Högt i tak på Magasinet

Torget i centrala Örnsköldsvik tar höjd om Point Properties planer om hyreslägenheter går i lås. På Gallerian Magasinets tak planerar de att bygga 60 hyreslägenheter, från ettor till fyror. Och intresset har varit stort enligt Point Properties vd Magnus Åkesson.

– Vi har omkring tre intresseanmälningar på varje lägenhet som det ser ut idag. Det känns roligt.

Det blir inte bara bostäder, utan en helt ny innergård mitt i stan när 60 hyreslägenheter byggs på Gallerian Magasinets tak på torget i Örnsköldsvik.

I Magasinets entré går det i bilder se hur det är tänkt att de nya bostäderna ska se ut och hur det förändrar utseendet på stadskärnan. Eftersom lägenheterna byggs på Magasinets tak menar bolaget att de kan erbjuda bostäder utan att ta värdefull mark i anspråk.

Point Properties som sedan något år äger fastigheten är glada för den överväldigande respons de fått.

– Örnsköldsvik, är vårt nordligaste projekt. Vi har fått ett mycket gott intryck av staden, utvecklingspotentialen och den vilja och det driv som finns, Det stora intresset visar att det var en korrekt bedömning av oss att satsa här, säger Magnus Åkesson.

Point Properties är relativt nystartat. För tre år sedan grundades fastighetsbolaget som främst fokuserade sin verksamhet till Karlskoga när de började. Idag har de 19 fastigheter i 13 kommuner runt om i landet.

Vår ambition är inte att sitta på fastigheter länge utan att utveckla dem. Vi vill förvärva, vidareutveckla direkt och sedan äga långsiktigt.

Att de sedan valde att investera i Örnsköldsvik beror på att en säljare som företaget hade kontakt med tipsade om fastigheten i stan.

– Ju mer vi läste på om Örnsköldsvik, desto mer intressant blev det. Vi såg att här fanns en fungerande handel, aktiv gågata och bra dialog med de befintliga hyresgästerna. Det var väldigt attraktivt att jobba vidare med, säger Magnus Åkesson.

Och sedan förvärvet har det gått framåt med stabil fart. Företaget har valt att satsa på hyreslägenheter för att ha möjlighet att själva äga fastigheten och på det sättet satsa långsiktigt.

– Vår ambition är inte att sitta på fastigheter länge utan att utveckla dem. Vi vill förvärva, vidareutveckla direkt och sedan äga långsiktigt. Det är så vi vill jobba. Och nu är vi i full gång med detta, säger Magnus Åkesson.

60 lägenheter ska byggas enligt de ritningar som lämnats in för utredning. Om allt går som det är tänkt ska lägenheterna i kvarteret London vara inflyttningsklara under våren 2024.

Evolve symbol

Relationer är nyckeln till framgång

Jonsson och Söner har utvecklats från en småskalig verksamhet till en internationell aktör inom mobila stenkrossverk. Bakom framgången ligger år av hårt arbete, driv och fokus på utveckling. Men framför allt av goda relationer till kunder, medarbetare och leverantörer. Nu läggs nästa växel in. – Vi ska växa, säger Per-Olof Nilsson, företagets vd.

Starkare arbetsmarknadsregion ska få Örnsköldsvik att växa

Örnsköldsviks kommun vill och ska växa. I Grundsundabygden finns stark potential för att nå det målet. Nu pågår ett strategiskt arbete för att stärka den regionen, och där är Umeå universitet en viktig spelare. – Vill man utveckla en hel kommun behöver man se utanför tätorten. Och vi behöver dra lärdomar av andra, liknande platser, säger Dieter Müller, professor i kulturgeografi och vice rektor vid Umeå universitet.

Bjästa och Köpmanholmen förbereds för fortsatt tillväxt

Bjästa och Köpmanholmen har de senaste åren vuxit vad gäller etableringar, då mark i området blivit mer och mer attraktiv för företag. Örnsköldsviks Kommun vill nu ha en beredskap även för framtida utvecklingar och arbetar därför proaktivt i området. – Vi har anskaffat mer mark fr å n privatpersoner för att nya etableringar ska kunna ske, men även för att de befintliga företagen på platsen ska ha möjlighet till expan sion, berättar näringslivsutvecklare Sebastian Arnehed.

Skyttis fylls med ännu fler möjligheter

Utvecklingen av Skyttis friluftsområde pågår med såväl underhåll som nysatsningar. Efter positivt beslut från Arvsfonden om medel för byggandet av skidskytteanläggning är utvecklingen stark för vinteridrotterna. Nya konstgräsmattor är även på plats och hela anläggningen är under utredning och översyn. – Anslaget är brett där mycket utgår från idrottsföreningar, spontanaktiviteter och friluftsliv, men det vore jätteroligt om Skyttis i framtiden skulle betyda mycket för ett levande närområde att känna stolthet kring, berättar Sune Westberg, chef för kultur- och fritidsavdelningen på Örnsköldsviks kommun.