Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Full fart på Yrkesmässan 2016

Foto taget från läkaren där man ser massor av mässbesökare på mässgolvet.

Årets Yrkesmässa som gick av stapeln i onsdags blev en välbesökt tillställning. Runt 1300 elever fick bland annat minglade runt på mässgolvet och ta del av information, tävlingar och smaka på godsaker från ett 60-tal arbetsgivare som ställde ut från Örnsköldsvik.

Nytt för i år var att även elever från Nordmaling, Junsele, Ramsele och Sollefteå bjöds in att delta på mässan. Bland dem fanns tre grabbar från Artediskolan i Nordmaling.

— Jag vill läsare vidare på estetiska programmet och en dag vill jag bli fotograf, säger Phontakorn, medan hans vänner siktar mer på teknik- och byggbranschen. — Jag är intresserad av bygg och anläggningsprogrammet, det skulle vara kul att jobba som ingenjör, säger Riku och Ludvig fortsätter. — För mig blir det IT-programet i Umeå för jag vill jobba med IT, teknik och framför allt spel.

Mässan började med en yrkesshow där brist- och normbrytande yrken presenterades en efter en. Bland yrkena fanns bland annat lärare, kock, CNC-operatör, polis, ambulansförare, soldat, skogsmaskinförare, bonde, husfru, deltidsbrandman med flera. Efter yrkesshowen och minglet bjöds det på lunch och uppvisning av brand- och säkerhet, sedan blev det mini-intervjuer med utvalda yrken och som avslutning fick eleverna ta del av en motivationsföreläsning av Daniel Donlind.

Willma var en av mässbesökarna, hon hade tagit sig till Fjällräven Center från Vallaskolan i Sollefteå och passade på att stanna till vid brand- och säkerhets monter. — Jag är inte helt säker på vad jag vill bli, men det enda jag tänkt på är att jag vill gå räddningsgymnasiet på Sandö. Jag ska dit nästa vecka och ha praktik, så det ska bli kul.

Yrkesmässan ordnas av Destination Jobb i samarbete med Örnsköldsviks kommun och arbetsgivare i Örnsköldsvik.

Tre killar från Nordmaling stå i folkvimlet.

Från vänster: Ludvig, Riku och Phontakorn från Artediskolan i Nordmaling är intresserade att jobba inom fotografi, spel och byggbranschen i framtiden.

En profilbild på Wilma från Sollefteå.

Wilma från Sollefteå skulle vilja plugga på räddningsgymnasiet i Sandö. Hon ser fram emot att ha praktik där nästa vecka.

Två grabbar visar upp sina ny-vunna "buffar" som de bär runt halsen.

Farid och David visar upp sina ”buffar” runt halsen som de vann vid en av montrarna. Farid, till vänster, vill studera vidare på samhällsprogrammet eller till sjuksköterska medan hans vän David drömmer om att bli Polis.

Märta från Junsele tittar in i kameran någon sekund innan hon fortsätter fylla i sin enkät om Yrkesmässan.

Märta Moström från Junsele uppskattade att de fick komma till Yrkesmässan i Örnsköldsvik och passade på att tävla om en Ipad. – Det känns kul och intressant att vara här. Efter 9:an vill jag plugga barn- och fritid!

Aktuelltartikel publicerad av: Susanna Domeij

2016-10-13