istället för att fylla i pappersblanketter ska tjänsterna kunna skötas via dator eller mobil. Det ska vara smidigt att starta företag och kommunikationen med kommunen ska vara snabb och effektiv, säger Jens Danielsson, IT-chef vid Örnsköldsviks kommun.

De e-tjänster som Örnsköldsviks kommun nu lanserar, speciellt riktade till restaurangbranschen, är anslutna till en sammansatt bastjänst som förmedlar information från myndigheternas register. Via den erbjuds restaurangföretagaren en förifyllnad av sina uppgifter. Förutom att det blir enkelt och smidigt för företagaren, underlättar det kommunernas egen hantering när ansökan är komplett och korrekt ifylld.

Under våren kommer även Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Timrå, Sundsvall, Ånge, Hudiksvall och Nordanstig att erbjuda restaurangföretagarna dessa tjänster.

 

E-tjänsterna finns här på webbplatsenAktuelltartikel publicerad av: Elisabeth Bårman

2018-03-15

 Kontakta oss

Jens Danielsson
IT-chef,  070 655 82 03

Daniel Nordström
enhetschef miljö och hälsa
070-256 07 81