Årets Företagare satsar på utbildning inom åkeribranschen

Sedan barnsben visste Robin Sällström vad han skulle jobba med, nämligen maskiner
och fordon. Nu är han vd i familjeföretaget Sällströms Åkeri och nyligen utsågs han
till Årets Företagare under Företagargalan i Örnsköldsvik.

– Att få uppmärksamhet är så klart roligt och ett kvitto på att det vi gör är bra, säger Robin Sällström.

Årets företagare i Örnsköldsvik Robin Sällström trivs inom åkeribranschen. En bransch som står inför en rad utmaningar så som ökade bränslepriser och chaufförsbrist.

Åkeribranschen har det tufft, ökade bränslepriser och utmaningar att rekrytera. Trots det ser Robin positivt på framtiden, både för branschen och för egen del.

– För mig har det alltid varit självklart att jobba inom denna bransch. Jag har kanske lite märklig uppväxt men har alltid tillbringat mycket tid i garaget. Det har inte funnits några andra intressen.


Sällströms Åkeri startades av Robins farfar Uno Sällström för närmare 70 år sedan. Sedan Uno gick bort drivs företaget av familjen som är Robin, hans far och farbror.


Företaget (som har totalt 22 anställda) är ett fristående åkeri som i huvudsak arbetar med virkestransporter i Västernorrland och Västerbotten. Sällströms Åkeri AB driver också en naturtäkt, utför grus- och maskintransport med lastväxlare samt olika uppdrag med hjullastare och grävmaskin.

– Det roligaste är när man tar på sig ett jobb och kunden blir nöjd. Målet är ju att alltid leverera och göra ett bra jobb

I våras nominerades Robin Sällström till Årets Företagare under Företagargalan. En titel han dessutom kammade hem med motiveringen; ” Ett företag som tar ansvar och bidrar till levande landsbygd genom att lära upp och anställa unga. Växer så det knakar och kör skog så det ryker.”

– Vinsten är framför allt ett kvitto på vår personals jobb. Det är viktigt att lyfta att det är vår insats, inte bara min.

Att få positiv uppmärksamhet kan behövas i tuffa tider. De höga bränslepriserna slår hårt mot många, inte minst åkeribranschen.

– Vi har lyckligtvis drivmedelsklausuler med skogsbolagen och får på så sätt kompensation. Det är vår räddning! Hade vi inte haft det hade det varit riktigt illa. Många kommer köra rakt mot konkurs om inte priserna ändras. Samtidigt tror jag att det kommer att stabiliseras, men fortfarande ligga på en hög nivå.

Vinsten är framför allt ett kvitto på vår personals jobb. Det är viktigt att lyfta att det är vår insats, inte bara min.

En annan utmaning som företaget har är chaufförsbrist där det är svårt att nyanställa trots att utbildning ingår och sker av företaget.

– Jag vet inte varför vi inte kan locka fler till yrket just nu, kanske är det omodernt och mer populärt att jobba akademiskt. När vi anställer lägger vi mycket krut på utbildning då de flesta kommer till oss direkt från skolan eller genom praktik. För att jobba inom denna bransch krävs stort intresse, annars går det inte. De som börjar hos oss är både tjejer och killar, bland annat kör min sambo.

Robin kan inte prata nog om alla fördelar jobbet har och ser positivt på företags framtid.

– Det gäller så klart att hela tiden utveckla företaget. Vi tar små steg framåt hela tiden. Vi jobbar mycket på att effektivisera och förbättra logistiken.

– Här blir jag nog kvar. Det här är ju mitt drömjobb, avslutar Robin.


Evolve symbol

Relationer är nyckeln till framgång

Jonsson och Söner har utvecklats från en småskalig verksamhet till en internationell aktör inom mobila stenkrossverk. Bakom framgången ligger år av hårt arbete, driv och fokus på utveckling. Men framför allt av goda relationer till kunder, medarbetare och leverantörer. Nu läggs nästa växel in. – Vi ska växa, säger Per-Olof Nilsson, företagets vd.

Starkare arbetsmarknadsregion ska få Örnsköldsvik att växa

Örnsköldsviks kommun vill och ska växa. I Grundsundabygden finns stark potential för att nå det målet. Nu pågår ett strategiskt arbete för att stärka den regionen, och där är Umeå universitet en viktig spelare. – Vill man utveckla en hel kommun behöver man se utanför tätorten. Och vi behöver dra lärdomar av andra, liknande platser, säger Dieter Müller, professor i kulturgeografi och vice rektor vid Umeå universitet.

Bjästa och Köpmanholmen förbereds för fortsatt tillväxt

Bjästa och Köpmanholmen har de senaste åren vuxit vad gäller etableringar, då mark i området blivit mer och mer attraktiv för företag. Örnsköldsviks Kommun vill nu ha en beredskap även för framtida utvecklingar och arbetar därför proaktivt i området. – Vi har anskaffat mer mark fr å n privatpersoner för att nya etableringar ska kunna ske, men även för att de befintliga företagen på platsen ska ha möjlighet till expan sion, berättar näringslivsutvecklare Sebastian Arnehed.

Skyttis fylls med ännu fler möjligheter

Utvecklingen av Skyttis friluftsområde pågår med såväl underhåll som nysatsningar. Efter positivt beslut från Arvsfonden om medel för byggandet av skidskytteanläggning är utvecklingen stark för vinteridrotterna. Nya konstgräsmattor är även på plats och hela anläggningen är under utredning och översyn. – Anslaget är brett där mycket utgår från idrottsföreningar, spontanaktiviteter och friluftsliv, men det vore jätteroligt om Skyttis i framtiden skulle betyda mycket för ett levande närområde att känna stolthet kring, berättar Sune Westberg, chef för kultur- och fritidsavdelningen på Örnsköldsviks kommun.