Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Är du en kreativ person som gillar att jobba i grupp samt är nyfiken och vill jobba med människor och mat? Då är kanske Restaurang- och livsmedelsprogrammet något för dig.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett bra val för dig som gillar matlagning, bakning och att arbeta i team. Under programmet kommer du lära dig om hantverksmässiga metoder i matlagning och bakning. Kanske drömmer du om utlandsjobb eller att starta och driva ett företag i framtiden? Via Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du möjlighet att prova din företagsamhet och uppfinningsrikedom.
Under ditt första år kommer du lära dig grunderna i matlagning. Inför årskurs två väljer du inriktning, antingen Kök och servering eller Bageri och konditori. Programmet varvar teoretiska kurser med praktiska moment. En stor del av din utbildning genomförs på en arbetsplats, exempelvis på ett konditori eller en restaurang, där du knyter viktiga kontakter för framtiden. Under utbildningen kommer du även att få arbeta med att genomföra olika event och arrangemang för elever och andra gäster, och lära dig yrket på skolans egen restaurang, Restaurang Vintergatan.
Efterfrågan på personal inom restaurangbranschen är stor och Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig goda kunskaper och yrkeserfarenheter för att klara de utmaningar som finns i arbetslivet. Efter utbildningen har du goda chanser att snabbt få komma ut i arbetslivet och jobba i ett kreativt yrke inom mat, dryck eller bageri.
Vill du studera vidare har du under utbildningen möjlighet att komplettera med kurser som ger dig behörighet för vidare studier på högskola eller universitet.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet finns på Parskolan och tillhör skolenhet Örnsköldsviks Gymnasium Gamma.
Poängplan för restaurang- och livsmedelsprogrammet
Gymnasiegemensamma ämnen 900 poäng
Engelska 5 100 p
Engelska 6** 100 p
Historia 1a1 50 p
Idrott och hälsa 1 100 p
Matematik 1a 100 p
Naturkunskap 1a1 50 p
Religionskunskap 1 50 p
Samhällskunskap 1a1 50 p
Svenska/Svenska som andraspråk 1 100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 2**100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 3**100 p
Programgemensamma ämnen 400 poäng
Branschkunskap inom restaurang
och livsmedel 100 p
Hygien 100 p
Livsmedels- och näringskunskap 1 100 p
Service och bemötande 1 100 p
Inriktning
Bageri och konditori 300 poäng
Bageri 1 100 p
Choklad och konfektyr 100 p
Konditori 1 100 p
Programfördjupningar 900 poäng
Bageri 2 200 p
Bageri 3 100 p
Entreprenörskap 100 p
Konditori 2 200 p
Konditori 3 100 p
Matlagning 1 100 p
Personlig försäljning 1 100 p
Inriktning
Kök och servering 300 poäng
Matlagning 1 100 p
Mat och dryck i kombination 100 p
Servering 1 100 p
Programfördjupningar 900 poäng
Drycker och ansvarsfull alkoholservering 100 p
Entreprenörskap 100 p
Matlagning 2 200 p
Matlagning 3 200 p
Matlagning 4 200 p
Specialkoster 100 p
Individuellt val 200 poäng*
Gymnasiearbete 100 poäng
*) Gäller ej för NIU-elever
**) Kan väljas bort