Yrkesutbildningar leder till jobb
Har du en utbildning inom vården, skolan eller till ingenjör? Då får du garanterat jobb.
– Trenden i Örnsköldsvik och i hela landet är att om du har en tydlig yrkesutbildning, då får du ett jobb, säger Olof Dahlberg, projektledare på Destination jobb.
Framtidens kompetensförsörjning är en av de stora utmaningarna för Örnsköldsviks kommun, precis som för många andra kommuner. Här arbetar man aktivt med frågorna tillsammans med Arbetsförmedlingen, Länsstyrelsen, Region Västernorrland och flera av de stora företagen i nätverket Attraktiv arbetsmarknad.
BAE Systems Hägglunds är ett av företagen som är med i nätverket. Just nu har de flera tjänster ute där de söker bland annat ingenjörer och inköpare.
– Idag är det de uppgraderingsprogram och anbudsarbeten som vi har på gång som styr rekryteringsbehovet. På ingenjörssidan behöver vi till exempel personer till olika ledande befattningar och delprojektledare. På produktionssidan finns det ett behov av seniora inköpare och produktionstekniker, berättar Anette A Löf, HR Business Partner på BAE Systems Hägglunds.
– Framöver kommer nya order än mer kopplade till nyutveckling att medföra en större upptrappning med efterfrågan på fler kompetenser, fortsätter Anette A Löf.
Utöver ingenjörer, svetsare och CNS-operatörer till industrin finns det i Örnsköldsvik för närvarande också ett behov av lärare och förskollärare samt läkare och sjuksköterskor.
– Vården förändras hela tiden och blir allt mer specialiserad därför finns det alltid ett behov av personal. Ett bra tips är att utbilda sig till sjuksköterska. Det är ett brett yrke. Du arbetar inte bara inom sjukvården utan det finns även administrativa tjänster som kräver sjuksköterskeutbildning, berättar Jeanette Hellström, HR-konsult för Region Västernorrland.Sandra Swärdsudd studerar till lärare, ett av bristyrkena i Örnsköldsviks kommun. Möjligheterna att få jobb är därför goda.
– Jag bestämde mig för att bli lärare för att ha möjlighet att se och hjälpa barn att utvecklas. Det är kul att följa dem och hjälpa dem in i samhället och det vuxna livet.
Inom Örnsköldsviks kommun arbetar man på flera plan för att möta kompetensbehovet. En viktig del är att berätta var någonstans de lediga jobben finns, matcha efterfrågan med utbildningar och, inte minst, få de unga att söka sig just dit. Det gör man bland annat genom att besöka eleverna vid flera tillfällen inför gymnasievalet.
– Vi berättar om förutsättningarna för varje jobb. Självklart ska eleverna välja fritt men vi vill utmana deras tankar genom att berätta om för- och nackdelar med olika yrken, hur konkurrensen ser ut och så vidare, så att eleverna kan göra ett aktivt val. Det är det viktigaste, säger Olof Dahlberg.
Text: Ann Sandén Nordström
Foto: Ludwig Arnlund