Cecilia bytte karriär och började baka

För ett år sedan lämnade Cecilia Fällström sitt arbete på kommunens mark- och exploateringsavdelning för att satsa fullt ut på sitt stora intresse och köpte bageriet Gräddat i Norr. En dröm gick i uppfyllelse
– en dröm som inletts med mycket hårt arbete.

Cecilia Fällströms stora passion är numera hennes yrke. ”Nu får jag experimentera på arbetstid”, säger hon. Ett år har gått sedan Cecilia tog över bageriet och cafét Gräddat i Norr.

Från ingenjör till ägare av eget bageri. Steget behöver varken vara allt för svårt eller långt, enligt Cecilia.

– Min man och min vän peppade mig och sa, låt det bära eller brista!

Hon har alltid gillat att baka och att skapa med händerna. Innan köpet av Gräddat i Norr försökte hon köpa två andra befintliga verksamheter, köp som i slutändan inte blev av. När Gräddat i Norr lades ut till försäljning väcktes återigen nyfikenheten. Uppbackad av familj och vänner tog hon steget och denna gång blev det tredje gången gillt.

Sista september 2021 skevs kontraktet för verksamheten i Arnäsvall, dagen därpå hade hon tillgång till lokalen.

– Året har gått fort och det har varit extremt intensivt och utmanande men det känns som om det går åt rätt håll. Det har hänt mycket, vi har blivit fler och gjort vissa förändringar när det gäller produkterna.

År av erfarenheter från tidigare arbetsgivare har kommit väl till pass i företagandet.

– Många bitar från tidigare arbetsplatser har varit givande. Jag har kunskap om lagar och regler från mina år på kommunen. När diskmaskinens pump gick sönder insåg jag att det var en likadan pump som jag hanterat på Domsjö fabrikers pilotanläggning, då visste jag hur den skulle lagas.

Inledningsvis har det varit många bitar att sätta sig in, bokföring, produktkalkyler och personalansvar.

– Det mest utmanande har varit att kliva in som bagare vid sjukdom, men det har också varit bland det roligaste! Vad jag helst bakar? Det är nog ändå bullar och tårtor.

Framöver vill jag utveckla sortiment till mer kundanpassat. Det kan vara fler alternativ för allergiker och mer sockerfria eller veganska produkter.

Under året som gått har hon fått mycket uppmuntran av det lokala näringslivet.

– Det känns som om det är en bra sammanhållning mellan företagen och en välkomnande attityd. Jag kan rekommendera andra att köpa ett företag men man får vara beredd på att det tar mycket tid. För mig var svårigheten att hitta ett företag som var lagom stort och som inte kostade för mycket.


Hos kommunen har det funnits stöd att tillgå när det har behövts.

– I början var jag i kontakt med Nyföretagarcentrum och i våras fick jag stor hjälp av Digilots. Nu har jag en handlingsplan och vet vad och när jag ska göra saker. Det kan vara från att integrera webbshopen med kafét, automatisera bokföringen till att lägga ut material på digitala kanaler.

I dag är hon tacksam att hon tog steget till företagare.

– Nu har jag uppnått detta och ska försöka ha lite is i magen, men det är klart jag drömmer framåt. Framöver vill jag utveckla sortiment till mer kundanpassat. Det kan vara fler alternativ för allergiker och mer sockerfria eller veganska produkter. Läget i Arnäsvall är också lite utmanande så har även en önskan om att sälja från en central lokal.

Har du någonsin ångrat dig?

– Nej, jag har inte ångrat mig, men året varit extremt intensivt och händelserikt, avslutar Cecilia.

Evolve symbol

Maker Town – en hyllning till innovationskraften i Örnsköldsvik

Öviksmässan har blivit ett återkommande och uppskattat inslag under Kristi himmelfärdshelgen i Örnsköldsvik. I år får mässan gott sällskap av en festival med fokus på innovation och kreativitet. I maj vankas nämligen premiär av Maker Town, en festival som arrangeras av Innovationsbolaget Örnsköldsvik i samarbete med ett stort antal lokala aktörer.

3D-printing ger ingenjörsbyrån ytterligare en dimension

Ovinge Ingenjörsbyrå är ett företag som levererar tjänster och resurser inom mekanik, el-mekanik och mjukvara. Med 39 anställda, där många är resurser ute hos kunder, har en del av verksamheten nu tagit en större plats den senaste tiden tack vare en unik investering i 3D-skrivaren Massivit 3D 5000.

En värld av smaker att upptäcka i Örnsköldsvik

De senaste åren har det fullständigt exploderat av restauranger och matställen i Örnsköldsvik. Här finns numera något för alla smaker. – Gemenskapen är väldigt fin mellan restaurangerna, vi uppmuntrar varandra, säger Malin Gulliksson som driver Malins Bistro.

Nytt företag vill utveckla rese- och upplevelsebranschen

Företaget Your Brand Travels målsättning är att öka kundernas lojalitet till företag. Det kan göras på olika sätt, men företagets affärsidé är genom resor och upplevelser. - Vi vill hjälpa varumärken att växa, behålla och attrahera nya kunder, säger Tamer Khairy, företagets vd.