Naturkompaniet dubbla prisvinnare för hållbarhet

Naturkompaniets outlet i Örnsköldsvik har under flera år varit en av de största turistmagneterna för shopping i Höga Kusten. Som koncern fick Naturkompaniet nyligen ta emot priset ”Årets medvetna butik 2023” för sitt hållbarhetsarbete och är även fortsatt i topp i Sustainable Brand Index.

– Naturligtvis är det jättekul att vi uppmärksammas, vi sätter stor stolthet i att jobba långsiktigt och hållbart, säger Naturkompaniets vd Henrik Hoffman

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur

Henrik Hoffman, vd för Naturkompaniet som prisats för sin position som hållbart outdoorvarumärke.

I Fjällrävens gamla fabrik vid Gålnäs ligger Naturkompaniet och Norrlands största friluftsoutlet. På över 2 000 kvadratmeter säljs provkollektioner, utgående modeller och överlager från flera kända varumärken. Butiken är en riktig turistattraktion med en stor parkering där bilar, husvagnar och husbilar ryms. Under sommaren finns även en kiosk på platsen.

– Vi stod i ett vägskäl för ungefär 20 år sedan när butiken inte gick lika bra som nu. Vi arbetade då fram en vision för en destinationsbutik, och genom åren har vi skruvat på konceptet och byggt ut i olika etapper. Nu har det blivit en turistmagnet och ett stort dragplåster för såväl oss som för Höga Kusten och Örnsköldsvik. Framför allt sommarmånaderna är viktiga för oss, berättar Naturkompaniets vd Henrik Hoffman.

När pris- och produktjämförelsetjänsten Prisjakt utsåg ”Årets medvetna butik” 2023 blev Naturkompaniet vinnare för sitt arbete med att minska sin miljöpåverkan. Företaget är även branschvinnare i Sustainable Brand Index i kategorin kläder och mode. Titeln, där varumärket uppfattas av svenska konsumenter som det mest hållbara i sin kategori, har Naturkompaniet erhållit under 11 år på raken.

–Vi har jobbat med hållbarhet sedan starten, både i stort och smått, så det är absolut en del av vilka vi är och inte endast en modenyck.

– Redan 2011 skapade vi vår egen hållbarhetsmärkning och har även instiftat Naturbonusen där vi årligen donerar en procent av alla våra kundklubbmedlemmars inköp till svenska natur- och miljöprojekt. Vi har ett återvinningssystem i alla våra butiker, samt fyra butiker som erbjuder second hand.

En återkommande motivering till priser inom medvetenhet och hållbarhet är att Naturkompaniet erbjuder reparationsservice för sina produkter samt möjlighet att hyra saker istället för att köpa. Henrik Hoffman vill lyfta att kvalitet är centralt – ju längre produkterna används, desto mindre blir miljöavtrycket. Optimalt är att kläder och produkter används i flera generationer.

– I vårt sortiment vill vi ha produkter som kommer att finnas kvar väldigt länge, som exempelvis Fjällräven Kånken eller Trangia. Produkterna ska även vara tillverkade på rätt sätt enligt vår standard samt hålla högsta kvalitet. Ett viktigt steg för maximal livstid är att vi utbildar våra kunder i hur man rengör och reparerar.

Framtida utmaningar saknas inte när det gäller hållbarhet. Klädbranschen och dess producenter möter skarpare och skarpare lagkrav, något som Henrik Hoffman välkomnar.

– Vi är medvetna om att endast tre till fyra procent av vår påverkan på klimatet kommer från aktiva beslut i butiker såsom påsar, belysning, material och annat. Leveranskedjan är det som påverkar mest och där kommer det att krävas större och större transparens även längre bak i leveranskedjan. Vi är för hårdare krav då vi vill vara raka motsatsen till “fast fashion" och fortsätta att jobba långsiktigt.

Evolve symbol

Stark tillväxt för cleantech-företag från Örnsköldsvik

Järven Ecotech och Tecomatic Entreprenad har g å tt samman i ett nytt bolag under namnet Tecomatic. Verksamheten stannar i Ö rnsk öldsvik dä r f ö retaget har r ötter sedan drygt 50 å r tillbaka. – Vi har en stark tilltro till regionen och god industrisamverkan i Örnsköldsvik, med mindre tillverkare på orten som sluter upp när vi behöver hjälp, ber ättar Emil Eriksson, regionchef för vattenrening i region norr.

Starkare arbetsmarknad än någonsin i Örnsköldsvik

Arbetsmarknaden är stark i Västernorrland d är Ö rnsk öldsvik och Ånge är platserna där arbetslösheten minskat mest. Sedan maj 2023 ligger även länet under riksgenomsnittet gällande arbetslöshet. – Mycket är naturligtvis kopplat till bristen på kompetens hos företag som söker arbetskraft. Men arbetslösheten har g å tt ner hos alla v å ra prioriterade grupper, vilket är glädjande, berättar Erik Borg, företagsr å dgivare på Arbetsförmedlingen Västernorrland.

Ny pilothall klar – lockar forskare från hela världen

För fyra år sedan fick det statliga forskningsinstitutet RISE 350 miljoner kronor för att utveckla det centrum för bioekonomi som redan etablerats i Örnsköldsvik. Pengarna har använts till att bygga en ny pilothall på Domsjöområdet, där High Coast Innovation Park samlar företag och forskare som tar fram nya produkter och användningsområden för biomassa från skogsindustrin.

Personligt fokus för lokala handeln

De lokala butikernas styrka i Örnsköldsvik kan sammanfattas med orden kundkännedom och personlig service. Mini & Planeten, Nordlanders Skor och Niklas Klädshop bedriver alla handel i centrala stan. – Vill vi ha besökare till Örnsköldsvik måste vi satsa på det unika och det lokala men även det hållbara för att kunna fortsätta vara en stad i framtiden, berättar Anna Söderström som äger second hand-butiken Mini & Planeten.