Ja

BAE Systems Hägglunds och Bosch Rexroth Mellansel har en lång historia av innovationer. Det vill vd:arna Tommy Gustafsson-Rask och Sven Rathmann bygga vidare på som partnerföretag i Future Industry Accelerator.

Örnsköldsviks industrijättar går in som partners i nytt acceleratorprogram

Efter fyra år med lyckade acceleratorer inom den skogliga branschen kompletterar nu Västernorrlands innovationsaktör BizMaker med Future Industry Accelerator som låter startups möta branschledande företag i tillverkningsindustrin. Örnsköldsviksbaserade BAE Systems Hägglunds och Bosch Rexroth Mellansel är två av partnerföretagen i satsningen.

%%#6a762a%%accent-1%%

Sju kommuners modiga beslut att starta BizMaker, som ett regionalt projekt stöttat med nationella medel, bär nu frukt.

– Tack vare det långsiktiga, gemensamma arbetet är vi i dag starkare än många andra och har jobbat oss in i nätverk och strukturer. Vi har alltid haft ett bra tryck på nya idéer och startups – men för att få nationella och internationella bolag att vilja vara med måste du vara en erkänd spelare och ha ett track record. Det har vi nu, säger Johan Vestberg som är affärsrådgivare på BizMaker i Örnsköldsvik och projektledare för Future Industry Accelerator.

Future Industry Accelerator ger de stora företagen en chans att hitta nya, smarta lösningar och tekniska startups får en möjlighet att samarbeta med företag som redan har produkter på världsmarknaden. BizMaker bidrar med rådgivning och kontakter, medan partnerbolagen BAE Systems Hägglunds, Bosch Rexroth, Industrifonden och IBM bidrar med expertis, kraftfulla plattformar, testmiljöer och finansieringslösningar.

– Våra partnerföretag attraherar de bästa startup-lösningarna på marknaden till programmet. Här får de under sju månader chansen att verifiera och utveckla lösningar i nära samarbete med potentiella kunder, experter och partners inför marknadsintroduktion, säger Johan Vestberg.

Såväl BAE Systems Hägglunds som Bosch och Bosch Rexroth har en lång historia av innovationer och försöker alltid ligga steget före konkurrenterna när det kommer till just det.

– Vi har globala resurser inom forskning och utveckling, samt investeringskapital. I kombination med det ger samarbeten med lokala startups och andra innovativa forum goda möjligheter för Bosch och Bosch Rexroth att skapa ytterligare innovativa affärsidéer. Dessutom öppnar det upp för samarbeten med intressanta startup-företag. Här erbjuder BizMaker en bra, lokal plattform som skapar goda möjligheter för ett sådant samarbete, säger Sven Rathmann, vd vid Bosch Rexroth i Mellansel.

Tommy Gustafsson-Rask, vd för BAE Systems Hägglunds, menar att samarbetet är en bra möjlighet att komma i kontakt med fler företag med nya idéer som kan komplettera de avancerade teknologier företaget redan utvecklar.

– Startup-företag är ofta svårare att nå för oss än de större och redan etablerade och vi hoppas att det här samarbetet ska bidra med att lokalisera och attrahera de bästa nytänkarna i gruppen, säger han.

Systerprojektet Forest Business Accelerator går nu in i sitt femte år och lockar startups från hela världen.

– BizMakers riktade satsningar på acceleratorer har etablerat Örnsköldsvik som en industriell Hot Spot och ett centrum för hållbara innovationer. Bland annat tack vare engagemanget från partnerföretaget RISE Processum och Industrigruppen i Örnsköldsvik. Bara i Örnsköldsviks kommun ser vi industriella etableringar på en halv miljard och 50 nya jobb. De första etableringarna har i sin tur gjort att vi har företag på kö som är beredda till ännu större investeringar. Nu hoppas vi så klart att industrisatsningen bidrar till ännu fler goda effekter, avslutar Johan Vestberg.

För vidare information: bizmaker.se Länk till annan webbplats.

Text: Malin Wiklund
Foto: Bizmaker, Ludwig Frundström