Ja

Grundsunda 2030

Grundsunda är en plats med stark industriell tradition, vackra kustmiljöer och ett engagerat lokalsamhälle. Med sitt strategiska läge mellan Örnsköldsvik och Umeå finns här en stor potential att utveckla orten till en ännu mer attraktiv plats att bo, arbeta och besöka. Samtidigt står området inför utmaningar som behovet av fler bostäder, en diversifierad arbetsmarknad och en stärkt serviceinfrastruktur.

Grundsunda 2030 är ett utvecklingsarbete som under kommande år lägger grunden för ett starkare centrum, en framtidsinriktad industri och en attraktiv livsmiljö – allt genom samverkan och gemensamma drivkrafter. Genom projektet Grundsunda 2030 samverkar Örnsköldsviks kommun, Grundsunda Framtidsgrupp, Metsä Board och Holmen för att tillsammans skapa långsiktiga lösningar för orten. Utvecklingen bygger på en stark medborgardialog där invånarnas perspektiv och engagemang är en avgörande faktor för utvecklingen av Grundsunda.

Aktuellt just nu

Nu förbättras utemiljöerna i Grundsunda

Under 2025 inleds flera konkreta åtgärder för att förbättra Grundsundas utemiljöer. Röjning av skogspartier och upprustning av mötesplatser är prioriterade insatser. Samtidigt fortsätter planeringen av industriparken och dialogen med företag för att attrahera nya etableringar.

Genom samverkan, långsiktighet och en inkluderande process där invånarna ges en aktiv roll i utvecklingen, skapar vi tillsammans en hållbar och livskraftig framtid för Grundsunda.

Animerad skiss på ett gatustråk med byggnader och träd. Folk vandrar på trottoaren.

Visionskiss över gatustråk

Med en gemensam framtidstro samlar Grundsunda 2030 olika drivkrafter – där industri möter innovation, kustliv och lokalt engagemang. Genom samverkan mellan offentlig sektor, näringsliv och civilsamhälle skapas nya möjligheter för människor, företag och samhälle, som stärker både Grundsunda och Örnsköldsvik som en attraktiv plats att leva, verka och växa i.

Visionen för Grundsunda 2030 är att skapa en än mer levande och framtidsinriktad ort där människor trivs och vill stanna kvar, där företag ser möjligheter att växa och där besökare lockas av den unika kombinationen av industrihistoria och kustnära natur.

För att nå dit fokuserar projektet på följande övergripande mål:

  • En attraktiv plats att leva och bo på – utveckling av bostäder, service och mötesplatser i en grön och trivsam miljö.
  • En dynamisk arbetsmarknad – fler arbetstillfällen genom nya företagsetableringar och stärkt koppling till Umeå och Örnsköldsvik.
  • En stark besöksnäring – utveckling av natur- och kulturturism, med fokus på kust och skärgård.
  • En grön industriell utveckling – resurseffektiva lösningar som tar tillvara på restströmmar från industrin.

Trepartssamverkan och medborgardialog

Arbetet bygger på ett nära samarbete mellan kommunen, näringslivet och civilsamhället. Grundsunda Framtidsgrupp leder utvecklingsarbetet lokalt, medan Metsä Board och Holmen bidrar med industriell kompetens och mark. Kommunen fungerar som samordnare och möjliggörare.

En central del av arbetet är medborgardialog och inkludering. Genom offentliga träffar, workshops och intervjuer bjuds invånare in att påverka utvecklingen. Förändring skapas bäst tillsammans, och engagemanget från ortens invånare är en central del i hur Grundsunda kommer att utvecklas.

Delprojekt

Bruksorten 2.0

Delprojekt 1 arbetar för att skapa ett sammanhållet centrumstråk i Husum, präglat av grönska, rörelse och spontana möten. Genom att utveckla Bruksstråket stärks kopplingarna mellan bostäder, service och gemensamma miljöer. Gång- och cykelvägar förbättras, och där grönområdena vävar samman det gamla med det nya för att skapa en trygg och inbjudande miljö. Samtidigt utvecklas nya mötesplatser där människor kan umgås, engagera sig och ta del av ett rikt förenings- och kulturliv.

Grundsunda Eco Industrial Park

Delprojekt 1 arbetar för att skapa ett sammanhållet centrumstråk i Husum, präglat av grönska, rörelse och spontana möten. Genom att utveckla Bruksstråket stärks kopplingarna mellan bostäder, service och gemensamma miljöer. Gång- och cykelvägar förbättras, och där grönområdena vävar samman det gamla med det nya för att skapa en trygg och inbjudande miljö. Samtidigt utvecklas nya mötesplatser där människor kan umgås, engagera sig och ta del av ett rikt förenings- och kulturliv.

Platsutveckling Grundsunda

Delprojekt 3 syftar till att bidra till ett rikt vardagsliv, gemenskap, naturliga mötesplatser och en aktiv fritid för alla, oavsett ålder. Genom testbäddar, föreningssamverkan och platsmarknadsföring förbättras möjligheterna för företag och föreningar att bidra till Grundsundas position som tillväxtnod i norra delen kommunen. Det rika frilufts- och fritidslivet lyfts fram genom både platsmarknadsföring och fler aktiviteter. Samtidigt kan satsningar för nya bostäder, utveckling av vandringsleder och fler möjligheter att både skapa och ta del av kultur bidra till att fler vill besöka, bo och leva i Grundsunda.

Projektledare & delprojektledare Bruksorten 2.0

Aline Kärrbäck

aline.karrback@ornskoldsvik.se

0660-888 82

Delprojektledare Grundsunda Eco Industrial Park

Sebastian Arnehed

sebastian.arnehed@ornskoldsvik.se

0660-887 53

Delprojektledare Platsutveckling Grundsunda

Linnéa Egnor Byström

linnea.egnor@ornskoldsvik.se

0660-888 16