Cecilia bytte karriär och började baka

För ett år sedan lämnade Cecilia Fällström sitt arbete på kommunens mark- och exploateringsavdelning för att satsa fullt ut på sitt stora intresse och köpte bageriet Gräddat i Norr. En dröm gick i uppfyllelse
– en dröm som inletts med mycket hårt arbete.

Cecilia Fällströms stora passion är numera hennes yrke. ”Nu får jag experimentera på arbetstid”, säger hon. Ett år har gått sedan Cecilia tog över bageriet och cafét Gräddat i Norr.

Från ingenjör till ägare av eget bageri. Steget behöver varken vara allt för svårt eller långt, enligt Cecilia.

– Min man och min vän peppade mig och sa, låt det bära eller brista!

Hon har alltid gillat att baka och att skapa med händerna. Innan köpet av Gräddat i Norr försökte hon köpa två andra befintliga verksamheter, köp som i slutändan inte blev av. När Gräddat i Norr lades ut till försäljning väcktes återigen nyfikenheten. Uppbackad av familj och vänner tog hon steget och denna gång blev det tredje gången gillt.

Sista september 2021 skevs kontraktet för verksamheten i Arnäsvall, dagen därpå hade hon tillgång till lokalen.

– Året har gått fort och det har varit extremt intensivt och utmanande men det känns som om det går åt rätt håll. Det har hänt mycket, vi har blivit fler och gjort vissa förändringar när det gäller produkterna.

År av erfarenheter från tidigare arbetsgivare har kommit väl till pass i företagandet.

– Många bitar från tidigare arbetsplatser har varit givande. Jag har kunskap om lagar och regler från mina år på kommunen. När diskmaskinens pump gick sönder insåg jag att det var en likadan pump som jag hanterat på Domsjö fabrikers pilotanläggning, då visste jag hur den skulle lagas.

Inledningsvis har det varit många bitar att sätta sig in, bokföring, produktkalkyler och personalansvar.

– Det mest utmanande har varit att kliva in som bagare vid sjukdom, men det har också varit bland det roligaste! Vad jag helst bakar? Det är nog ändå bullar och tårtor.

Framöver vill jag utveckla sortiment till mer kundanpassat. Det kan vara fler alternativ för allergiker och mer sockerfria eller veganska produkter.

Under året som gått har hon fått mycket uppmuntran av det lokala näringslivet.

– Det känns som om det är en bra sammanhållning mellan företagen och en välkomnande attityd. Jag kan rekommendera andra att köpa ett företag men man får vara beredd på att det tar mycket tid. För mig var svårigheten att hitta ett företag som var lagom stort och som inte kostade för mycket.


Hos kommunen har det funnits stöd att tillgå när det har behövts.

– I början var jag i kontakt med Nyföretagarcentrum och i våras fick jag stor hjälp av Digilots. Nu har jag en handlingsplan och vet vad och när jag ska göra saker. Det kan vara från att integrera webbshopen med kafét, automatisera bokföringen till att lägga ut material på digitala kanaler.

I dag är hon tacksam att hon tog steget till företagare.

– Nu har jag uppnått detta och ska försöka ha lite is i magen, men det är klart jag drömmer framåt. Framöver vill jag utveckla sortiment till mer kundanpassat. Det kan vara fler alternativ för allergiker och mer sockerfria eller veganska produkter. Läget i Arnäsvall är också lite utmanande så har även en önskan om att sälja från en central lokal.

Har du någonsin ångrat dig?

– Nej, jag har inte ångrat mig, men året varit extremt intensivt och händelserikt, avslutar Cecilia.

Evolve symbol

Relationer är nyckeln till framgång

Jonsson och Söner har utvecklats från en småskalig verksamhet till en internationell aktör inom mobila stenkrossverk. Bakom framgången ligger år av hårt arbete, driv och fokus på utveckling. Men framför allt av goda relationer till kunder, medarbetare och leverantörer. Nu läggs nästa växel in. – Vi ska växa, säger Per-Olof Nilsson, företagets vd.

Starkare arbetsmarknadsregion ska få Örnsköldsvik att växa

Örnsköldsviks kommun vill och ska växa. I Grundsundabygden finns stark potential för att nå det målet. Nu pågår ett strategiskt arbete för att stärka den regionen, och där är Umeå universitet en viktig spelare. – Vill man utveckla en hel kommun behöver man se utanför tätorten. Och vi behöver dra lärdomar av andra, liknande platser, säger Dieter Müller, professor i kulturgeografi och vice rektor vid Umeå universitet.

Bjästa och Köpmanholmen förbereds för fortsatt tillväxt

Bjästa och Köpmanholmen har de senaste åren vuxit vad gäller etableringar, då mark i området blivit mer och mer attraktiv för företag. Örnsköldsviks Kommun vill nu ha en beredskap även för framtida utvecklingar och arbetar därför proaktivt i området. – Vi har anskaffat mer mark fr å n privatpersoner för att nya etableringar ska kunna ske, men även för att de befintliga företagen på platsen ska ha möjlighet till expan sion, berättar näringslivsutvecklare Sebastian Arnehed.

Skyttis fylls med ännu fler möjligheter

Utvecklingen av Skyttis friluftsområde pågår med såväl underhåll som nysatsningar. Efter positivt beslut från Arvsfonden om medel för byggandet av skidskytteanläggning är utvecklingen stark för vinteridrotterna. Nya konstgräsmattor är även på plats och hela anläggningen är under utredning och översyn. – Anslaget är brett där mycket utgår från idrottsföreningar, spontanaktiviteter och friluftsliv, men det vore jätteroligt om Skyttis i framtiden skulle betyda mycket för ett levande närområde att känna stolthet kring, berättar Sune Westberg, chef för kultur- och fritidsavdelningen på Örnsköldsviks kommun.