Julia fann Örnsköldsvik och sitt livs stora kärlek i Köpmanholmen

Vi befinner oss i det lilla färjeläget på västra Strängön. Känner hur havsvindarna kyler luften lätt medan solen värmer. Ser svalorna som flyger fram och tillbaka framför sjöboden på ön och en och annan kajak paddlar förbi genom sundet. Skärgårdsfärjan Mf Ulvön passerar som den gör varje dag för att släppa av och hämta upp passagerare på Strängön. Inne i den mysigt inredda sjöboden sitter Julia Sandberg f.d.Folkesson uppkrupen i en fåtölj med en kaffekopp i handen och berättar om den resa som tagit henne från Skåne till ett familjeliv i Norrland, närmare bestämt till Köpmanholmen i Örnsköldsvik - ett beslut hon inte ångrar.

Från den lilla landsbygdsorten Njura i nordöstra Skåne, via Broby hamnade Julia i USA för att arbeta som au pair i Chicago och New York. Som tjugoettåring stod ett pulserande liv på Manhattan högst upp på önskelistan och efter sin resa valde Julia att studera affärsutveckling i Malmö. Men efter några år inom marknadsföringsbranschen tog intresset och drömmarna en annan riktning.

Hon lyfte då blicken och såg en ny livsstil och nya utmaningar framför sig och begav sig norrut för att studera socionomprogrammet på Umeå Universitet med Örnsköldsvik som studieort. Med sitt öppna sinne och hjärta dröjde det inte länge för än Julia förälskade sig i området söder om Örnsköldsvik som kallas Nätradalen. Hon trollbands av områdets vackra böljande landskap, närheten till skärgården, vandringslederna i Skuleskogen och inte minst alla de varma människorna som bor i Nätradalen. Hon gjorde slag i saken och köpte hus och bosatte sig i Köpmanholmen med sin dåvarande sambo. Efter examen fick Julia ett vikariat på Örnsköldsviks kommun och i samma veva separerade hon från sin sambo.

– Vi hade hus i Köpmanholmen och där trivdes jag så bra att jag valde att köpa det och fortsätta renovera det färdigt på egen hand. Jag visste inte då om jag skulle vilja stanna kvar efter min examen och husrenovering. Att flytta längre norrut kändes lockande, kanske Kiruna eller Luleå där min mormor kommer ifrån, säger Julia.

Men livet gör som livet vill och tog med Julia på en annan sorts resa. Den 14 februari 2017, steg Joakim Sandberg innanför dörren för att hjälpa till med renoveringen av huset för en installation av en kamin. Det blev början på en av de allra vackraste av relationer för Julia och Joakim. Även om de båda inte hade några planer på att träffa någon just då, så ville ödet något annat och de båda fattade tycke för varandra.

– Jag hade lovat mig själv ett år med fokus bara på mig själv men idag är jag glad att Jocke gjorde entré i mitt liv och vågade fråga om vi skulle fortsätta träffas. Han är verkligen mitt livs stora kärlek och min bästa vän, säger Julia.

Idag är Julia och Joakim gifta och lever tillsammans i huset i Köpmanholmen med sina två gemensamma barn, tvillingarna Estrid och Alve 3 år. Varannan vecka är det fullt hus, för då bor även Joakims ytterligare två söner, Love 12 år och Vide 10 år hos dem. Med basen på fastlandet i Köpmanholmen tillbringar familjen sommarhalvåret ute på västra Strängön i Örnsköldsviks skärgård i fritidshuset som Joakim tog över från sina föräldrar. Tillsammans har paret nu byggt upp sitt liv där ute med stora visioner och drömmar om framtiden på ön.

Då var det flera som rynkade på näsan när Julia berättade att hon köpt hus i Köpmanholmen, men med den vackra Herrgårdsparken, Ringarbönninga och all utveckling som sker i området idag är efterfrågan på bostäder på orten stor, så är det annat ljud i skällan.

– Det är nästan så att mäklare knackar på dörren och frågar om vi är intresserade av att sälja, intresset är stort men det finns få lediga bostäder. Köpmanholmen är en fantastisk plats att bo på, barnen trivs så bra här och vi har nära till skärgården, säger Julia.

Sedan några år tillbaka arbetar Julia inom välfärdsförvaltningen på Örnsköldsviks kommun och även med administration i parets gemensamma byggföretag, som specialiserat sig på renoveringar och nybyggnationer som är kustnära och i skärgården. Utöver det är Julia engagerad i styrelsen i den lokala föreningen Bygdsam Nätradalen och arbetar även sommartid med uthyrning av familjens sjöbod.

Julia står i sjöboden och blickar ut mot havet och konstaterar att hon har ”hittat hem”. Nästan all ledig tid under sommarhalvåret spenderar familjen ute på ön, med att umgås, åka båt, fixa och dona med stugan, pyssla i odlingslådorna, bada och göra utflykter tillsammans runt ön.

– Största utmaningen med livet på ön är att pussla ihop vardagen och lösa logistiken med mat och packning samt passa träningstider, aktiviteter för barnen, jobb och vardagens andra måsten. Och jag som inte ens tycker om att resa, säger Julia med ett skratt.

Trots de logistiska utmaningarna drömmer Julia och Joakim om att en dag kunna flytta ut till fritidshuset på ön mer permanent.

– När jag kommer ut hit så släpper jag ner axlarna. Jag älskar det föränderliga vädret här ute och att vara på havet. Känna alla dofter. Vissa dagar är det alldeles tyst när havet ligger spegelblankt, säger Julia och fortsätter; jag ställde mig frågan ”vad är det jag vill ha här i livet?”. När jag var yngre drömde jag om att bo på Manhattan och göra karriär. Med åren inser man vad som är viktigt och vad som får mig att må bäst. Det är att spendera mina dagar här ute med min älskade Joakim och barnen. Ön är så lugnande och förlåtande på samma gång. Vädret bestämmer vad vi ska göra, är det kraftig blåst och stora vågor, då håller vi oss inne och myser i stugan.

Julia och Joakim har landat och hittat sin trygga plats på jorden i varandra, i Köpmanholmen och i skärgårdslivet på västra Strängön.

– Jag hade kunnat hamna var som helst men jag är så tacksam att det blev Örnsköldsvik. Det känns verkligen som att staden är progressiv och det sker många spännande saker här och framför allt kan vi leva ett gott liv tillsammans här. Sedan ett år tillbaka bor även min syster här i Nätradalen, vilket känns fantastiskt roligt, säger Julia.

Västra Strängön betyder mycket för både Julia och Joakim, där ska de fira livet och kärleken tillsammans med nära och kära i sjöboden; där så många fester firats tidigare och där många fler kommer att firas om familjen Sandberg får välja.

Text och foto: Susanna Sjöström

Joakim inspekterar odlingarna tillsammans med Julia och hans två gemensamma barn, tvillingarna Estrid och Alve 3 år.

Sjöboden är charmigt inredd och utsikten mot havet är magisk.

"Jag hade kunnat hamna var som helst men jag är så tacksam att det blev Örnsköldsvik."

Julia Sandberg


Ring, maila eller besök vårt kontaktcenter!

Hitta din nya arbetsgivare på Jobba & lev Örnsköldsvik!

Sugen på fler stories från oss som redan bor i Örnsköldsvik?
Här hittar du allt innehåll från #utsiktörnsköldsvik.