Högt i tak på Magasinet

Torget i centrala Örnsköldsvik tar höjd om Point Properties planer om hyreslägenheter går i lås. På Gallerian Magasinets tak planerar de att bygga 60 hyreslägenheter, från ettor till fyror. Och intresset har varit stort enligt Point Properties vd Magnus Åkesson.

– Vi har omkring tre intresseanmälningar på varje lägenhet som det ser ut idag. Det känns roligt.

Det blir inte bara bostäder, utan en helt ny innergård mitt i stan när 60 hyreslägenheter byggs på Gallerian Magasinets tak på torget i Örnsköldsvik.

I Magasinets entré går det i bilder se hur det är tänkt att de nya bostäderna ska se ut och hur det förändrar utseendet på stadskärnan. Eftersom lägenheterna byggs på Magasinets tak menar bolaget att de kan erbjuda bostäder utan att ta värdefull mark i anspråk.

Point Properties som sedan något år äger fastigheten är glada för den överväldigande respons de fått.

– Örnsköldsvik, är vårt nordligaste projekt. Vi har fått ett mycket gott intryck av staden, utvecklingspotentialen och den vilja och det driv som finns, Det stora intresset visar att det var en korrekt bedömning av oss att satsa här, säger Magnus Åkesson.

Point Properties är relativt nystartat. För tre år sedan grundades fastighetsbolaget som främst fokuserade sin verksamhet till Karlskoga när de började. Idag har de 19 fastigheter i 13 kommuner runt om i landet.

Vår ambition är inte att sitta på fastigheter länge utan att utveckla dem. Vi vill förvärva, vidareutveckla direkt och sedan äga långsiktigt.

Att de sedan valde att investera i Örnsköldsvik beror på att en säljare som företaget hade kontakt med tipsade om fastigheten i stan.

– Ju mer vi läste på om Örnsköldsvik, desto mer intressant blev det. Vi såg att här fanns en fungerande handel, aktiv gågata och bra dialog med de befintliga hyresgästerna. Det var väldigt attraktivt att jobba vidare med, säger Magnus Åkesson.

Och sedan förvärvet har det gått framåt med stabil fart. Företaget har valt att satsa på hyreslägenheter för att ha möjlighet att själva äga fastigheten och på det sättet satsa långsiktigt.

– Vår ambition är inte att sitta på fastigheter länge utan att utveckla dem. Vi vill förvärva, vidareutveckla direkt och sedan äga långsiktigt. Det är så vi vill jobba. Och nu är vi i full gång med detta, säger Magnus Åkesson.

60 lägenheter ska byggas enligt de ritningar som lämnats in för utredning. Om allt går som det är tänkt ska lägenheterna i kvarteret London vara inflyttningsklara under våren 2024.

Evolve symbol

Autonoma flygplatser – framtidens lösningar finns i Örnsköldsvik

Örnsköldsvik Airport ligger i framkant av den teknologiska utvecklingen inom flygplatsdrift. Genom ett treårigt forskningsprojekt vid Mittuniversitetet har flera betydande framsteg gjorts för att skapa framtidens flygplats, där autonoma och fjärrstyrda system spelar en central roll. – Vi är långt fram utvecklingsmässigt när det gäller framtida lösningar och utveckling av flygplatser i Sverige, säger Robert Gyllroth, vd för Örnsköldsvik Airport.

Stark tillväxt för cleantech-företag från Örnsköldsvik

Järven Ecotech och Tecomatic Entreprenad har gått samman i ett nytt bolag under namnet Tecomatic. Verksamheten stannar i Örnsköldsvik där företaget har rötter sedan drygt 50 år tillbaka. – Vi har en stark tilltro till regionen och god industrisamverkan i Örnsköldsvik, med mindre tillverkare på orten som sluter upp när vi behöver hjälp, berättar Emil Eriksson, regionchef för vattenrening i region norr.

Starkare arbetsmarknad än någonsin i Örnsköldsvik

Arbetsmarknaden är stark i Västernorrland där Örnsköldsvik och Ånge är platserna där arbetslösheten minskat mest. Sedan maj 2023 ligger även länet under riksgenomsnittet gällande arbetslöshet. – Mycket är naturligtvis kopplat till bristen på kompetens hos företag som söker arbetskraft. Men arbetslösheten har gått ner hos alla våra prioriterade grupper, vilket är glädjande, berättar Erik Borg, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen Västernorrland.

Ny pilothall klar – lockar forskare från hela världen

För fyra år sedan fick det statliga forskningsinstitutet RISE 350 miljoner kronor för att utveckla det centrum för bioekonomi som redan etablerats i Örnsköldsvik. Pengarna har använts till att bygga en ny pilothall på Domsjöområdet, där High Coast Innovation Park samlar företag och forskare som tar fram nya produkter och användningsområden för biomassa från skogsindustrin.