Ja

Yrkeshögskolorna – så blev Örnsköldsvik en kommun i framkant

Medicinsk fotterapeut, bygglovshandläggare, låtskrivare eller hydraulsystemtekniker. I Örnsköldsvik finns det utbildningar för alla. Och många elever har jobb redan innan de hunnit ta examen. Många yrkeshögskolor har funnits i Örnsköldsvik i några decennier. Men det är först på senare år som man tagit steget att sätta kommunen på Sverigekartan. Dessutom blir de allt fler. 

%%#6a762a%%accent-1%%

– Framgången beror till stor del på att vi har så bra underlag från näringsliv och arbetsgivare. De engagerar sig och tar emot studenter som sedan får jobb, det skapar en god kedja. Det ska vara lätt att studera i Örnsköldsvik, säger Lena Finne Jansson.

Hon är enhetschef för folkhälso- och kompetensenheten på Örnsköldsviks kommun, en enhet som jobbar med, och ger stöttning och service till både studerande, utbildningsanordnare och arbetsgivare.

I dag finns en plattform för utbildningsanordnare som vill ansöka om yrkeshögskoleutbildningar i Örnsköldsvik, och för att Örnsköldsvik ska vara attraktivt att placera utbildningar i, samarbetar enheten med olika aktörer för att få fler utbildningar som arbetsgivare behöver.

I Örnsköldsvik finns både platsbundna yrkeshögskoleutbildningar och distansutbildningar. Och de flesta branscher är representerade. Här finns över 20 yrkeshögskoleutbildningar, några exempel är utbildningar till bygglovshandläggare, fotterapeut, kyrkomusiker och låtskrivare.

Musikmakarna och ITH är två yrkeshögskolor som är långlivade och som har lyckats förnya sig och är intressanta för sökande. Yrkeshögskolorna kan också snabbt ställa om och anpassa sig efter efterfrågan.

ITH är Nordens bredaste kompetenscentrum för hydraulik, och finns i Örnsköldsvik.
– Vårt mål är att utbilda mot ett yrke och att utbilda mot näringslivet, berättar utbildningsledaren Jenny Svensson.

Skolan erbjuder tre utbildningar mot hydraulik, eleverna får en oslagbar kontakt med näringslivet och de flesta har jobb klappat och klart, innan de ens hunnit ta examen.

Ungefär 80 elever är i gång på alla tre utbildningar och de lockar elever från hela Sverige och också Finland.
– Vi har kontakt med företag över hela Sverige som frågar efter de här eleverna då vi är ensamma om att erbjuda en så här heltäckande utbildning inom hydraulik.

Simon Örestig och Jennifer Käck är två elever som tidigare tagit examen.
– Hydraulik kändes lockande för mig som kom direkt från gymnasiet och inte kände för att plugga fem år på universitet, säger Simon.

Han bor i Gottne och har större delen av sitt liv ägnat sig åt att skruva i maskiner och traktorer.

Han gjorde sin LIA, alltså praktik, på Bosch Rexroth i Mellansel, och där väntar ett jobb nästa år. Jennifer Käck har siktet inställt på att ta över sin farfars och pappas hydraulikverkstad i Uppsala.

Men inte riktigt än.
– Jag praktiserade på HydraSpecma i Örnsköldsvik och trivdes väldigt bra, så där är jag gärna kvar några år, förklarar hon.

 

Text: Elin Holmberg
Foto: Örnsköldsviks kommun