Ja

Ekonomiprogrammet

Är du analytisk, kreativ och gillar att lära känna nya människor? Tycker du om siffror och vill läsa en bred utbildning där du bland annat lägger grunden för att starta eget företag eller vill förbereda dig för vidare studier på högskola eller universitet? Då kanske ekonomiprogrammet är något för dig.

 


Ekonomiprogrammet är ett högskoleförberedande program och riktar sig till dig som vill ha en bred grundutbildning att bygga vidare på. Utbildningen passar dig som är intresserad av ekonomi, entreprenörskap och juridik. Du kommer bland annat att få lära dig grunderna i företagsekonomi och juridik.

Första året läser du ett basår, med kurser som exempelvis privatjuridik som ger dig en grund- och allmänutbildning. Som elev kommer du också snudda vid och lära dig nya begrepp inom ekonomi som bokföring, budget och kalkylering. Du kommer även att driva projekt och känna på hur det är att arbeta med entreprenörskap. Till årskurs två har du möjlighet att välja inriktningarna: företagsekonomi eller juridik, där du under årskurs två och tre får fördjupa dig i kurser inom ditt valda område.

Oavsett vilken inriktning du väljer, fokuserar ekonomiprogrammet en stor del av utbildningen på att stärka dig som elev och lägger stor vikt i att du ska få ut så mycket som möjlig av din utbildning. Under utbildningen kommer du att få verktygen att hitta ditt eget driv för att efter utbildningen vilja förändra och förbättra samhället.

Många väljer att kombinera studierna på ekonomiprogrammet med idrott, eftersom programmet går att kombinera med Nationell idrottsutbildning (NIU) och Lokal idrottssatsning (LIS). Efter din examen har du goda förutsättningar att studera vidare till exempelvis polis, fastighetsmäklare, lärare eller andra roller inom ledarskap. Tidigare elever har även valt att studera vidare inom HR, till att arbeta inom bank, till socionom eller psykolog samt jurist eller advokat.

Inriktningar

Företagsekonomi

Inriktningen företagsekonomi fokuserar på ämnet företagsekonomi. Under dina år kommer du även att läsa matematik 3b samt Entreprenörskap och företagande där du får lära dig allt om att driva ett företag inom ramen för Ungt Företagande. Programfördjupningar erbjuds inom marknadsföring, ledarskap och organisation och språk.

Juridik

Juridikinriktningen erbjuder ytligare kurser inom ämnet juridik som affärsjuridik och rätten och samhället. Liksom ekonomiinriktningen ingår kursen Entreprenörskap och företagande, där du får lära dig att driva ett företag inom ramen för Ungt Företagande. Programfördjupningar erbjuds inom kriminologi, ledarskap och organisation, matematik och språk.

Ekonomiprogrammet finns på Nolaskolan och tillhör skolenhet Örnsköldsviks Gymnasium Lambda.

Du kan läsa mer om Ekonomiprogrammet på Skolverkets webbplats. Länk till annan webbplats.

Gymnasiegemensamma ämnen 1250 poäng
Engelska 5 100 p
Engelska 6 100 p
Historia 1b 100 p
Idrott och hälsa 1 100 p
Matematik 1b 100 p
Matematik 2b 100 p
Naturkunskap 1b 100 p
Religionskunskap 1 50 p
Samhällskunskap 1b 100 p
Samhällskunskap 2 100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 1 100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 2 100 p
Svenska/Svenska som andraspråk 3 100 p

Programensamma ämnen 350 poäng
Företagsekonomi 1 100 p
Moderna språk 100 p
Privatjuridik 100 p
Psykologi 1 50 p

Inriktning
Ekonomi 300 poäng
Entreprenörskap och företagande 100 p
Företagsekonomi 2 100 p
Matematik 3b 100 p

Programfördjupning 300 poäng
Marknadsföring
Företagsekonomisk specialisering* 100 p
Entreprenörskap 100 p
Ledarskap och organisation/
Moderna språk* 100 p

Inriktning
Juridik 300 poäng
Affärsjuridik 100 p
Filosofi 50 p
Psykologi 2a 50 p
Rätten och samhället 100 p

Programfördjupning 300 poäng
Kriminologi
Samhällsvetenskaplig specialisering 100 p
Sociologi* 100 p
Ledarskap och organisation/
Matematik 3b/Moderna språk* 100 p

Individuellt val 200 poäng*

Gymnasiearbete 100 poäng


*) Gäller ej för NIU-elever