Flytten hem till Örnsköldsvik gav globala jobbmöjligheter

Från bra till bättre. Så kan man summera familjen Tillanders flytt från Göteborg till Örnsköldsvik.

Med flytten kom de närmare släkten, fick en tryggare vardag för döttrarna, mer kvalitetstid tillsammans och Therese fick dessutom en utvecklande tjänst som global hållbarhetschef inom AFRYs affärsområde processindustri.

Att fostras i ett lag med stor gemenskap har många fördelar och är en styrka att bära med sig genom livet. Så har det varit för Therese Tillander som tackar fotbollen för mycket. Den har tagit henne till nya platser och spännande yrkesutmaningar – ofta i ledande position.

- Jag har aldrig haft en tydlig karriärplan men alltid prioriterat team och relationer. Tillsammans kan vi lyfta varandra och åstadkomma mycket, säger Therese.

Therese är född och uppvuxen i ett område strax utanför Örnsköldsviks centrum. Efter studier till civilingenjör i teknisk kemi i Umeå gjorde hon karriär, både inom och utanför Sveriges gränser. Så mötte hon kärleken i Robert, som då bodde i Göteborg men som ursprungligen kommer från Piteå. 16 år i Göteborg hann det bli tillsammans. Men i takt med att barnen blev äldre började tankarna växa om att flytta tillbaka till Norrland.

– Vi är målmedvetna och hade bra och utvecklande jobb, det ville vi inte tumma på.

Då hade Therese en chefsbefattning mot kemisektorn inom AFRY, som är ett globalt konsultbolag med över 19 000 medarbetare och med närmare 90 kontor i Sverige.

År 2020 började hon jobba med hållbarhetsfrågor inom företaget.

– Det som lockade mig var den gröna industriella omställningen i kombination med saker som jag börjat uppskatta mer och mer, exempelvis natur och kultur.

Under pandemin förändrades arbetsmarknaden, att komma nära släkt och naturen i Höga kusten kändes viktigt. Men klockan tickade snabbt, skulle de flytta behövdes det göras innan döttrarna blev alltför rotade.

– När vi väl hade bestämt oss kändes det helt rätt.

Jobben löste sig lätt. Robert kunde behålla sin befattning och Therese kunde arbeta kvar på AFRY, med placering i Örnsköldsvik i stället. Inom kort hade de även köpt ett hus, och något år senare har hela familjen hittat sin plats.

– Tjejerna har fått en fin start och trivs. I Göteborg stod jag och Robert för våra döttrars omtanke och trygghet, nu finns ett tryggare nätverk runt omkring dem.

Ett år efter flytten sökte AFRY en global hållbarhetschef inom processindustri. En tjänst hon fick och som kombinerar Therese kompetenser, erfarenheter och intressen på bästa sätt.

– Vi är i en industriell revolution. Det är här jobben finns! Jag kan varmt rekommendera andra att flytta hit, men det måste vara av rätt anledning och det måste finnas förutsättningar för hela familjen.

Nu ser Therese fram emot att utvecklas i sin nya roll.

– Och framtiden har jag här i Höga Kusten. Jag är en stolt Öviksbo!

Text: Sofia Göth
Foto: Ludwig Grundström

I Örnsköldsvik har familjen Tillander fått mer tid för varandra och deras respektive intressen.

Therese Tillander arbetar som global hållbarhetschef inom processindustri på företaget Afry.

"Med flytten kom vi närmare släkten, fick en tryggare vardag för döttrarna, mer kvalitetstid tillsammans och jag fick dessutom en utvecklande tjänst"

Therese Tillander


Ring, maila eller besök vårt kontaktcenter!

Hitta din nya arbetsgivare på Jobba & lev Örnsköldsvik!

Sugen på fler stories från oss som redan bor i Örnsköldsvik?
Här hittar du allt innehåll från #utsiktörnsköldsvik.