Drömjobb och drömhus –
i Örnsköldsvik infriades drömmarna

Ett fint bemötande betyder mycket. Det är Peter och Lydia Priskin bevis på. De valde att flytta till just Örnsköldsvik eftersom Knightecs bemötande vid rekrytering stack ut – på ett utomordentligt bra sätt.

Arbete i Japan eller i Sverige? För några år sedan stod Peter och Lydia inför det valet. Då bodde de i Prag och det var också där de träffades, hon läkare och han maskiningenjör.
Valet föll på Sverige av olika anledningar, dels större jobbmöjlighet på grund av språket, dels närmare släkten i Slovakien där de båda ursprungligen kommer från.

Lydia fick omedelbart jobb på Sunderby sjukhus som ligger mellan Luleå och Boden medan Peter läste svenska på SFI. Båda trivdes i Luleå och njöt av den nya tillvaron, till och med av kylan. Efter Peters studier i svenska var det dags för honom att söka anställning men jobben han verkligen vill ha, fanns inte där och då i Luleå.
– Jag sökte många olika ingenjörsjobb runt om i Sverige. Det som gjorde att vi valde Örnsköldsvik var bemötandet från Knightec. Företaget stack ut från start, på ett bra sätt. Återkopplade när de sa att de skulle göra det och höll vad de lovade. Jag kände mig väldigt välkommen. De hjälpte oss och jag fick fina kollegor, säger Peter.

– Efter det fina bemötandet och efter att vi upptäckt de vackra omgivningarna var det ett enkelt beslut att flytta, berättat Lydia.

Lydia var höggravid när flyttlasset gick söderut och de landade inledningsvis i en hyreslägenhet i Domsjö. Efter bara några månader föddes Lea, och en kort tid efter det köptes hus i Järved.
– Man kan säga att Peter fick sitt drömjobb medan jag fick mitt drömhus! En perfekt bostad på 1,5 plan i Järved nära skogen. Det passar oss bra eftersom vi gillar att vara ute i naturen och plocka svamp.

Lydia, som är föräldraledig, har kvar sin anställning som röntgenspecialist i Norrbotten.
– Jag trivs väldigt bra på Sunderby sjukhus men framöver kan jag tänka mig att dela min tid med sjukhuset i Örnsköldsvik. Om det fungerar och om det finns en tjänst.

Peter har fått en fin start på konsultbolaget Knightec. Sedan första oktober har han uppdrag för BAE Systems Hägglunds och sitter därmed hos kunden i Gullänget. Ett uppdrag som passar honom utomordentlig väl då BAE är nära två stordordrar med Slovakien och Tjeckien. Två länder och kulturer som han känner till väl.

Trots kort tid i Örnsköldsvik börjar de finna sig väl till rätta. Alla pusselbitar är ännu inte på plats men något de hoppas landar inom kort.
– Vi känner en familj från Slovakien som bor här annars har vi inte ett så stort umgänge. Det kommer nog när vi flyttat till hus och Lea börjat förskolan. Jag ser fram emot att hon lär sig svenska och kan hjälpa oss att bli ännu bättre på språket, säger Lydia.

– Vi tror att hon får en fin barndom här i Örnsköldsvik. En trygg, enkel och aktiv livsstil med saker som vi gillar att göra säger Peter och nämner en rad aktiviteter som finns att göra i Örnsköldsvik.

Slalom, havskajak, skidskor, simning, löpning och vandringar.
– Vi började åka skridskor och längdskidor i Luleå och gillade det. Nu ser vi fram emot att snön kommer så att vi kan träna.

Mycket har hunnits med, men en del återstår.
– Jag vill gå upp för hela Skuleberget. När vi flyttade hit kom jag halvvägs, längre orkade jag inte på grund av graviditeten. Men trots det njöt jag av den vackra utsikten.

Den närmsta framtiden är självklar – den ser de i Örnsköldsvik.
– Vi vill bo här. Det är en vacker stad med stora karriärsmöjligheter. Här finns gott om utvecklande jobb, framför allt inom min bransch, avslutar Peter.

 

Text: Sofia Göth
Foto: Ludwig Grundström

Läkaren Lydia Priskin är föräldraledig från sitt jobb som röntgenspecialist vid Sunderby Sjukhus.

Maskiningenjören Peter Priskin hade flera jobb att välja på. Valet föll på Knightec, mycket på grund av deras fina bemötande.

"Vi tror att vår dotter får en fin barndom här i Örnsköldsvik. En trygg, enkel och aktiv livsstil med saker som vi gillar"

Peter och Lydia Priskin


Ring, maila eller besök vårt kontaktcenter!

Hitta din nya arbetsgivare på Jobba & lev Örnsköldsvik!

Sugen på fler stories från oss som redan bor i Örnsköldsvik?
Här hittar du allt innehåll från #utsiktörnsköldsvik.