Ja

Arkitektmodellen över framtidens Husum visar ett grönskade torg och mer plats för sociala möten.

Positiv respons när framtidens Grundsunda tar form

En levande bruksort med stark industri, bra pendlingsmöjligheter och engagerad befolkning. Grundsunda med Husum i centrum har de rätta förutsättningarna för att bli en tillväxtnod i norra delen av kommunen. Nu har de första konkreta idéerna presenterats i projektet Grundsunda 2030.

.

%%#6a762a%%accent-1%%

Grundsunda 2030 startades under 2023 då Örnsköldsviks kommun, Grundsunda Framtidsgrupp GFG/Bygdsam och Metsä Board gick samman med målet att utveckla platsen till en attraktiv miljö att leva och bo på. Medan fabriken expanderat och satsat har övriga samhället inte riktigt hängt med, trots att planerna funnits ända sedan 1990-talet.

– Det gamla centrum har avvecklats mer och mer, samtidigt har det inte hänt något nytt. I takt med att Metsä Board växer och att vi fått upp ögonen för de restströmmar som finns där har vi insett den stora potentialen i området. Dessutom har vi hela kommunens mål om att bli 5 000 fler till 2030. I Grundsunda ser vi också möjligheten att växa ihop med arbetsmarknaden i Umeå, vilket är positivt, säger Aline Kärrbäck, projektledare på Örnsköldsviks kommun.

Sedan några månader tillbaka har trepartssamarbetet växt till fyra när områdets stora markägare Holmen gick in som partner, och i oktober presenterades de första skisserna på hur det nya Husum skulle kunna se ut. Arkitektmodellen visar ett nytt gång- och cykelstråk från tågstationen längs Bruksgatan ner till Husån, med ett grönskade torg och mer plats för sociala möten.

Skisserna är resultatet av de samlade drömmar och visioner som fångats upp under arbetet, och ska ses som just skisser. Men riktningen är klar och skisserna har fått ett positivt mottagande.

– Lokalbefolkningen har fått tycka till och rita på kartan – var borde rekreationsområdena vara, var borde skolan ligga, vad tycker vi? Nu kommer vi att gå vidare med hur centrumutvecklingen ska kunna förverkligas. Samtidigt har vi skrivit uppdragsavtal tillsammans med GFG där föreningen får sammanlagt 200 000 från kommunen och Metsä Board för att utveckla mötesplatser och rusta upp miljöer.

Att göra Grundsunda mer attraktivt handlar dels om centrumutveckling och att skapa trevliga miljöer, dels om nya industrisatsningar som kan komplettera Metsä Board och bygga en bredare arbetsmarknad på orten. Dessutom vill parterna sätta social hållbarhet högt på agendan och undersöka hur andra bruksorter gjort för att förnya sig, samtidigt som bruksortsandan bevaras.

Parallellt med de planer som presenterats pågår diskussioner om vilka etableringar som skulle kunna vara aktuella. Förutsättningarna för nya industrier är goda med både djuphamn, tågstation och E4 alldeles intill samt tillgänglig eleffekt och mark.

Klart är också att Metsä Board har flera restströmmar som kan utgöra mycket attraktiva resurser i en industriell symbios, inte minst överskottsvärme. Flera lovande alternativ studeras för närvarande ingående.

– Vi är många som drar åt samma håll nu, från Metsä Board och Holmen till politiken och GFG. Det tar längre tid att vara flera parter, men det blir mycket bättre eftersom vi har en förankring redan från början. Det är väldigt värdefullt och ger en styrka i projektet, avslutar Aline Kärrbäck.

TEXT: Albin Grahn
Foto: Örnsköldsviks kommun / Tengbom Arkitektbyrå

Aline Kärrbäck, projektledare på Örnsköldsviks kommun.

Aline Kärrbäck, projektledare på Örnsköldsviks kommun.