Lantligt men ändå nära – paret hittade idyllen i Höga Kusten

De flyttade från Stockholm för drömmen om ett lugnare liv – och fick spännande karriärbyten på köpet. För Albin Grahn och Susanna Sandberg i Västerhus utanför Örnsköldsvik blev flytten till Höga Kusten en fullträff.

Susanna och Albin flyttade till Örnsköldsvik våren 2020. Då hade de tillbringat de senaste femton åren i Stockholm. Med på resan norrut följde barnen Gunnar och Gillis, födda 2016 och 2018.

– För min del blev en flytt aktuell ”på riktigt” efter att vi fick barn. Vi började åka bort från Stockholm på helgerna och insåg att då kanske vi inte ska bo i stan, säger Susanna.

En annan anledning till flytten var viljan att bo i ett vackert hus. På landet, men ändå inte för långt från stan – och med utsikt och kvällssol. Ett år efter flytten blev drömmen verklighet i Västerhus en mil utanför Örnsköldsvik.

Familjen spenderar mycket tid ute på gården där de påtar och grillar korv. Barnen springer ut och leker när de vill. Här finns ingen trafik att oroa sig över. En bit bort börjar en cykelbana som går hela vägen in till stan.
– Vi har hittat en ”sweet spot” här i Västerhus! Det är lantligt men nära all service som ger en smidig vardag, säger Albin.

För den som älskar friluftsliv är det perfekt att ha skogen runt knuten. Albin orienterar och springer trail bakom huset. Familjen har också nära till smultronstället Rutberget där de vandrar, plockar hjortron och åker skidor.

– Här är det aldrig trångt och skräpigt i naturen! Första året frågade vi oss ofta: Hur kan det vara tomt på det här fina stället? Nu har vi vant oss, säger Susanna med ett leende.

Men jobben då, hur gick det med dem? Jo Susanna, som är utbildad dietist, har en doktorandtjänst i kost- och måltidsvetenskap vid Umeå Universitet.

– Jag är i Umeå några dagar varje vecka, men ser det inte som en stor grej att pendla. Det går så smidigt att jobba på tåget. Jag börjar jobba vid 7.30 då tåget går och sedan stannar det precis vid universitetsområdet. Vi är fyra på min arbetsplats som bor i Örnsköldsvik och den allmänna uppfattningen är att det funkar smidigt för den här typen av jobb, berättar hon.

Albin arbetade innan flytten som journalist på DN och förläggare på bokförlag. I dag är han copywriter och kommunikationskonsult.

– För oss båda blev det ett karriärlyft att flytta till Örnsköldsvik från Stockholm. Jag bytte bransch och yrke och trivs bättre än någonsin. Det låter som att vi hittar på och sockrar sanningen, men det är faktiskt sant, säger Albin.

Visionen om ett lugnare liv har slagit in. Paret berättar att de faktiskt lägger mindre på resande nu än i Stockholm.
– Och då jobbar jag ändå i Umeå ett par dagar i veckan! När vi åkte tunnelbana blev det ett projekt varje gång vi skulle träffa vänner eller åka på utflykt. Så upplever jag det inte nu, säger Susanna.

Med glimten i ögat lägger Albin snabbt till:
– Men man kanske måste ploga sig ut med traktorn ibland när snön ligger som djupast!

Text: Malin Wiklund
Foto: Ludwig Grundström

För den som gillar riktiga vintrar har Örnsköldsvik och Höga Kusten mycket att erbjuda. Albin och Susanna grillar utomhus året runt och gillar att friluftslivet börjar redan hemma på gården.

Lantligt, men ändå nära. I Västerhus finns utsikten, solläget och lugnet – men även barnens förskola och närheten till stadens utbud.

"Det bästa är närheten till naturen"

Albin


Ring, maila eller besök vårt kontaktcenter!

Hitta din nya arbetsgivare på Jobba & lev Örnsköldsvik!

Sugen på fler stories från oss som redan bor i Örnsköldsvik?
Här hittar du allt innehåll från #utsiktörnsköldsvik.