Årets Företagare satsar på utbildning inom åkeribranschen

Sedan barnsben visste Robin Sällström vad han skulle jobba med, nämligen maskiner
och fordon. Nu är han vd i familjeföretaget Sällströms Åkeri och nyligen utsågs han
till Årets Företagare under Företagargalan i Örnsköldsvik.

– Att få uppmärksamhet är så klart roligt och ett kvitto på att det vi gör är bra, säger Robin Sällström.

Årets företagare i Örnsköldsvik Robin Sällström trivs inom åkeribranschen. En bransch som står inför en rad utmaningar så som ökade bränslepriser och chaufförsbrist.

Åkeribranschen har det tufft, ökade bränslepriser och utmaningar att rekrytera. Trots det ser Robin positivt på framtiden, både för branschen och för egen del.

– För mig har det alltid varit självklart att jobba inom denna bransch. Jag har kanske lite märklig uppväxt men har alltid tillbringat mycket tid i garaget. Det har inte funnits några andra intressen.


Sällströms Åkeri startades av Robins farfar Uno Sällström för närmare 70 år sedan. Sedan Uno gick bort drivs företaget av familjen som är Robin, hans far och farbror.


Företaget (som har totalt 22 anställda) är ett fristående åkeri som i huvudsak arbetar med virkestransporter i Västernorrland och Västerbotten. Sällströms Åkeri AB driver också en naturtäkt, utför grus- och maskintransport med lastväxlare samt olika uppdrag med hjullastare och grävmaskin.

– Det roligaste är när man tar på sig ett jobb och kunden blir nöjd. Målet är ju att alltid leverera och göra ett bra jobb

I våras nominerades Robin Sällström till Årets Företagare under Företagargalan. En titel han dessutom kammade hem med motiveringen; ” Ett företag som tar ansvar och bidrar till levande landsbygd genom att lära upp och anställa unga. Växer så det knakar och kör skog så det ryker.”

– Vinsten är framför allt ett kvitto på vår personals jobb. Det är viktigt att lyfta att det är vår insats, inte bara min.

Att få positiv uppmärksamhet kan behövas i tuffa tider. De höga bränslepriserna slår hårt mot många, inte minst åkeribranschen.

– Vi har lyckligtvis drivmedelsklausuler med skogsbolagen och får på så sätt kompensation. Det är vår räddning! Hade vi inte haft det hade det varit riktigt illa. Många kommer köra rakt mot konkurs om inte priserna ändras. Samtidigt tror jag att det kommer att stabiliseras, men fortfarande ligga på en hög nivå.

Vinsten är framför allt ett kvitto på vår personals jobb. Det är viktigt att lyfta att det är vår insats, inte bara min.

En annan utmaning som företaget har är chaufförsbrist där det är svårt att nyanställa trots att utbildning ingår och sker av företaget.

– Jag vet inte varför vi inte kan locka fler till yrket just nu, kanske är det omodernt och mer populärt att jobba akademiskt. När vi anställer lägger vi mycket krut på utbildning då de flesta kommer till oss direkt från skolan eller genom praktik. För att jobba inom denna bransch krävs stort intresse, annars går det inte. De som börjar hos oss är både tjejer och killar, bland annat kör min sambo.

Robin kan inte prata nog om alla fördelar jobbet har och ser positivt på företags framtid.

– Det gäller så klart att hela tiden utveckla företaget. Vi tar små steg framåt hela tiden. Vi jobbar mycket på att effektivisera och förbättra logistiken.

– Här blir jag nog kvar. Det här är ju mitt drömjobb, avslutar Robin.


Evolve symbol

Maker Town – en hyllning till innovationskraften i Örnsköldsvik

Öviksmässan har blivit ett återkommande och uppskattat inslag under Kristi himmelfärdshelgen i Örnsköldsvik. I år får mässan gott sällskap av en festival med fokus på innovation och kreativitet. I maj vankas nämligen premiär av Maker Town, en festival som arrangeras av Innovationsbolaget Örnsköldsvik i samarbete med ett stort antal lokala aktörer.

3D-printing ger ingenjörsbyrån ytterligare en dimension

Ovinge Ingenjörsbyrå är ett företag som levererar tjänster och resurser inom mekanik, el-mekanik och mjukvara. Med 39 anställda, där många är resurser ute hos kunder, har en del av verksamheten nu tagit en större plats den senaste tiden tack vare en unik investering i 3D-skrivaren Massivit 3D 5000.

En värld av smaker att upptäcka i Örnsköldsvik

De senaste åren har det fullständigt exploderat av restauranger och matställen i Örnsköldsvik. Här finns numera något för alla smaker. – Gemenskapen är väldigt fin mellan restaurangerna, vi uppmuntrar varandra, säger Malin Gulliksson som driver Malins Bistro.

Nytt företag vill utveckla rese- och upplevelsebranschen

Företaget Your Brand Travels målsättning är att öka kundernas lojalitet till företag. Det kan göras på olika sätt, men företagets affärsidé är genom resor och upplevelser. - Vi vill hjälpa varumärken att växa, behålla och attrahera nya kunder, säger Tamer Khairy, företagets vd.