Örnsköldsvik och Mittuniversitetet – ett framgångsrikt samarbete för hållbar utveckling
Samarbetet mellan Örnsköldsviks kommunkoncern och Mittuniversitetet har pågått under flera år och visat tydliga positiva resultat. Gemensamt för de projekt som drivs är att de skapar en kraftsamling för kommunens utveckling och hållbara tillväxt, samtidigt som kopplingarna mellan forskning, samhälle och näringsliv förstärks.
Samarbetet mellan Örnsköldsviks kommunkoncern och Mittuniversitetet har pågått under flera år och visat tydliga positiva resultat. Gemensamt för de projekt som drivs är att de skapar en kraftsamling för kommunens utveckling och hållbara tillväxt, samtidigt som kopplingarna mellan forskning, samhälle och näringsliv förstärks.
– Det här är precis den typen av långsiktigt samarbete vi vill ha, som lyfter oss. Kommunen blir mer attraktiv när vi höjer vår professionalitet och utvecklar våra verksamheter genom akademisk samverkan, säger Erica Lundquist, processledare för samverkansavtalet mellan Mittuniversitetet och kommunkoncernen.
För att ligga i framkant är forskning ofta avgörande. Örnsköldsviks kommun samarbetar därför med Mittuniversitetet och har avsatt en betydande budget för att driva gemensamma forskningsprojekt inom exempelvis vård, skola, infrastruktur och hållbar omställning. Avtalet sträcker sig över fyraårsperioder, och nu är man inne på den andra avtalsperioden.
Genom avtalet har hela kommunkoncernen möjlighet att arbeta nära forskningen. Kommunen bidrar med två miljoner kronor och Rodret med en miljon, Mittuniversitetet matchar beloppet, vilket innebär en total budget på sex miljoner kronor fördelade över fyra år.
– Genom avtalet ökar den akademiska närvaron i Örnsköldsvik och stärker vår förmåga att möta kommunkoncernens behov av forskning och innovation. Det gör att vi kan ligga i framkant både nu och framåt, säger Erica Lundquist.
Kommunen är i dag involverad i cirka tio olika projekt av varierande storlek och karaktär, från forskning om cirkulär biomassa och digitalisering till brottsförebyggande projekt, civilt försvar och användning av terapihundar inom skola/sjukvård.
– Vi går in i projekt som är strategiskt viktiga och som utgår från våra behov. Samarbetet med forskningen höjer vår professionalitet och utvecklar våra verksamheter samtidigt som det ger våra medarbetare värdefull kompetensutveckling, berättar Erica.
Hon betonar vikten av projekt med bredd och som bidrar till samarbeten:
– Vi ser gärna att projekten knyter samman flera förvaltningar eller kommunala bolag, som exempelvis projektet ”Förebyggande arbete för att motverka destruktivt beteende hos unga” där bildningsförvaltning, välfärdsförvaltningen och samhälsbyggnadsförvaltningen samarbetade framgångsrikt tillsammans med forskaren.
Projektens längd varierar, från några månader till flera år.
– Det är spännande att vara med där det händer. Som en nyfiken person uppskattar jag att forskning kan ta oväntade vägar och att vi tillsammans med akademin kan identifiera nya arbetssätt som bygger på evidensbaserad kunskap.
Forskningen handlar om utveckling och samverkan, men Erica påpekar att det också kräver resurser och tid.
– Genom avtalet har vi nära tillgång till forskningen och ekonomiska resurser, det ger stora möjligheter men samtidigt behövs engagemang med allt vad det innebär från vår sida.
Bland avslutade projekt nämns exempelvis forskningen kring autonoma och fjärrstyrda flygplatser, där Örnsköldsvik Airport deltog. Läs mer om projektet här: Autonoma flygplatser – framtidens lösningar finns i Örnsköldsvik Länk till annan webbplats.. Ett annat framgångsrikt exempel är samarbetet mellan Institutionen för naturvetenskap, design och hållbar utveckling Länk till annan webbplats., Övikshem och Miva, som resulterade i införandet av den bruna avfallspåsen.
När ett projekt avslutas tas en forskningsrapport fram, där de märkbara effekterna beskrivs.
– Vi har redan många goda exempel att visa upp, och det inspirerar våra medarbetare att tänka nytt. Genom att jobba nära akademin blir kommunen också en mer attraktiv arbetsgivare.
År 2026 går den nuvarande avtalsperioden med Mittuniversitetet mot sitt slut, men Erica hoppas på en fortsättning.
– Jag håller tummarna att avtalet förlängs på ett eller annat sätt, forskningsprojekten bidrar direkt till samhällets utveckling och är en långsiktig investering i kommunens framtid, avslutar hon.
Här kan du läsa mer om projekten: https://www.miun.se/Forskning/kommunsamverkan/samverkansavtal-med-ornskoldsviks-kommun/samverkansprojekt/ Länk till annan webbplats.
Text: Sofia Göth
Foto: Sofia Göth