Ja

Inom industrin finns ett stort antal lediga tjänster, bland annat svetsare, CNS-operatörer och ingenjörer.

Ljusa tider för jobben i Örnsköldsvik

Trots en skakig omvärld ser det ljust ut på jobbfronten i Örnsköldsvik nu och framåt. Besöksnäringen blomstrar och flera stora industriföretag anställer.
– Det är i Örnsköldsvik arbetstillfällena finns – det är här man ska vara, säger Jonas Wikman, HR-direktör på BAE Systems.

%%#6a762a%%accent-1%%

Trots lågkonjunktur, hög inflation och stigande räntor är Örnsköldsvik i ett annat läge. Det säger Mats Lindström, företagsrådgivare på arbetsförmedlingen i norra Västernorrland.
– Tack vare de drivande företagen som går bra så klarar vi oss bättre. Fem procent av Sveriges export kommer från Örnsköldsvik och vi har flera stora företag som jobbar med det, förklarar han.

Arbetsmarknaden i Örnsköldsvik är differentierad, och fler branscher söker folk, som till exempel IT, transport och vård.
Yrken som spås vara bristyrken i framtiden är processoperatörer som behövs på industrier inte bara i Örnsköldsvik utan i hela Ångermanland. Specifikt i Örnsköldsvik är det brist på svetsare, CNC-operatörer, samt alla ingenjörsyrken.
– Ska man gå utanför industrin har vi fördelen att befinna oss i Höga Kusten, där besöksnäringen går väldigt bra och kommer fortsätta gå bra. Det ger också arbetstillfällen.

Mats Lindström, Arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik, uppskattar samarbetet mellan arbetsförmedlingen, kommunen och företagen.

Ett företag som just nu befinner sig i en enorm tillväxtfas är BAE Systems.
– Vi går mot en fyrdubbling av omsättningen. Just nu har vi drygt 100 öppna positioner som kan sökas och vårt behov är i förlängningen större än så. Det handlar självklart om många olika typer av jobb, både tjänstemän och yrkesarbetare, ingenjörsroller, produktionstekniker, svetsare, CNC-operatörer och dataspecialister för att nämna några, berättar Jonas Wikman, HR-direktör.
– Hösten 2020 var vi cirka 750. Till årsskiftet kommer vi att ha passerat 1000. Under 2023 kommer vi att styra mot 1200 anställda plus cirka 400 konsulter.

BAE Systems befinner sig i en enorm tillväxtfas.

Även Bosch Rexroth i Mellansel växer. ­
– Som vi alla vet är det just nu oroligt i världen och vissa branscher har det tufft, samtidigt som andra fortsatt går bra. Vår fördel är att våra kunder finns spridda över hela världen, men också inom vitt skilda branscher. Det gör att vi trots orolig marknad har bra möjligheter att fortsätta växa. Och eftersom vi växer har vi behov av att utveckla och investera. En viktig del i det är att vi behöver fler medarbetare och rekryterar just nu flera olika kompetenser, säger Rigmor Lundgren, HR-direktör på Bosch Rexroth i Mellansel.
– I Mellansel söker vi framför allt fler ingenjörer och CNC-operatörer. Samtidigt är vi alltid intresserade av att höra från människor med olika erfarenheter och kompetenser, förklarar hon.

Bosch Rexroth söker allt fler ingenjörer och CNC-operatörer.


På Platsbanken finns just nu över 500 lediga jobb, vilket innebär att det finns över 1000 lediga jobb totalt i Örnsköldsvik då endast hälften av dem finns på Platsbanken.
– Man kan behöva utbildning för att matcha de jobben. Men det måste inte vara långa utbildningar, på arbetsförmedlingen finns det utbildningar att gå, det finns också vuxenutbildningar och yrkeshögskolor. Örnsköldsvik är bra på att starta vuxenutbildningar för att matcha de lediga jobben och det gör vi i samarbete med varandra. På ett års tid kan man komma väldigt nära en anställning, säger Mats Lindström.

 

Text: Elin Holmberg
Foto: BAE Systems Hägglunds.
Foto: Arbetsförmedlingen