Ja

Roger Svensk, COO, arbetar med uppstarten av Cinis Fertilizer i Köpmanholmen producerar ett cirkulärt, fossilfritt och vattenlösligt mineralgödsel. Han har fått en mycket god bild av Örnsköldsvik, inte minst av sina medarbetares stora engagemang. ”Det är kanske något i myllan”.

Cinis Fertilizer sätter Örnsköldsvik på kartan

Med imponerande fart och ett starkt fokus på hållbarhet har Cinis Fertilizer i Köpmanholmen gjort ett betydande avtryck. På bara 15 månader har fabriken gått från byggstart till att starta upp produktionen av mineralgödsel – bland annat med hjälp av restströmmar från industrin. Den här unika produktionen lyfter inte bara Örnsköldsvik till internationella höjder, utan visar också vägen för framtidens gröna industriella utveckling.

%%#6a762a%%accent-1%%

Fabriken i Köpmanholmen sticker ut – inte bara för vad den gör utan även för hur den ser ut. Byggnaden smälter in i miljön och påminner mer om en modern ladugård än en klassisk industribyggnad. Men Cinis Fertilizer är inte vilket företag som helst. Här produceras världens första miljövänliga kaliumsulfatbaserade mineralgödsel med hjälp av restprodukter från annan industri – med världen som arbetsfält.

– Jag tycker att vi lyckats skapa en anläggning som både är funktionell och estetiskt tilltalande, säger Roger Svensk, COO. Roger, som ursprungligen kommer från Motala, är på plats i Köpmanholmen under uppstarten. Nästa stora uppgift för honom blir att förbereda byggandet av en ny anläggning i Kentucky, USA, med planerad byggstart under andra halvåret 2025.

Idén till Cinis Fertilizer kommer från företagets VD, Jakob Liedberg, som insåg att det fanns potential i att använda restströmmar från pappers- och batteriindustrin. Resultatet? Ett fossilfritt mineralgödsel – kaliumsulfat – som är eftertraktat inom jordbruket. Företaget siktar på att producera hela 100 000 ton årligen i Köpmanholmen.

– Vi tar vara på det som annars hade gått till spillo och skapar en produkt som är både miljövänlig och kostnadseffektiv. Det här är ett viktigt steg för att klimatanpassa jordbruket.

Placeringen av fabriken är noga genomtänkt. Närheten till en djuphamn och massaindustrin gjorde Köpmanholmen till den perfekta platsen.

– Att den gick så snabbt att bygga beror på att vi hade en tydlig och förankrad tidplan, bra samarbete med entreprenörer och kontinuerlig uppföljning.

Genom att bland annat återvinna restströmmar i form av natriumsulfat från pappersindustrin och elbilsbatteritillverkning kan företaget producera ett vattenlösligt och miljövänligt mineralgödsel. Det här bidrar inte bara till att minska industrins miljöpåverkan, utan gör också jordbruket mer hållbart.

– Vi bidrar till att minska föroreningar i haven och samtidigt säkra hälsosamma grödor för framtiden.

För närvarande köper företaget in insatsvaran natriumsulfat från utländska aktörer, eftersom Northvolt på grund av produktionsutmaningar inte kunnat leverera som planerat. På sikt hoppas Cinis Fertilizer kunna ta emot restströmmar från svensk massaindustri, men innan det kan bli verklighet krävs ytterligare investeringar och tekniska lösningar.

– En dialog förs och jag är övertygad om att vi kan hitta en lösning.

Det färdiga gödningsmedlet skeppas från hamnen i Köpmanholmen till det nederländska företaget Van Iperen International, som har kunder i över 100 länder.

Fabriken har i dagsläget cirka 35 anställda, varav 24 arbetar i sexskift. Intresset för att arbeta på företaget har varit stort – över 500 personer ansökte om tjänsterna.

– Vi söker personer med rätt attityd, engagemang och en vilja att samarbeta. Erfarenhet från processindustrin är ett plus, men inget krav. Det har visat sig vara en framgångsrik strategi, säger Svensk och lyfter fram det lokala engagemanget i Örnsköldsvik som en positiv överraskning.

Trots framgångarna har projektet mött sina utmaningar. Ett tio timmar långt strömavbrott orsakade ett tre veckor långt stopp i början av driften. Trots detta har fabriken redan nått en hög kapacitet och siktar på full produktion under första halvåret 2025.

– Utmaningarna har mötts med en tydlig plan och ett fantastiskt team. Det finns en särskild vilja att lyckas här som jag aldrig upplevt någon annanstans. Kanske är det något i myllan?

Cinis Fertilizer har inte bara skapat nya jobb i regionen utan också stärkt Örnsköldsviks position som en plats för innovativ och hållbar industri.

– Vi är stolta över att sätta Örnsköldsvik på den internationella kartan, avslutar Svensk.


Text: Sofia Göth
Foto: Sofia Göth

Anläggningen i Köpmanholmen, med vackert läge intill fjärden, ser ut som en modern bondgård.