Ja

Projektledarna Jon Moreaus (till vänster) och Dennis Thydell ser många fördelar med samarbeten på lokal, regional och nationell nivå.

Jobba och Lev Örnsköldsvik stärker regionen genom samarbeten

Örnsköldsvik satsar stort på att stärka regionens framtid med arbetsgivarplattformen Jobba och Lev. Plattformen drivs i samarbete mellan kommunen och 65 medlemsföretag för att attrahera nya invånare och möta arbetsmarknadens behov. Genom starka samarbeten, både lokalt och över kommungränserna, lägger man grunden för en hållbar utveckling där kompetens och livskvalitet står i fokus.

%%#6a762a%%accent-1%%

Jobba & Lev är ett arbetsgivardrivet nätverk som vill skapa en bred och positiv bild av de yrken, arbetsgivare och karriärmöjligheter som finns i Örnsköldsvik. På den digitala plattformen med samma namn vill man lyfta fram att karriärmöjligheterna här är lika imponerande som den storslagna naturen.

– Plattformen Jobba & Lev fokuserar på en arbetsgivardriven modell där jobb och kompetens är i centrum, medan bland annat boende och livsstil följer naturligt, säger Dennis Thydell.

Plattformens arbetsgivarfokus är ovanligt och en viktig framgångsfaktor, enligt projektledarna.

– Vi har ett starkt företagsnätverk, och det är grunden för Jobba & Levs framgång, menar Jon.

För att rekrytera och behålla talanger, både från Sverige och andra länder, är samarbete över kommungränserna avgörande.

– Vi måste tänka långsiktigt men också agera snabbt, särskilt vid mässor och event, säger Dennis och tillägger:

– Genom samarbeten utvecklar vi vår förmåga, så att vi kan ställa högre krav på inriktning i nya projekt.

Innan ett nytt samarbete inleds – inom Höga Kusten, länet eller med enskilda kommuner är frågan alltid densamma: ”bygger det värdemedlemsföretagen?”

– Vårt syfte är att skapa värden för våra medlemsföretag i Jobba & Lev, säger Dennis. Vi behöver företagens stöd, utan dem lyfter vi inte.

– Ett exempel på när tidigare projekt skapar ett värde för Jobba & Lev är när vi skapade en kompetensbank. En gemensam kompetensbank för Höga Kusten har resulterat i att arbetsgivare tydligare kan presentera erbjudanden och stärka kontakten till personer som är intresserade av att flytta till Örnsköldsvik, Höga Kusten, säger Jon.

Ett pågående och länsövergripande projekt är ”SAM – Stärkt attraktionskraft och mottagningskapacitet i Höga Kusten och Sundsvallsregionen”. Det treåriga projektet med internationellt fokus syftar till att locka kompetens och nya invånare. Bland annat planeras ett International House i Sundsvall och liknande servicefunktioner i hela länet

– Vi behöver lyfta blicken internationellt och ta viktiga steg för att attrahera den kompetens vi behöver, säger Jon.

Som ett ytterligare steg deltar Örnsköldsvik i ett samarbete med Luleå, Östersund, Umeå och Sundsvall för att analysera vad som får människor att flytta till Norrland. Detta projekt, lett av Umeå, hoppas kunna ge konkreta svar.

– Via projektet kommer vi bli duktigare på att använda information från fler datakällor när vi genomför olika rekryteringsaktiviteter. Med rätt insikter kan vi skapa arbetssätt som gör oss mer framgångsrik när vi försöker attrahera extern kompetens, säger Dennis.

I december hoppas Jon och Dennis få klartecken för ett länsövergripande projekt, Kompetensmatchning och Inkludering, Kom In.

– Vilka framtida behov har arbetsgivarna? Hur hittar vi de bästa matchningarna? Hur kan vi inkludera bättre? Det är några av de frågor vi kommer att arbeta med. Vi planerar också att tillsätta en kompetensmäklare, en funktion som kan stötta arbetsgivarna i att hitta rätt kompetens och stärka rekryteringsprocessen, berättar Jon.

Med flera projekt i gång har Jobba & Lev en tydlig vision: att skapa ett Örnsköldsvik där människor vill bo, arbeta och leva.

– En snygg hemsida räcker inte – välkomnande och inkludering är minst lika viktiga, avslutar Dennis.

Text: Sofia Göth
Foto: Jonny Rönnblom