Ja

Maria Salvador Bonilla - kock

Hur länge har du jobbat som kock?

– Jag har jobbat inom kök i Örnsköldsviks kommun sedan 2015.

Varför har du valt att jobba med det du gör?

– Jag halkade in i kommunens storkök på ett bananskal kan man säga. Jag kommer närmast från hotellbranschen. När jag för några år sedan befann mig i riskzonen för att bli arbetslös sökte jag mig som vikarie till kostenheten och kände redan första dagen att jag hamnat rätt. Nu har jag dessutom funnit en ny passion, ett nytt intresse – allergier och specialkost som jag stormtrivs att arbeta med. För övrigt är det ett otroligt tilltalande serviceyrke med direkt närkontakt med kunderna varje dag.

Vad har du för utbildning?

– Jag har en internationell serviceutbildning med inriktning mot entreprenörskap, kommunens interna köksutbildningar samt arbetslivserfarenhet.

Vilken utbildning krävs för ditt yrke?

– Kockutbildning/köksutbildning eller likvärdiga erfarenheter.

Vad tycker du är bra med ditt jobb?

– Direktkontakten med kunderna. Tryggheten och gemenskapen att ingå i en större organisation. Känslan av att mitt lilla dagsverke är en pusselbit som passar in i ett större sammanhang. Det är spännande att få följa hela kedjan från inköp av råvaror, via tillagning i köket, till servering och kundens leende. Det gläder och stärker mig att veta att jag kan förgylla någons vardag. Att laga mat är kärlek.

Vad har du för utmaningar?

– Att kunna skapa under press och att hitta snabba, effektiva lösningar. Att dagligen hålla standarden och säkerheten kring specialkosten. Att kunna fläta ihop kundens behov och önskemål med kommunens direktiv och riktlinjer. Det är också viktigt att hänga med i utvecklingen och att hålla sig uppdaterad.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Min arbetsdag är kundens hela dag – frukost, lunch, mellanmål och middag. Jag jobbar i ett kök där vi levererar mat till förskola, skola och äldreomsorg. Jag jobbar heltid och är en del av ett stort arbetslag där vi roterar och turas om kring sysslorna i köket. Jag själv jobbar till stor del med skolans specialkost, där jag lagar mat till barn och ungdomar som på grund av allergier eller andra anledningar behöver anpassad kost.

Vad finns det för möjligheter att utvecklas?

– Det finns alla möjligheter att utvecklas, jag tittar bara tillbaka på den resa som jag själv har gjort. Inom kostavdelningen erbjuds många tillfällen till fortbildning och dialog för oss medarbetare. Vi får ta stor del i nya rutiner, riktlinjer och utveckling. Mycket av detta skapar vi själva. Regelbundet arrangeras träffar där vi får utbyta erfarenheter, tankar och idéer med kollegor från andra kök. Alla medarbetare har årligen medarbetar- och lönesamtal. Närheten till chef är också unik.

Finns det något mer du vill berätta?

– Jag vill uppmuntra fler till att söka sig till kostavdelningen och vårt arbete ute i köken, det är verkligen givande. Ett perfekt tillfälle för dig som tycker om matlagning och vill jobba med människor. Till dig som precis fått jobb inom kostavdelningen, välkommen!

 

Maria Salvador Bonilla

Det finns alla möjligheter att utvecklas, jag tittar bara tillbaka på den resa som jag själv har gjort.

%%#6a762a%%accent-1%%