Ny pilothall klar – lockar forskare från hela världen

För fyra år sedan fick det statliga forskningsinstitutet RISE 350 miljoner kronor för att utveckla det centrum för bioekonomi som redan etablerats i Örnsköldsvik. Pengarna har använts till att bygga en ny pilothall på Domsjöområdet, där High Coast Innovation Park samlar företag och forskare som tar fram nya produkter och användningsområden för biomassa från skogsindustrin.

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur

Det är coolt att bo i Örnsköldsvik, konstaterar Magnus Hallberg, divisionschef på RISE som lockar forskare från hela världen till sin nya pilothall på Domsjöområdet.

Pilothallen är en av världens mest avancerade anläggningar för denna typ av verksamhet.

– Det är fascinerande att se hur vi som miljö attraherar så extremt kompetent personal från hela världen, som faktiskt väljer att söka sig hit, säger Magnus Hallberg, divisionschef för bioekonomi och hälsa på RISE.

I pilothallen finns utrustning som kan användas inom allt från drivmedel till nya material och inte minst livsmedel.

– Vi vet egentligen inte vad som kommer att göras, utan det beror helt och hållet på de behov som finns där ute, de goda idéer som kläcks. Det kan vara entreprenörer ute på företagen eller forskare på universiteten som tar fram nya, spännande lösningar, säger Magnus Hallberg.

Inom någon månad kommer de första testbäddarna att vara i drift, och officiell invigning av pilothallen sker till hösten.

Evolve symbol

Autonoma flygplatser – framtidens lösningar finns i Örnsköldsvik

Örnsköldsvik Airport ligger i framkant av den teknologiska utvecklingen inom flygplatsdrift. Genom ett treårigt forskningsprojekt vid Mittuniversitetet har flera betydande framsteg gjorts för att skapa framtidens flygplats, där autonoma och fjärrstyrda system spelar en central roll. – Vi är långt fram utvecklingsmässigt när det gäller framtida lösningar och utveckling av flygplatser i Sverige, säger Robert Gyllroth, vd för Örnsköldsvik Airport.

Stark tillväxt för cleantech-företag från Örnsköldsvik

Järven Ecotech och Tecomatic Entreprenad har gått samman i ett nytt bolag under namnet Tecomatic. Verksamheten stannar i Örnsköldsvik där företaget har rötter sedan drygt 50 år tillbaka. – Vi har en stark tilltro till regionen och god industrisamverkan i Örnsköldsvik, med mindre tillverkare på orten som sluter upp när vi behöver hjälp, berättar Emil Eriksson, regionchef för vattenrening i region norr.

Starkare arbetsmarknad än någonsin i Örnsköldsvik

Arbetsmarknaden är stark i Västernorrland där Örnsköldsvik och Ånge är platserna där arbetslösheten minskat mest. Sedan maj 2023 ligger även länet under riksgenomsnittet gällande arbetslöshet. – Mycket är naturligtvis kopplat till bristen på kompetens hos företag som söker arbetskraft. Men arbetslösheten har gått ner hos alla våra prioriterade grupper, vilket är glädjande, berättar Erik Borg, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen Västernorrland.

Naturkompaniet dubbla prisvinnare för hållbarhet

Naturkompaniets outlet i Örnsköldsvik har under flera år varit en av de största turistmagneterna för shopping i Höga Kusten. Som koncern fick Naturkompaniet nyligen ta emot priset ”Årets medvetna butik 2023” för sitt hållbarhetsarbete och är även fortsatt i topp i Sustainable Brand Index. – Naturligtvis är det jättekul att vi uppmärksammas, vi sätter stor stolthet i att jobba långsiktigt och hållbart, säger Naturkompaniets vd Henrik Hoffman