Grafisk manual Örnsköldsviks kommun
Alla verksamheter, förvaltningar och projekt som ägs och drivs av kommunen ska verka inom kommunens grafiska profil. Detta skapar en tydlighet för målgrupperna, både lokalt och utanför kommungränsen, att verksamheten är kommunal och helt eller delvis drivs med skattemedel.
Kommunens logotyp skall också användas när det är tydligt att kommunen är tex medfinansiär/samarbetspartner.
Här finns några av de viktigaste reglerna, tips och tillämpningar. Klicka på bilderna om du vill förstora den. För kommunanställda finns mer information och tips på Örnkom.
Det är inte tillåtet att använda platsvarumärket som huvudavsändare
av kommunal verksamhet utom i marknadskommunikativa sammanhang. Läs mer om platsvarumärket här.
Logotyp och symboler
Logotyp
Kommunvapnet tillsammans med texten ”Örnsköldsviks kommun” bildar den kommunala organisationens logotyp. Den finns i tre versioner och tre färgvarianter.
OBS! Den dubbelradiga logotypen ska som grundregel alltid användas och ska helst placeras högerställd.
Klicka på bilden om du vill förstora den.
Man får inte förvanska eller förvränga logotypen på något sätt.
Man får inte integrera förvaltningars och verksamheters namn i kommunens logotyp, Se exempel nedan:
Stående och liggande logotyper:
Symbol/märke
Vissa verksamheter har behov att ta fram egna grafiska symboler. Dessa ska alltid användas tillsammans med Örnsköldsviks kommuns logotyp men inte placeras i direkt anslutning. Kommunens ska vara huvudavsändare och högerställd som nämnts ovan.
Silhuetten som idag finns tex i sidfoten på kommunens webbplats ska bara användas i marknadskommunikativa sammanhang, kontakta Charlotte Westberg i funderingar kring denna.
Färger
Färgerna är inte knutna till någon förvaltning, avdelning eller verksamhet, det är fritt att välja. Vanligast är den ljusgröna som länge använts som huvudfärg. Rekommendationen är att välja en färg i taget.
Klicka på bilden om du vill förstora den.
Typsnitt
ROBOTO är rubriktypsnitt men kan även användas som brödtext. När man har mycket text använd gärna ett klacktypsnitt tex Galliard eller Times New Roman.
Roboto Light är trevligt som brödtext men har dålig läsbarhet på grovt papper typ tabloid, välj då istället Roboto Regular. Light fungerar bra på slätare papper.
I rubriker kan man gärna spärra 30%.
I rubriker kan man gärna spärra 30-50%.
Som dekoration kan man variera orden i rubriken se exempel:
Grafiska element
BÅRD upptill i valfri färg- dock inte svart. Rubriktypsnittet kan gärna vara samma färg som bården, alternativt 100% svart.
LINJEN nertill skapar friutrymme för avsändare och kommunlogotypen. Kommunlogotypen ska vara i samma position som tidigare, dvs högerställd. Linjen går inte ända ut i kanterna, utan slutar ca 5 mm innanför. Den kan vara samma färg som bården eller 100% svart.
Linjen kan också användas för att dela upp utrymmet i fler delar. Linjen kan uteslutas om en bild fyller ut hela sidan, dit där linjen skulle skapat avgränsningen, t.ex. när man gör ett broschyromslag.
Man kan också använda sig av CIRKEL (100% eller lite genomskinlig) för att tex highlighta ett datum eller ha extra bilder.
Några exempel:
Tillämpning, exempel
Skyltar
• Använd någon av kommunens färger
• Använd helst kommunens typsnitt
• Placera kommunens logotyp längst ner till höger
Annonser
• Använd bård upptill och utforma sidfot på samma sätt som i exemplen
• Använd någon av kommunens färger
• Använd kommunens typsnitt
• Placera kommunens logotyp längst ner till höger
Rolluper, beachflags, utställningsmaterial
• Använd någon av kommunens färger
• Använd helst kommunens typsnitt
• Placera kommunens logotyp helst längst ner till höger