Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Följ med på två företagsbesök från företagsbesöksdagen 6 februari

Bild på Lars-Olov Lindgren, Per Nylén och Glenn Nordlund.

Företagsbesöksdagen 6 februari 2018.

I tisdags 6 februari var det dags för den årliga företagsbesöksdagen, då politiker och tjänstepersoner träffar och lär känna företag runt om i Örnsköldsviks kommun. Totalt genomfördes 26 företagsbesök av tretton politiker och elva tjänstepersoner.

Två av företagen som fick besök av kommunstyrelsen ordförande Glenn Nordlund, vice ordförande Per Nylén samt näringslivschefen Fredik Holmgren var Pichano Husum AB samt NKM - Norrlandskustens Maskinhandel AB i Husum.

Bolaget Pichano finns på fyra platser i landet och erbjuder sina kunder fullserviceuppdrag inom stålindustrin med bland annat produktion, reparation och service. Pichano verkar liksom många andra företag inom industrin, i en verklighet med tuff konkurrens på en prispressad marknad, där jakten på teknisk kompetens är den hårdaste nöten att knäcka. På Pichano satsar man på att bygga bra samarbeten med andra lokala aktörer inom branschen för att kunna utvecklas.

— Vi måste vara flexibla åt alla håll och anpassa oss efter vad våra kunder efterfrågar. Här gäller det att hitta vägar som gör att vi kan komplettera varandra, snarare än att konkurrera. Exempelvis arbetar vi mycket tillsammans med Lolab som ligger vägg i vägg med vår verksamhet, säger Stig-Olov Eriksson, senior projektledare Pichano AB.

Bild från företaget Pichano Husum AB från företagsbesöksdagen 6 februari 2018.

Per Nylén, Glenn Nordlund och Fredrik Holmgren besöker Pichano Husum AB. Här ger Lars-Olov Lindgren och Stig-Olov Eriksson besökarna en visning av verksamheten.

— Det är svårt att hitta utbildad personal inom verkstad- och svets idag, få unga väljer den banan helt enkelt. Mycket handlar om att hitta rätt personal som vi sedan får utbilda här på plats. För att väcka teknikintresse hos unga och visa på möjligheterna inom vår verksamhet har vi ett bra samarbete med Örnsköldsviks gymnasium när det gäller praktik, säger Lars-Olov Lindgren, platschef Pichano Husum AB.

Det blev även ett besök på NKM - Norrlandskustens Maskin i Husum. Företaget började sin bana för ungefär 20 år sedan med småskalig försäljning av diverse produkter hemma hos ägaren Albert Byström och en del entreprenad samt handel av entreprenadmaskiner. Idag omsätter företaget 16 miljoner kronor och verkar inom en bransch där efterfrågan ständigt växer. Fokus i verksamheten ligger på försäljning av LED-belysning till fordon och fastigheter, arbetskläder med tryck, backkameror, verktyg, tillbehör till maskiner och förbrukningsmaterial till lantbruk, entreprenad, industri och åkeriföretag samt även till privatpersoner. Butiken inrymmer lager med cirka 4400 artiklar som de säljer både i butiken och via webbshopen som idag står för 75-80 % av försäljningen. Under samma tak driver de även Megaloppis Husum sedan två år tillbaka, där privatpersoner får hyra loppisbås och ställa upp sina saker och där personalen på NKM sköter försäljningen.

Fredrik Holmgren, Per Nylén och Glenn Nordlund besöker Norrlandskustens Maskinservice i Husum.

Fredrik Holmgren, Per Nylén och Glenn Nordlund på besök hos Norrlandskustens Maskinservice i Husum.

— Vi lägger mycket fokus på att möta våra kunders behov, det vi inte har hemma på lager det beställer vi och handlar det om service eller montering av produkter så fixar vi det också, säger Albert Byström, VD NKM i Husum.

Näringslivsenheten gör företagsbesök under hela året. Vill du att någon på näringslivsenehten kommer och hälsar på dig och ditt företag är du varmt välkommen att höra av dig.

Här hittar du kontaktuppgifter till näringslivsenheten.

Aktuelltartikel publicerad av: Susanna Domeij

2018-02-08