En värld av smaker att upptäcka i Örnsköldsvik

De senaste åren har det fullständigt exploderat av restauranger och matställen i Örnsköldsvik. Här finns numera något för alla smaker.
– Gemenskapen är väldigt fin mellan restaurangerna, vi uppmuntrar varandra, säger Malin Gulliksson som driver Malins Bistro.

Malin Gulliksson uppskattar den starka gemenskapen bland stadens krögare.

Malin Gulliksson uppskattar den starka gemenskapen bland stadens krögare.

Restaurangbranschen är på frammarsch i Örnsköldsvik, och kanske har till och med ordet matkultur fått en helt ny innebörd. Det händer nya, spännande saker mest hela tiden.

För två år sedan byggde restaurang MammaMia en italiensk vinbar och i samma veva fick uteloungen ett lyft. Ett stenkast därifrån öppnade i höstas saluhallen och delikatessbutiken Diléns gourmandis.

– Det var rätt läge, örnsköldsviksborna var mogna för det här och det har gått över förväntan. Vi har fått väldigt mycket fin feedback från både kunder och andra, säger Malin Dilén som är en av tre ägare.

Saluhallens fokus är hög kvalitet och helst från närområdet.

Det nyaste tillskottet på restaurangkartan i Örnsköldsvik är Malin Gulliksson som driver Malins Bistro.

Hon har jobbat sig runt på många restauranger i Örnsköldsvik, bland annat MammaMia, Poseidon, Matstudio S20 och Hälsobaren. Hon har också gjort ett år i Stockholm, där hon av en slump halkade in i köket på en tapasbar.

Kunskaperna därifrån tog hon med sig till hem till Örnsköldsvik.

– Jag vill bjuda på riktigt god mat som jag själv tycker om att äta och till bra priser. Tapas är perfekt eftersom jag är en sådan som vill testa lite av varje, säger Malin och skrattar.

Hon älskar tempot, att det hela tiden händer saker. Och målet att driva eget har funnits med under hela resan.

– Förra sommaren frågade min pappa när jag skulle starta eget egentligen. Och så tänkte jag att, ja varför inte. Nu är det dags att göra mitt eget. Min son hade börjat i skolan och läget var perfekt egentligen. Och allt klaffade.

Stämningen mellan restaurangerna i Örnsköldsvik är god, menar Malin.

– Jag fick väldigt mycket uppmuntran när jag startade, det är en väldigt stark gemenskap. Vi kompletterar varandra och kan tipsa om varandras ställen om en kund är ute efter något specifikt.

En bistro menar hon, är ett ställe som kan vara lite vad som helst. Och för Malin är opretentiöst ett ledord.

– Jag har till exempel ingen vinlista, utan köper in vin och testar det på gästerna. De vet bättre än jag vad som är gott till olika rätter än att jag ska sitta och gissa. Det ska vara välkomnande här. Man ska kunna komma i mjukiskläder och sitta och käka.

Evolve symbol

Maker Town – en hyllning till innovationskraften i Örnsköldsvik

Öviksmässan har blivit ett återkommande och uppskattat inslag under Kristi himmelfärdshelgen i Örnsköldsvik. I år får mässan gott sällskap av en festival med fokus på innovation och kreativitet. I maj vankas nämligen premiär av Maker Town, en festival som arrangeras av Innovationsbolaget Örnsköldsvik i samarbete med ett stort antal lokala aktörer.

3D-printing ger ingenjörsbyrån ytterligare en dimension

Ovinge Ingenjörsbyrå är ett företag som levererar tjänster och resurser inom mekanik, el-mekanik och mjukvara. Med 39 anställda, där många är resurser ute hos kunder, har en del av verksamheten nu tagit en större plats den senaste tiden tack vare en unik investering i 3D-skrivaren Massivit 3D 5000.

Nytt företag vill utveckla rese- och upplevelsebranschen

Företaget Your Brand Travels målsättning är att öka kundernas lojalitet till företag. Det kan göras på olika sätt, men företagets affärsidé är genom resor och upplevelser. - Vi vill hjälpa varumärken att växa, behålla och attrahera nya kunder, säger Tamer Khairy, företagets vd.

Nya företag satsar i lågkonjunktur

Satsa i motvind. Det är precis vad några företagare i Örnsköldsvik valt att göra. Nyligen öppnade butikskedjan Rituals i Oscargallerian och Gå & Löpkliniken på Storgatan, samt Signerat M har ny ägare. Detta är några av flera exempel!