Gärna tillgång till en superhjärna!

Mittuniversitetet är initiativtagare till ett internship där de för samman några av de mest lovande civilingenjörsstudenterna med företag i regionen. För Övik Energi blev det en riktig lyckträff. Håkan Gunnarsson, som var handledare för två studenter i somras, kallar de åtta veckorna för magiska.

Ingenjörsstudenterna Alicia Söderlind och Jim Allansson tillsammans med sin handledare Håkan Gunnarsson på Övik Energi.

– Vi tyckte det skulle vara intressant att se vad två superhjärnor får fram för idéer med vår IoT-plattform. Det finns säkert mer potential med den än vad vi nyttjar i dag, men vi har så lite tid att bara vara kreativa. Därför tänkte jag att det här kunde vara en bra idé. Och det var som en maskingevärseld. De kom med massor av idéer, säger Håkan Gunnarsson.

Alicia Söderlind från Uppsala universitet och Jim Allansson från Luleå Tekniska Universitet gjorde sitt internship hos Övik Energi, åtta veckor under sommaren 2021.

Första gången Mittuniversitetet genomförde sitt internship var 2018. Intagningen är nationell, vilket innebär att civilingenjörer som går 3:e eller 4:e året på vilket universitet som helst i landet kan söka. Det finns massor av olika inriktningar med civilingenjörer. Bara på Mittuniversitetet finns sex olika. Och i hela landet betydligt fler.

– Vi ser vårt internship som en möjlighet för studenterna att få jobba med skarpa uppdrag och en möjlighet för företagen i regionen att fånga upp kompetens och visa upp sig som en attraktiv arbetsplats. Vi ser att det till exempel är många ”hemvändare” som söker, som saknar kontakter på hemmaplan. Det är en karriärmöjlighet för studenterna och en möjlighet för företagen att fånga upp studenter redan under utbildningen. Win-win alltså, säger Kajsa Fridell som är fakultetssamordnare på Mittuniversitetet.

Mittuniversitetets internship har plats för omkring 25 studenter varje år. Studenterna får uppdrag på företag i regionen som de genomför under åtta sommarveckor. Samtidigt får de läsa en grundkurs i Design Thinking på 7,5p där de får verktyg som de kan använda sig av under sitt internship och i framtida arbetsliv.

- Jag är oerhört tacksam att fått tagit del av den upplevelsen som var en sommar på Övik Energi. Det kändes verkligen som att de åtta veckorna bara flög förbi. Vi fick ett väldigt bra bemötande från Övik Energi och vi fick verkligen alla förutsättningar vi behövde för att kunna göra vårt bästa.

Vi ser vårt internship som en möjlighet för studenterna att få jobba med skarpa uppdrag och en möjlighet för företagen i regionen att fånga upp kompetens och visa upp sig som en attraktiv arbetsplats.

På Övik Energi fick studenterna Alicia Söderlind och Jim Allansson i uppdrag att lära sig den IoT-plattform som företaget arbetar med och sedan ta fram idéer på vad mer de skulle kunna använda den till. Ett samarbete som gav mersmak enligt Håkan Gunnarsson.

– Det kommer att ta tid att gå igenom allt de tagit fram. De lärde sig plattformen på superkort tid och gick sedan loss på idéer. Vi har nu en hel idébank att gå igenom. Dessutom har de kommit på idéer som även kan hjälpa andra företag.

Varje internship avslutas med en gemensam träff med alla studenter och företag där studenterna får presentera vad de kommit fram till.

– Det är dels ett tillfälle för studenterna att visa upp sina färdigheter på och dels för företagen att visa upp sig. Nätverkande helt enkelt, säger Kajsa Fridell.

I november stängde fönstret för årets intresseanmälan, men enligt Kajsa Fridell vill de ändå gärna ha kontakt med fler företag som är nyfikna på att ta emot studenter. Håkan Gunnarsson tror inte det var sista gången för Övik Energi.

– Det var magiskt att få njuta av deras hjärnkapacitet. De var enormt ambitiösa. Det var nästan så att vi fick bromsa dem. Jag hoppas verkligen på att få göra samma sak igen.

Och Jim Allansson ångrar inte att han använde sommarmånader till att arbeta på Övik Energi.

– Jag skulle utan tvekan rekommendera andra studenter att söka internshipet då det är ett utmärkt tillfälle att tillämpa sina kunskaper i praktiken och knyta kontakt med andra studenter runt om i landet. Om Övik Energi kommer delta på internshipet igen rekommenderar jag varmt att ta chansen att få arbeta på en otroligt välkomnande arbetsplats med en grym handledare.

Evolve symbol

Relationer är nyckeln till framgång

Jonsson och Söner har utvecklats från en småskalig verksamhet till en internationell aktör inom mobila stenkrossverk. Bakom framgången ligger år av hårt arbete, driv och fokus på utveckling. Men framför allt av goda relationer till kunder, medarbetare och leverantörer. Nu läggs nästa växel in. – Vi ska växa, säger Per-Olof Nilsson, företagets vd.

Starkare arbetsmarknadsregion ska få Örnsköldsvik att växa

Örnsköldsviks kommun vill och ska växa. I Grundsundabygden finns stark potential för att nå det målet. Nu pågår ett strategiskt arbete för att stärka den regionen, och där är Umeå universitet en viktig spelare. – Vill man utveckla en hel kommun behöver man se utanför tätorten. Och vi behöver dra lärdomar av andra, liknande platser, säger Dieter Müller, professor i kulturgeografi och vice rektor vid Umeå universitet.

Bjästa och Köpmanholmen förbereds för fortsatt tillväxt

Bjästa och Köpmanholmen har de senaste åren vuxit vad gäller etableringar, då mark i området blivit mer och mer attraktiv för företag. Örnsköldsviks Kommun vill nu ha en beredskap även för framtida utvecklingar och arbetar därför proaktivt i området. – Vi har anskaffat mer mark fr å n privatpersoner för att nya etableringar ska kunna ske, men även för att de befintliga företagen på platsen ska ha möjlighet till expan sion, berättar näringslivsutvecklare Sebastian Arnehed.

Skyttis fylls med ännu fler möjligheter

Utvecklingen av Skyttis friluftsområde pågår med såväl underhåll som nysatsningar. Efter positivt beslut från Arvsfonden om medel för byggandet av skidskytteanläggning är utvecklingen stark för vinteridrotterna. Nya konstgräsmattor är även på plats och hela anläggningen är under utredning och översyn. – Anslaget är brett där mycket utgår från idrottsföreningar, spontanaktiviteter och friluftsliv, men det vore jätteroligt om Skyttis i framtiden skulle betyda mycket för ett levande närområde att känna stolthet kring, berättar Sune Westberg, chef för kultur- och fritidsavdelningen på Örnsköldsviks kommun.