Flytten hem till Örnsköldsvik gav globala jobbmöjligheter

Från bra till bättre. Så kan man summera familjen Tillanders flytt från Göteborg till Örnsköldsvik.

Med flytten kom de närmare släkten, fick en tryggare vardag för döttrarna, mer kvalitetstid tillsammans och Therese fick dessutom en utvecklande tjänst som global hållbarhetschef inom AFRYs affärsområde processindustri.

–Helt ärligt trodde jag aldrig att vi skulle flytta hem då vi hade rotat oss så hårt i Göteborg men det har blivit hur bra som helst och vi har vunnit mycket på denna förändring, säger Therese Tillander.

Att fostras i ett lag med stor gemenskap har många fördelar och är en styrka att bära med sig genom livet. Så har det varit för Therese Tillander som tackar fotbollen för mycket, inte minst utifrån sin målmedvetenhet och vad man kan åstadkomma tillsammans som ett lag. Den har tagit henne till nya platser och spännande yrkesutmaningar – ofta i ledande position.
– Jag har aldrig haft en tydlig karriärplan men alltid prioriterat team och relationer. Jag har också försökt omge mig med människor som kompletterar mig. Det är något som troligtvis kommer från uppväxten, en familj med många syskon, och från idrotten.

– Tillsammans kan vi lyfta varandra och åstadkomma mycket, säger Therese och med den inställningen är det lätt att det leder till ledande roller, även om det aldrig varit tanken för Therese.

Therese är född och uppvuxen i ett område strax utanför Örnsköldsviks centrum och på fritiden spelade hon fotboll. Med Örnsköldsviks främsta damfotbollslag gick de upp i allsvenskan men en skada satte stopp för fotbollskarriären.

Efter studier till civilingenjör i teknisk kemi i Umeå gjorde hon karriär, både inom och utanför Sveriges gränser. Så mötte hon kärleken i Robert (även han ingenjör) som då bodde i Göteborg men som ursprungligen kommer från Piteå.

16 år i Göteborg hann det bli tillsammans.
– Vi hade ett idylliskt liv i vår villa i ett gammalt sommarstugeområde tre mil utanför Göteborg. Det var en bra plats för oss och för våra två tjejer, Isabelle och Nathalie.

I takt med att barnen blev äldre började tankarna växa om att flytta tillbaka till Norrland.
– Vi är målmedvetna och hade bra och utvecklande jobb, det ville vi inte tumma på.

Då hade Therese en chefsbefattning mot kemisektorn inom AFRY, som för övrigt är ett globalt konsultbolag med över 19000 medarbetare och med närmare 90 kontor i Sverige.

År 2020 började hon jobba alltmer med hållbarhetsfrågor inom företaget.
– Det som lockade mig var den gröna industriella omställningen i kombination med saker som jag börjat uppskatta mer och mer, exempelvis natur och kultur.

Under pandemin förändrades arbetsmarknadens spelplan att komma nära släkt och naturen i Höga kusten kändes viktigt. Men klockan tickade snabbt, skulle de flytta behövdes det göras innan döttrarna blev alltför rotade i sin hemstad.
– Att flytta var en svårlöst gåta men plötsligt var lösningen tydlig. När vi väl hade bestämt oss kändes det helt rätt.

Jobben löste sig lätt. Robert kunde behålla sin befattning och Therese kunde arbeta kvar på AFRY, med placering i Örnsköldsvik i stället. Ett steg som snart skulle innebära ett karriärlyft eftersom hon fick erbjudande om en tjänst som hållbarhetschef inom processindustri.

Pusselbit efter pusselbit föll på plats. Inom kort hade de även köpt ett hus med gångavstånd till ett stall.
– Nej, vi mutade inte dottern men jag kan säga att hennes dröm gick i uppfyllelse när vi bestämde oss för att köpa en häst! Vår andra dotter spelar både fotboll och innebandy och har fått många vänner i lagen.

– Tjejerna har fått en fin start och trivs. I Göteborg stod jag och Robert för våra döttrars omtanke och trygghet, nu finns ett tryggare nätverk runt omkring dem.

Ett år efter flytten sökte AFRY en global hållbarhetschef inom processindustri. En tjänst hon fick och som kombinerar Therese kompetenser, erfarenheter och intressen på bästa sätt. Första oktober i år gick hon in i den nya rollen på deltid.
– Jag hade aldrig tackat ja om jag inte kände att jag och familjen var på helt rätt plats i livet. Det är vi nu!

– Nu går jag in i Therese 2.0 och kan växla upp och arbeta för en hållbar framtid.

Att utgå från Örnsköldsvik och dessutom jobba 50 procent globalt är inte ett hinder.
– ­Det är häftigt att jag kan hålla ett möte med ett team i Thailand och 30 minuter senare står jag och mockar i stallet. Den kontrasten är inspirerande.

– Här är livet enkelt. Jag kan gå, cykla eller ta elbilen till jobbet. Här kan jag leva mer hållbart, vilket är viktigt för mig.

När Therese växte upp trodde hon aldrig att hon skulle flytta tillbaka till Örnsköldsvik.
– Vi är i en industriell revolution. Det är här jobben finns! Jag kan varmt rekommendera andra att flytta hit, men det måste vara av rätt anledning och det måste finnas förutsättningar för hela familjen.

Nu ser Therese fram emot att utvecklas i sin nya roll.
– Och framtiden har jag här i Örnsköldsvik. Jag är en stolt Öviksbo!


Text: Sofia Göth
Foto: Ludwig Grundström

I Örnsköldsvik har familjen Tillander fått mer tid för varandra och deras respektive intressen.

Therese Tillander arbetar sedan oktober i år som global hållbarhetschef inom processindustri på företaget Afry.

"Med flytten kom vi närmare släkten, fick en tryggare vardag för döttrarna, mer kvalitetstid tillsammans och jag fick dessutom en utvecklande tjänst"

Therese Tillander


Ring, maila eller besök vårt kontaktcenter!

Hitta din nya arbetsgivare på Jobba & lev Örnsköldsvik!

Sugen på fler stories från oss som redan bor i Örnsköldsvik?
Här hittar du allt innehåll från #utsiktörnsköldsvik.