De siktar mot toppen i Höga Kusten

Lars från bergen i Schweiz och Frida från Dalarna tar livet till nästa nivå i Höga Kusten. Här kombinerar de elitsatsning inom skidorientering med ett spännande arbetsliv på två av regionens spjutspetsföretag.

Rullskidbanan i Örnsköldsvik slingrar sig som en solvarm orm genom Skyttisterrängen, stadens skidarena med förstklassiga spår både vinter och sommar. Plötsligt hörs en taktfast stakande som snabbt kommer närmare. Över krönet kommer en del av världseliten i skidorientering, nämligen schweizaren Lars Widmer och svenska Frida Sandberg. 2021 flyttade paret från var sitt håll till Höga Kusten, lockade dels av de goda träningsmöjligheterna och av spännande jobbmöjligheter i en expansiv region.

Frida Sandberg är forsknings- och utvecklingsingenjör på RISE Processum, det ledande forskningscentret inom bioekonomi där hon arbetar med att ta fram nya användningsområden för biomassa från skogsindustrin – från nya aminosyror för foderproduktion till förnybara material som kan ersätta plast.

– Det är en väldigt spännande miljö att arbeta i, jag är verkligen omgiven av mycket kunskap. För mig, som gillar den svenska skogen både som orienterare och ingenjör inom bioekonomi, känns det viktigt att vi arbetar med att ta vara på hela trädet, säger Frida.

Lars Widmer är utbildad civilingenjör från den tekniska högskolan ETH i Zürich och arbetar sedan ett år tillbaka som testingenjör på Sanmina som tillverkar högteknologisk sjukvårdsutrustning.

Båda jobbar deltid för att bereda tid för elitsatsningen, som kräver många timmars träning varje vecka plus en hel del tävlingstillfällen.

– Jag är tacksam över att det funkar så bra med jobbet, som gjort det möjligt att jobba flexibelt beroende på hur tävlingarna ligger. Jag kan också jobba hemma två dagar i veckan vilket underlättar en hel del, säger Lars.

Efter snart två år på plats har Lars och Frida etablerat sig, med bostad bara några minuter från Skyttis – på rullskidor förstås – och cykelpendelavstånd till jobbet. Båda känner att de hamnat på jobb där de bidrar positivt till samhället och världen. Tågen längs Botniabanan tar dem smidigt både norr- och söderut, med flera dagliga avgångar till Stockholm.

– Men jag kan sakna de täta avgångarna i Schweiz, där tågen går varje halvtimme, skrattar Lars.

Under sommaren är de aktiva som orienterare i Örnsköldsviksklubben Skogslöparna, under skidorienteringssäsongen är det Fridas moderklubb Säterbygdens OK som gäller. Internationellt tillhör de olika landslag. Lars tävlar för Schweiz, och Frida för Sverige.

När det gäller mål i livet handlar det bara om en sak – skidorientering. Träningen inför VM i Österrike är i full gång, och paret missar inga chanser att jaga höjdmeter tillsammans.

– Jag har aldrig varit så mycket för att springa upp på toppar. Men det har ändrats tillsammans med Lars, han har det med sig från Alperna, skrattar Frida.

Text: Albin Grahn
Foto: Ludwig Grundström

Duon siktar mot toppen i Örnsköldsvik.

"Jag är tacksam över att det funkar så bra med jobbet, som gjort det möjligt att jobba flexibelt beroende på hur tävlingarna ligger. Jag kan också jobba hemma två dagar i veckan vilket underlättar en hel del"

Lars Widmer


Ring, maila eller besök vårt kontaktcenter!

Hitta din nya arbetsgivare på Jobba & lev Örnsköldsvik!

Sugen på fler stories från oss som redan bor i Örnsköldsvik?
Här hittar du allt innehåll från #utsiktörnsköldsvik.