Bytte röd matta till gröna stigar

Lite slösurf på mobilen kan få oanade konsekvenser. Som att du hittar huset med stort H, på en oväntad plats.
Men det är precis vad som hände skåningen och musikförläggaren Johannes Lagtun som numera har tagit sin stora familj och bosatt sig i sin frus hemstad Örnsköldsvik.
- Jag har till och med tagit med mig min mamma norrut. Flyttar vi nu slår hon ihjäl mig, säger han skämtsamt.

Familjen Lagtun, med Johannes, Erika och de tre barnen Ellie, Elton och Ebbot hade precis landat i det nya huset i Stockholm. Vardagen var hektisk och kretsade mest kring barn och jobb.

Men lite tid att surfa finns ju alltid och vid ett sådant tillfälle dök den där vita villan med röda detaljer upp. Och likt en matador som ropar ”honom ska vi ha!” i filmen Tjuren Ferdinand utbrast Johannes, ”huset ska vi ha!”. Hustrun Erika som inte kände till Johannes tankar om Örnsköldsvik blev minst sagt tagen på sängen. Trots att hon är uppväxt i Örnsköldsvik och trots att hon har både vänner och släkt kvar hade hon ingen plan på att flytta.

– Jag blev faktiskt rätt irriterad och undrade vad han höll på med, säger hon.

Men ett frö såddes som snart spirade. Inom kort var ett hus sålt, ett annat köpt.

Nu bor de på Varvet i Örnsköldsvik.

– Det känns helt rätt, säger Erika. Min mamma bor i Strömsund så det blir också närmare till henne, även till stugan i Jämtland där jag jagar.

Erika, som är föräldraledig, är utbildad röntgensköterska. Entreprenören Johannes driver bland annat både Kidsify och musikförlaget Frnds Music där han jobbar med kända låtskrivare och musiker, som Timbaland och Viktor Leksell. Att synas och vara aktiv på olika events är en del av vardagen.

– Röda mattan och Stockholmslivet är vi ganska klara med, säger Erika.

När pandemin härjade som mest, jobbade Johannes en hel del på distans.

– Det har visat sig att vi faktiskt kan jobba var som helst, och ändå sälja guld och slå igenom med stora hits i USA. En fördel med att jobba hemma är att det går att jobba mer ostört och slippa stress. När jag är på kontoret är jag nästan lite för tillgänglig och blir rätt störd, berättar Johannes.

Under de senaste åren har Örnsköldsviks musikliv satts på kartan, bland annat genom Musikmakarna, Musiklinjen på Mellansels folkhögskola och Dreamhill Academy, grundad av låtskrivaren Anders Bagge. Så Johannes, som är ett känt namn inom musikbranschen, har alltså landat rätt. På fler än ett sätt.

– Jag vill inte bara flytta hit, jag vill också göra något för stan. Här finns stora möjligheter att göra något bra, säger Johannes. I kommunen finns driv, engagemang och betydligt större tacksamhet än i Stockholm.

Johannes karriär lär rulla på, likaså Erikas.

– Ja, jag tror inte det blir svårt för mig att få jobb som röntgensjuksköterska eftersom jag också specialiserat mig. Men just nu är jag hemma, sedan får vi se hur det blir.

På tal om Johannes mamma, hur har det gått för henne? Jo då, Johannes sålde in Örnsköldsvik så bra att hon nu bor i en lägenhet i Hörnett, ett stenkast från barn och barnbarn.

– Här ska vi åldras, avslutar Johannes.

Text: Sofia Göth
Foto: Ludwig Grundström

Familjen Lagtun lämnade storstan och fick med ens en lugnare och mer naturnära vardag!

Nu har familjen funnit sig väl till rätta i den nya staden. Mycket har de redan hunnit med, bland annat har Erika och Johannes startat Övikspodden.

"Jag trodde verkligen att vi behövde bo i Stockholm, men det har visat sig att det behöver vi inte alls."

Johannes Lagtun


Ring, maila eller besök vårt kontaktcenter!

Hitta din nya arbetsgivare på Jobba & lev Örnsköldsvik!

Sugen på fler stories från oss som redan bor i Örnsköldsvik?
Här hittar du allt innehåll från #utsiktörnsköldsvik.