Ja

Anna Edblad, verksamhetsledare Destination Jobb visar startsidan på nya Webbshop Örnsköldsvik.

Jobba & Lev i Örnsköldsvik

I Örnsköldsvik finns en stark vilja att utvecklas och att göra det tillsammans med andra. Projektet Jobba & Lev är ett exempel på när samverkan ger synergieffekter. Idag samarbetar ett flertal arbetsgivare, privata och offentliga, för att attrahera kompetens till kommunen.

%%#6a762a%%accent-1%%

Det började med att ett flertal större arbetsgivare gick samman för att diskutera kompetensförsörjningsutmaningar under namnet Attraktiv arbetsmarknad. Det har sedan utvecklats organiskt till det projektet är idag - en samverkansplattform där medlemsföretag hjälps åt att locka kompetens till kommunen.

– Det gäller att sticka ut när det kommer till att locka kompetens och det gör vi här genom att visa mer än bara en jobbannons, utan vi lyfter även fram boende, natur, fritid, skola och familjen. Man får helt enkelt svar på väldigt många viktiga frågor på ett enkelt och snabbt sätt säger Henrik Olsén på CoreIT som varit med i samarbetet sedan starten.

Gruppen bakom Jobba & Lev har funnits länge, men fick en nytändning i och med att O-ringen kom till stan då man genomförde en gemensam aktivitet. Efter en stor workshop med arbetsgivare bestämde man sig för att satsa på att skapa en gemensam plattform och det resulterade i det treåriga projektet Jobba & Lev. På grund av pandemin fick fokus ändras något från fysiska rekryteringsaktiviteter till att istället utveckla de digitala möjligheterna. Det har resulterat i en digital plattform full av information för alla som är intresserade av att arbeta i Örnsköldsvik.

Arbetsgivarna som är medlemmar får synas på webbsidan. De kan lägga in rekryteringsannonser på sociala media och även texter om hur det är att arbeta inom just deras verksamhet.

– Det har kommit till fler och fler företag som vill vara med. Än så länge är det mest större företag och många inom teknik och industri. Men tack vare ett nyligen tillkommet initiativ från kommunens sida breddas antalet branscher. Från och med 2022 finns nämligen möjlighet för alla företag med rekryteringsbehov att testa plattformen i tolv månader för endast 1 000 kr, berättar Anna Edblad, verksamhetsledare Destination Jobb.

Unikt för sidan är den så kallade webbshoppen, där besökare kan matcha sig själv med företag och arbetsmöjligheter i Örnsköldsvik. Här finns också information om var de kan hitta tips på allt från besöksmål och service till bostäder. Besökarna får en personanpassad länksamling och en kontaktperson för den information man som nyinflyttad kan behöva. En stor fördel med webbshoppen är att om en person i ett hushåll fått jobb i kommunen kan en eventuell medflyttare få hjälp att hitta potentiella arbetsplatser med mera.

Jobba & Lev, och framför allt den digitala plattformen, har väckt intresse även utanför Örnsköldsviks kommun.

– Vi har haft flera intresserade som har velat veta mer om hur vi förverkligat detta och hur vi planerar att jobba vidare med det. Många blir fascinerade över hur vi i Örnsköldsvik samarbetar, dels det offentliga och näringslivet, men även företagen emellan. Att vi inte ser det som konkurrens utan hjälps åt istället, berättar Anna.

Och Henrik Olsén från CoreIT, ett av företagen som varit med sedan starten, håller med.

– Här finns stor vilja till samarbete, och hjälpsamhet är en viktig faktor för att detta skulle kunna bli verklighet. Örnsköldsvik är en lagom stor stad för att lyckas, med tillräckligt många stora aktörer för att göra det möjligt. Kompetensförsörjning är viktigt för alla företag. Ju fler som deltar desto större mervärde för de som använder tjänsten då vi även indirekt marknadsför varandra och varje medföljande bidrar med kompetens för något annat företag.

2022 startade ett systerprojekt som heter Jobba & Lev Bygd, med fokus på landsbygden. Samtidigt fortsätter nuvarande grupp arbeta med webbplattform och kontaktyta.

– Tanken är att den här plattformen ska kunna leva kvar, även efter att projekttiden är slut. Och förhoppningen är att vi tillsammans fortsätter utveckla webbsidan och att fler företag vill vara delaktiga, säger Anna.

OnePartnerGroup är ny medlem på Jobba & Lev.

– För oss på OnePartnerGroup Örnsköldsvik är det en självklarhet att gå med i Jobba & Lev för att vi vill samverka, visa upp vårt vackra Höga Kusten och samtidigt visa upp alla spännande jobb och företag som finns i Örnsköldsvik och Västernorrland." - Malin Vedman, VD OnePartnerGroup Örnsköldsvik.


Faktaruta:

Är du intresserad av att testa?

Erbjudandet:

  • Företagspresentation
  • Möjlighet att göra en arbetsgivarCV-film (separat offert).
  • Tillgång till webbshopen
  • Tillgång till sociala kanaler
  • Medflyttandeservice
  • Delta i rekryteringsaktiviteter


www.jobbaochlev.se/medlemskap Länk till annan webbplats.

 


Text och foto: Jessica Andersson