Vinterbad blev Ewas nya passion

Ett helt nytt liv – lugnare, mer hållbart och med storslagna naturupplevelser alldeles runt knuten. Manusförfattaren Ewa Sienkiewicz flyttade med familjen från Warszawa och stormtrivs på sin nya plats i världen.

– Tidigare var friluftsliv och utflykter något som krävde tid och planering. Här finns allt till hands! Vi blomstrar verkligen, säger hon

Livet i Warszawa var hektiskt, och allt började när maken Przemek Sienkiewicz fick ett jobberbjudande på Clavister i Örnsköldsvik. Det fanns andra alternativ, som Tyskland, men naturen, en renare miljö, ett bra skolsystem och ett lugnare livstempo fick familjen att välja Sverige och Örnsköldsvik.

Ewa själv är utbildad jurist, men arbetar sedan 15 år med kreativt skrivande. Ett filmprojekt tillsammans med vänner blev en stor hit och ledde till utmärkelser och framgång, och den nya banan stakades ut. Sedan dess är Ewa frilansande manusförfattare och copywriter med uppdrag för TV, radio och nu senast ett polskt varumärke för barnprodukter.

– Som frilans var det möjligt för mig att flytta – och det fungerar perfekt tack vare internet, den moderna världens bästa uppfinning! Jag kan koppla upp mig med vem som helst, var som helst.

Efter en inledande period då maken helgpendlade hem till Warszawa tog familjen steget för tre år sedan. Ewa, Przemek och de två barnen – då 9 och 12 år – tog sitt pick och pack och körde mot sitt nya liv Örnsköldsvik. Ewa visar en bild från färjan över till Sverige – en glad och förväntansfull familj på väg mot livets kanske största äventyr.

Och äventyret har bara fortsatt. Uppvuxen vid Östersjöns södra stränder så är hav och vatten centralt för Ewa – synonymt med fritid och livskvalitet, enligt henne själv.

– Vi har en liten motorbåt här, som är nyckeln till paradiset. Vi är extremt förtjusta i skärgården, som är helt hisnande vacker.

Även barnen uppskattar båt- och ölivet, men så fort vintern kommer försvinner de till Bjästabacken för att åka skidor och snowboard. För Ewas del börjar då säsongen för en ny passion – vinterbad! Efter ett första kalldopp 2019 blev Ewa fast.

– Har vi tillräckligt med tid? Jag kan prata om det här i timmar, säger hon, och fortsätter:

– Efter ett kallbad känner du dig helt oövervinnerlig, och det är du faktiskt! Jag är stolt medgrundare till High Coast Seals, en sammanslutning för vinterbadare som vill uppmuntra alla att testa en ny och hälsosam vana. Förra året var vi mer än 40 medlemmar, från 14-åringar till 80-åringar. Så det finns inga ursäkter, säger Ewa med ett skratt.

Ewas allra första besök i Örnsköldsvik var just på vintern, och inte vilken vinter som helst utan vargavintern 2018. Snön låg djup och familjen kunde knappt tro sina ögon.

– Vägen från flygplatsen såg ut som en filmscen, det var helt osannolikt! De där dagarna var otroliga, med massor av sol och ett fruset hav. Vi tog en tur med en isbrytare till Ulvön, ja, en ISBRYTARE! Återigen, du ser dem i filmer – eller så hittar du en här i Örnsköldsviks hamn och åker på en tur. Och Ulvön? Ja, inte konstigt att den kallas för Bottenhavets pärla…

Efter det dröjde det inte länge innan flytten var ett faktum. Trots att det var en stor omställning har allt gått väldigt smidigt.

– Barnen talade ingen svenska då, men fick mycket stöd i skolan och alla var väldigt förstående. Nu talar de i princip flytande svenska. Jag slogs av att folket här har väldigt gott tålamod, och är lugna. Det är ovanliga egenskaper i världen, och något jag värderar högt. Och svenskar är väldigt vänliga, det vill jag särskilt säga!

Ewas entusiasm smittar av sig, och det råder ingen tvekan om att hon och familjen Sienkiewicz har hittat sin plats i världen.

– Kom hit och se själv! Du kommer inte att vilja åka härifrån.

Vill du veta mer?

Följ Ewa Sienkiewicz på Instagram https://www.instagram.com/imewa_s Länk till annan webbplats.


TEXT: Albin Grahn

FOTO: Ludwig Grundström

Mitt i världsarvet Höga Kusten, men bara 10 minuter hemifrån, har Ewa Sienkiewicz hittat ett av sina favoritställen.

"Vi har en liten motorbåt som är nyckeln till paradiset. Skärgården är helt hisnande vacker."

Ewa Patrycja Sienkiewicz


Ring, maila eller besök vårt kontaktcenter!

Hitta din nya arbetsgivare på Jobba & lev Örnsköldsvik!

Sugen på fler stories från oss som redan bor i Örnsköldsvik?
Här hittar du allt innehåll från #utsiktörnsköldsvik.