Projektet ska ge lotsning för företag inom digital affärsutveckling och bidra till utveckling av stadens digitala lösningar.

Digital omställning som skapar nya
möjligheter för företagen

Projektet Digistad Örnsköldsvik ska stödja digital omställning och hållbar affärsutveckling för kommunens små och medelstora företag. Projektet består av två delar, lotsning för företag inom digital affärsutveckling och utveckling av stadens digitala lösningar. Det kan handla om att testa och utveckla digitala plattformar och testa nya hybridlösningar för fortsatt handel i staden.

%%#6a762a%%accent-1%%

– Det är ett projekt som gör det möjligt för företagen och staden att göra en digital omställning. Vi vill stärka företagens möjligheter i sviterna efter pandemin och vänder oss till särskilt utsatta branscher i Örnsköldsviks kommun, säger Linda Folkesson, som är projektledare.

Lotsningen ska bidra till att företagen får ökad kunskap och insikt om vad digitalisering är och kan innebära, samt få hjälp att se vilka möjligheter som finns för just sitt företag. Detta kan ske genom seminarier, kanske träffa en expert inom ett visst område eller genom att möta andra företagare och utbyta erfarenheter. Under våren 2022 genomfördes det första Digilots-programmet inom projektet. Tjugotvå företag har under våren 2022 deltagit i programmet, då de fått gemensam utbildning vid två workshoptillfällen och individuell coachning för att ta konkreta steg framåt.

– En viktig del i programmet är att träffa andra företagare, få bolla idéer och hjälpa varandra, säger en av deltagarna i programmet.

Det andra benet i projeket är stadens digitala lösningar. Hela staden ska leva, man ska vilja mötas och vara i staden, kunna äta, shoppa, och umgås på evenemang. Företagen kommer att ges möjligheter att prova olika hybridlösningar mellan det digitala och lokala, så att det ska bli lika självklart att handla lokal via digitala lösningar som via en stor E-handel på nätet.

– Vi hoppas företagen ska få med sig digitala muskler genom projektet, säger Anette Forsberg på Cesam som samarbetar med Örnsköldsviks kommun i projektet. Nyfikenhet på ny teknik och inte vara rädda för digitala lösningar, samt få insikt i vad som fungerar för just mitt företaget. Möjlighet att växa utan att det ska vara så svårt och ta för mycket energi.

Projektet är ett samarbete mellan Örnsköldsviks kommun och Cesam, och kommer pågå fram till sommaren 2023. Läs mer om projektet och kommande aktiviteter på digilots.se. Länk till annan webbplats.


Text och foto: Örnsköldsviks kommun