En värld av smaker att upptäcka i Örnsköldsvik

De senaste åren har det fullständigt exploderat av restauranger och matställen i Örnsköldsvik. Här finns numera något för alla smaker.
– Gemenskapen är väldigt fin mellan restaurangerna, vi uppmuntrar varandra, säger Malin Gulliksson som driver Malins Bistro.

Malin Gulliksson uppskattar den starka gemenskapen bland stadens krögare.

Malin Gulliksson uppskattar den starka gemenskapen bland stadens krögare.

Restaurangbranschen är på frammarsch i Örnsköldsvik, och kanske har till och med ordet matkultur fått en helt ny innebörd. Det händer nya, spännande saker mest hela tiden.

För två år sedan byggde restaurang MammaMia en italiensk vinbar och i samma veva fick uteloungen ett lyft. Ett stenkast därifrån öppnade i höstas saluhallen och delikatessbutiken Diléns gourmandis.

– Det var rätt läge, örnsköldsviksborna var mogna för det här och det har gått över förväntan. Vi har fått väldigt mycket fin feedback från både kunder och andra, säger Malin Dilén som är en av tre ägare.

Saluhallens fokus är hög kvalitet och helst från närområdet.

Det nyaste tillskottet på restaurangkartan i Örnsköldsvik är Malin Gulliksson som driver Malins Bistro.

Hon har jobbat sig runt på många restauranger i Örnsköldsvik, bland annat MammaMia, Poseidon, Matstudio S20 och Hälsobaren. Hon har också gjort ett år i Stockholm, där hon av en slump halkade in i köket på en tapasbar.

Kunskaperna därifrån tog hon med sig till hem till Örnsköldsvik.

– Jag vill bjuda på riktigt god mat som jag själv tycker om att äta och till bra priser. Tapas är perfekt eftersom jag är en sådan som vill testa lite av varje, säger Malin och skrattar.

Hon älskar tempot, att det hela tiden händer saker. Och målet att driva eget har funnits med under hela resan.

– Förra sommaren frågade min pappa när jag skulle starta eget egentligen. Och så tänkte jag att, ja varför inte. Nu är det dags att göra mitt eget. Min son hade börjat i skolan och läget var perfekt egentligen. Och allt klaffade.

Stämningen mellan restaurangerna i Örnsköldsvik är god, menar Malin.

– Jag fick väldigt mycket uppmuntran när jag startade, det är en väldigt stark gemenskap. Vi kompletterar varandra och kan tipsa om varandras ställen om en kund är ute efter något specifikt.

En bistro menar hon, är ett ställe som kan vara lite vad som helst. Och för Malin är opretentiöst ett ledord.

– Jag har till exempel ingen vinlista, utan köper in vin och testar det på gästerna. De vet bättre än jag vad som är gott till olika rätter än att jag ska sitta och gissa. Det ska vara välkomnande här. Man ska kunna komma i mjukiskläder och sitta och käka.

Evolve symbol

Relationer är nyckeln till framgång

Jonsson och Söner har utvecklats från en småskalig verksamhet till en internationell aktör inom mobila stenkrossverk. Bakom framgången ligger år av hårt arbete, driv och fokus på utveckling. Men framför allt av goda relationer till kunder, medarbetare och leverantörer. Nu läggs nästa växel in. – Vi ska växa, säger Per-Olof Nilsson, företagets vd.

Starkare arbetsmarknadsregion ska få Örnsköldsvik att växa

Örnsköldsviks kommun vill och ska växa. I Grundsundabygden finns stark potential för att nå det målet. Nu pågår ett strategiskt arbete för att stärka den regionen, och där är Umeå universitet en viktig spelare. – Vill man utveckla en hel kommun behöver man se utanför tätorten. Och vi behöver dra lärdomar av andra, liknande platser, säger Dieter Müller, professor i kulturgeografi och vice rektor vid Umeå universitet.

Bjästa och Köpmanholmen förbereds för fortsatt tillväxt

Bjästa och Köpmanholmen har de senaste åren vuxit vad gäller etableringar, då mark i området blivit mer och mer attraktiv för företag. Örnsköldsviks Kommun vill nu ha en beredskap även för framtida utvecklingar och arbetar därför proaktivt i området. – Vi har anskaffat mer mark fr å n privatpersoner för att nya etableringar ska kunna ske, men även för att de befintliga företagen på platsen ska ha möjlighet till expan sion, berättar näringslivsutvecklare Sebastian Arnehed.

Skyttis fylls med ännu fler möjligheter

Utvecklingen av Skyttis friluftsområde pågår med såväl underhåll som nysatsningar. Efter positivt beslut från Arvsfonden om medel för byggandet av skidskytteanläggning är utvecklingen stark för vinteridrotterna. Nya konstgräsmattor är även på plats och hela anläggningen är under utredning och översyn. – Anslaget är brett där mycket utgår från idrottsföreningar, spontanaktiviteter och friluftsliv, men det vore jätteroligt om Skyttis i framtiden skulle betyda mycket för ett levande närområde att känna stolthet kring, berättar Sune Westberg, chef för kultur- och fritidsavdelningen på Örnsköldsviks kommun.