Vi utvecklar sätten att kompetensförsörja Västernorrland
Projektet Kompetensmatchning och inkludering arbetar för att fler arbetsgivare ska få sina kompetensbehov tillgodosedda. Fler individer, både lokalt och från andra regioner, ska etableras på arbetsmarknaden och stanna kvar. Projektet utvecklar och prövar nya arbetssätt för att kartlägga kompetensbehov och implementera strukturer för bättre matchning och inkludering. Det startade i februari 2025 och pågår i tre år.
Syftet med projektet är att implementera funktioner som kompetensmäklare för kommun och region, verktyget "Mind the Gap" för kartläggning av kompetens, lokala inkluderingsnätverk och en samverkansplattform för arbetsgivare i hela regionen.
- Genom att stärka förmågan till strategisk kompetensförsörjning hos både små och stora arbetsgivare ska fler få sina kompetensbehov tillgodosedda. Implementeringen av kompetensmäklare är en del i att skapa struktur och nya arbetssätt, säger projektledare Helén Sahlin. Att bli riktigt, riktigt starka på att välkomna och inkludera inflyttade är angeläget av många anledningar, inte minst just för att behålla arbetskraft. Arbetsgivarplattformen skalas upp från nuvarande Jobba & Lev och ska bli ett värdefullt verktyg som stärker arbetsgivarna i deras hållbara kompetensförsörjning.
Tillsammans är starkt

En central styrka är de många aktörerna som redan innan projektstart har visat sin gemensamma ambition att stärka arbetssätt och strukturer.
Projektet medfinansieras av Europeiska unionen och Region Västernorrland och projektägare är Örnsköldsviks kommun.

Projektpersonalen med bred representation från länet samlad.
Strategisk vikt för Västernorrland
Behovet av arbetskraft är stort i Västernorrland. De många företagen och stora investeringarna gör kompetensförsörjning strategiskt viktigt på både kort och lång sikt. För att klara kompetensförsörjningen behöver ännu fler flytta till länet, och människors kraft och kompetens i ännu högre grad tas tillvara.
Det pågår en mängd satsningar inom kompetensförsörjningsområdet som stödjer tillväxt och utveckling i länet, läs mer om några av dem här: Region Västernorrland - Kompetensförsörjning Länk till annan webbplats.
Investerare satsar i Västernorrland. Investeringarna fram till 2030 beräknas till 100-120 miljarder kronor och ytterligare 100 miljarder i vindkraft och eldistribution.
Kartan över investeringarna uppdateras regelbundet på Region Västernorrlands webbplats Region Västernorrland - Här och nu - goda nyheter Länk till annan webbplats.
Insatser och aktiviteter
Insatser under de tre åren är att implementera funktionen kompetensmäklare, verktyget "Mind the Gap" för kompetenskartläggning, testa digitala verktyg och arbetssätt, utveckla inkluderingsnätverk, genomföra inkluderingsaktiviteter, visualisera och tillgängliggöra verktyg och metoder, kompetensutveckla, pröva sätt att marknadsföra mot studenter, och skala upp "Jobba & Lev" från lokal till regional plattform. Omvärldsspaning och samverkan med andra regioner och projekt är en viktig del i projektet, och att plocka upp befintliga metoder och insatser som goda exempel att utveckla.
Projektets arbetspaket
Projektet delas in i tre arbetspaket: Kartläggning och matchning, Inkludering och stolthetsskapande, samt Arbetsgivarplattform. Dessa leds av delprojektledarna och bemannas med kompetensmäklare, företagskoordinatorer och koordinatorer från företagsnätverken och kommunerna. Samverkan sker med företagsfrämjare och nätverk samt andra berörda. Referensgrupper bestående av projektets intressenter ska finnas för att säkra kvaliteten i leveransen.
Kontakter och kort om målen
Kort om projektmålen
- Projektet ska implementera funktionen kompetensmäklare i kommunerna. Kompetensmäklare bidrar till att vi projektets parter får en tydlig bild av kompetensbehovet i länet. Kompetensmäklarna är länken mellan kommuner, utbildnings-/arbetsmarknadsaktörer och arbetsmarknad och mellan den regionala strukturen och de lokala behoven.
- Mind the Gap är ett verktyg som hjälper små och medelstora företag att ta sig an sin kompetensförsörjning strategiskt och strukturerat. Projektet KomIn testar och tillgängliggör genom att utbilda processledare och ambassadörer.
- I arbetet med att utveckla inkluderingsnätverk förstärker vi befintliga aktiviteter och utvecklar nya. Aktiviteterna sker i samverkan med High Coast international hub, näringslivet och civilsamhället. Målsättningen är att hitta en affärsmodell för näringslivet och civilsamhället i ett gemensamt inkluderingsnätverk.
- Den Örnsköldsviksbaserade plattformen Jobba & Lev är förebilden när den ska skalas upp till en regional plattform. Verktyg och funktioner för arbetsgivare i deras kompetensförsörjningsarbete är huvudfokus, och målsättningen är att hitta en affärsmodell med tydligt ägarskap i näringslivet.
- Projektet medfinansieras av Europeiska Socialfonden och Region Västernorrland.

Delprojektledare för arbetspaket Kartläggning och matchning
Birgitta Torgrimson


Delprojektledare för arbetspaket Inkludering och stolthet
Olle Lidgren
