Viktig information om coronapandemin

Det är du och jag som har makten över viruset - tillsammans kan vi minska smittspridningen. Läs mer om hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Viktig information om coronapandemin

Örnsköldsviks kommun följer Folkhälsomyndighetens och regionala smittskyddets rekommendationer kring hantering av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Prioriterat är att skydda särskilt utsatta grupper och att säkra viktiga samhällsfunktioner.

I hela landet gäller nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Alla i samhället har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning.

Nationella råd och rekommendationer

 • Stanna hemma vid symtom
  Har du symtom på covid-19 ska du stanna hemma och testa dig. Läs mer om symtom på covid-19.länk till annan webbplats Så ska du agera om du eller någon i hushållet har symtom eller blivit smittad av covid-19. Läs om hur vi minskar smittspridningen.länk till annan webbplats

 • Håll avstånd till andra, undvik trängsel
  Håll alltid avstånd till andra människor, både inne och ute. Undvik platser som butiker, köpcentrum och kollektivtrafik om det är trångt. Handla ensam, vistas inte i butiker längre tid än nödvändigt.

 • Begränsa nya nära kontakter
  Umgås bara med personer du normalt träffar. De du bor med eller några få vänner och närstående utanför hushållet. Träffas gärna utomhus.

 • Res smittsäkert
  Res på ett sätt som gör att du minimerar risken för smitta. Undvik att träffa nya kontakter under längre resor och på resmålet. Säkerställ att du kan isolera dig, eller ta dig hem på ett smittsäkert sätt, om du får symtom på covid-19.

 • Arbeta hemifrån så ofta du kan
  Kom överens med din arbetsgivare om att arbeta hemifrån när detta är möjligt. Om du måste åka till arbetet bör du anpassa dina arbetstider så att du kan undvika trängsel i kollektivtrafiken och på arbetsplatsen.

 • Håll en god handhygien
  Tvätta händerna regelbundet och noggrant med tvål och vatten.

 • Minimera risken för smitta vid idrotts- och fritidsaktiviteter
  Håll avstånd, var utomhus, dela inte utrustning, undvik omklädningsrum,
  ha mindre grupper, etcetera.

 • Munskydd vid resa med kollektivtrafik
  Den nationella rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken gäller vardagar 07:00-09:00 och 16:00-18:00 för personer födda 2004 eller tidigare.

Nationella och regionala rekommendationer uppdateras kontinuerligt på Krisinformation.se länk till annan webbplats

Aktuellt om vaccin och provtagning

Provtagning för covid-19

Aktuell information om provtagning för covid-19 via vårdguiden 1177.länk till annan webbplats Om du har symtom är det viktigt att du först kontaktar 1177 och inte beger dig till en vårdinrättning med risk att smitta andra. Telefon: 1177

Boka vaccinering - öppet för 35 år och äldre samt personer över 18 år som tillhör riskgrupp

Håll gärna koll på 1177 Vårdguiden för att se när din åldersgrupp kan boka vaccinering. Bokningen öppnas kontinuerligt för nya grupper. Läs mer och boka tid på vaccinationsenhet i Västernorrland.länk till annan webbplats OBS: Du behöver ingen e-legitimation för att boka via webben.

Telefonsupport om vaccinering

Region Västernorrland har en telefonsupport, som komplement till 1177 Vårdguiden, för frågor om vaccinering och tidsbokning för aktuell grupp. Telefon: 0611-804 00. Under vardagar kan du även få hjälp på finska hos supporten.

Se upp för covid-bedrägerier

Det förekommer bedrägeriförsök där personer uppger att de är från 1177 Vårdguiden. Om någon okänd kontaktar dig ska du aldrig lämna ut bankuppgifter eller e-legitimation, exempelvis BankID. Läs mer om bedragare som påstår att de är från 1177 Vårdguiden.länk till annan webbplats

Det är hög belastning på samhällets telefontjänster, särskilt sjukvårdsrådgivningen. Har du allmänna frågor kan du först leta information från andra pålitliga källor. Hjälp gärna personer i din närhet att hitta trovärdig information.

På dessa webbplatser finner du pålitlig information:

Krisinformation.se har aktuell och bekräftad information från myndigheterna på fler än 20 språk samt på teckenspråk och lättläst svenska.länk till annan webbplats

Folkhälsomyndigheten har information om covid-19 på flera olika språk samt på svenskt teckenspråk, lättläst och uppläst.länk till annan webbplats

Vårdguiden 1177 har information om bland annat provtagning och vaccinering mot covid-19.länk till annan webbplats

Region Västernorrland har information om läget i länetlänk till annan webbplats.

Tidningen 8 sidor har information på lättläst svenskalänk till annan webbplats

Du kan också ringa det nationella informationsnumret 113 13 angående allmänna frågor om covid-19.


Översatt information

Emergency information from Swedish authorities in more than 20 languages is given by Krisinformation.selänk till annan webbplats

Public Health Agency of Sweden – information about the corona, covid-19 in different languageslänk till annan webbplats

Public Health Agency of Sweden - important information about vaccination against covid-19, in different languages (länk till annan webbplatsyou have to scroll  to the middle of that page)

Informationsverige.se - information about covid-19 in different languages,länk till annan webbplats videos that for example describe testing against covid, avoid spreading virus, how long to stay at home.

National telephone services
Call telephone number 08-123 680 00 if you have general questions about covid-19 and wish to speak directly to those who answer in any of these languages: Amharic, Arabic, Bosnian, Croatian, Dari, English, Persian, Russian, Serbian, Somali, Spanish or Tigrinya. The telephone line is staffed Monday through Friday from 9 am to 3 pm.

Information på finska och samiska

Suojele itseäsi ja muita infektion leviämiseltä (finska)länk till annan webbplats

Suddje iežat ja earáid njoammuma viidumis (nordsamiska)länk till annan webbplats

Vaarjelh datnem jïh mubpide suetiem geerjehtidh (sydsamiska)länk till annan webbplats

Att begränsa smittspridning bland äldre och utsatta grupper är högt prioriterat för kommunen. Här kan du ta del av åtgärder som kommunen vidtagit. Den senaste informationen ligger högst upp i listan.

Fortsatt reducerad och anpassad daglig verksamhet, LSS
Den reducerade och anpassade dagliga verksamheten inom LSS förlängs till och med 17 augusti. Den habiliteringsersättning som deltagarna normalt får kommer att fortsätta betalas ut, förutom under de fyra veckor då daglig verksamhet har semesterstängt. De som har sin sysselsättning på samhällsplatser men som stannar hemma på grund av pandemin får också behålla sin habiliteringsersättning.

Fixartjänsterna begränsade
Fixartjänsterna har begränsad verksamhet under pandemin men utökar omfattningen successivt. Om du får besök av fixare, tänk på att hålla avstånd utifrån gällande rekommendationer.

Friska personer kan besöka vaccinerade närstående på vård- och omsorgsboenden
Mot bakgrund av folkhälsomyndighetens bedömning och det faktum att vaccineringen mot covid-19 på kommunens vård- och omsorgboenden nu är genomförd är det möjligt för friska personer att besöka vaccinerade närstående. Besök utan speciella smittförebyggande åtgärder tillåts i den boendes lägenhet eller utomhus, inte i gemensamhetsutrymmen på boendet. Grundläggande åtgärder gäller fortfarande: Tvätta händerna före, under och efter besöket med tvål och vatten, alternativt använd handsprit. Även om den som får besök är vaccinerad behöver alla fortsätta att skydda andra som inte är vaccinerade. Det är därför viktigt att fortsatt vara noga med handhygien och att hålla avstånd till andra boende, besökare och personal för att minimera risken för smitta. Se Folkhälsomyndighetens information till boende och besökarelänk till annan webbplats.

Träffpunkterna delvis öppna

Ett antal träffpunkter/mötesplatser är öppna men med viss anpassning av verksamheten.

Stödjande samtal
Kommunens äldre- och anhörigkonsulent erbjuder stödjande omtankesamtal till äldre och anhöriga som känner oro eller ensamhet på grund av coronaviruset.

Hjälp hämta ut medicin
Om du behöver hjälp för att hämta ut receptbelagda läkemedel på apotek finns krav för hur det ska gå till. Läs om fullmakter på E-Hälsomyndighetens webbplats.länk till annan webbplats

Utifrån rådande förutsättningar och restriktioner är kommunens mål att ge eleverna bästa möjliga förutsättningar att bedriva och fullfölja sina studier. Varje skola, fritidshem och förskola anpassar sina verksamheter utifrån sina förutsättningar. Elever och vårdnadshavare får riktad information via lärplattformen Vklass.

Lärecentrum
Lärcentrums studiemiljö är öppet för studenter med passertagg. Under perioden
17 juli - 1 augusti har Lärcentrum stängt. Från och med vecka 32 kan du som är student och folkbokför i kommunen ansöka om att skriva tentamen hos Lärcentrum.

Årets studentfirande
I samband med årets studenfirande vid Örnsköldsviks gymnasium 11 juni kommer studentcermonin att ske klassvis. Utspring sker därmed också klassvis och max två närstående får stå och ta emot.

Växelvis närundervisning vid Örnsköldsviks gymnasium

Från och med onsdagen 26 maj kommer två årskurser ha närundervisning. Årskurs 3 kommer vara på plats i skolan måndag 24 maj. Turordningen sker enligt följande:

 • Vecka 21: Årskurs 1 och 3 närundervisning och årskurs 2 fjärrundervisning
 • Vecka 22: Årskurs 2 och 3 närundervisning och årskurs 1 fjärrundervisning
 • Vecka 23: Årskurs 1 och 2 närundervisning och årskurs 3 fjärrundervisning

Det kommer även fortsättningsvis vara möjligt att klasser/grupper som bedriver fjärrundervisning kan komma att kallas in till skolan för examinationer och praktiska moment.

För Introduktionsprogrammet samt Gymnasiesärskolan fortsätter såsom tidigare. För Språkintroduktionen gäller närundervisning fullt ut från onsdag 26 maj.

Närundervisning för samtliga högstadieelever och elever vid grundsärskolan
Från och med 17 maj återgår samtliga elever vid kommuns högstadieskolor till närundervisning, årskurs 7-9, samt elever vid grundsärskolan. Beslutet gäller för resten av terminen.

Kulturskolan återgår till närundervisnig under skoltid
Från och med 17 maj återgår kulturskolan till närundervisning för den del av versamheten som sker under skoltid. Verksamhet som sker efter skoltid kan från och med 24 maj bedrivas utomhus.

Distans- och fjärrundervisning för Vuxenutbildningen
Distans- och fjärrundervisning gäller för samtliga studerande vid Vuxenutbildningen. Beslutet gäller till och med 13 juni.

 

Stora delar av den verksamhet som kommunen erbjuder inom området kultur och fritid påverkas av förbudet mot större folksamlingar och strider mot rekommendationerna att hålla avstånd till främmande personer. Här kan du ta del av förändringar i verksamheten med den senaste informationen överst.

Paradiset öppnar för allmänheten
Från och med 28 juni öppnar Paradiset för allmänheten med begränsat antal platser. Läs mer på Paradisets webbplats. länk till annan webbplats

Örnsköldsviks museum och konsthall öppet i begränsad omfattning

Från 8 juni är Örnsköldsviks museum och konsthalls verksamhet öppet med begränsat antal platser. Om du vill besöka museets utställningar behöver du boka i förväg.

Inomhusanläggningarna öppnas för träning för alla åldrar

Från och med tisdag 1 juni är föreningsledd träning inomhus tillåtet för samtliga åldrar.

Matcher och tävlingar tillåts för alla åldersgrupper i mindre omfattning liksom att mindre läger och cuper får genomföras.

Fortfarande gäller dock uppmaningen från Folkhälsomyndigheten att när det är möjligt ska träningar och andra aktiviteter hållas utomhus samt att minimera antalet personer som närvarar samtidigt eller på annat sätt undvika trängsel. Inomhus gäller fortfarande regeln om 10 kvadratmeter per individ.

Föreningsledd träning utomhus är tillåten i samma omfattning som tidigare.

Allmänhetens tider, allmänhetens bad och allmänhetens åkning, i kommunala anläggningar är fortsatt inställda

Utomhusaktiviteter vid fritidsgårdarna

Den ordinarie fritidsgårdsverksamheten håller stängt fram till öppningen av höstens verksamhet efter sommarlovet. Fritidsgårdarna erbjuder utomhusaktiviteter med förhandsanmälan och digitala verksamhet som alternativ tills dess att sommarlovsverksamheten inleds i juni.

Biblioteken öppna med begränsad service

Folkbiblioteken i Örnsköldsvik är öppna med begränsad service tills vidare. Som besökare uppmanas du att bara besöka biblioteket om du har ett ärende och att hålla besöket kort. Håll avstånd till andra besökare och personal och använd gärna munskydd när du besöker biblioteket. Vidare gäller förändrade öppettider och ett begränsat antal besökare åt gången. Se bibliotekens webbplats vad som gäller på just ditt biblioteklänk till annan webbplats.

Arkenbiblioteket erbjuder tjänsten Boken kommer för dig som tillhör en riskgrupp.länk till annan webbplats

Alla bibliotek erbjuder tjänsten Bokkasse för avhämtning.länk till annan webbplats


Örnsköldsviks kommun följer händelseutvecklingen av coronaviruset och arbetar aktivt för att hjälpa och stötta lokala näringlivet med olika åtgärder för att minska de negativa effekterna av coronaepidemin.

Slopad avgift för upplåtelse av offentlig plats förlängs

För att stötta lokala näringslivet i coronapandemin förlänger samhällsbyggnadsnämnden beslut om att ta bort den
kommunala avgiften för markupplåtelse på offentlig plats i kommunen, till exempel torghandelsplatser och uteserveringar. Beslutet gäller från och med 30 juni 2021 till och med 31 december 2021. Ansökningsprocessen går till som tidigare och du ansöker om tillstånd hos polismyndigheten.

Begränsade öppettider för serveringsställen
Från och med den 1 juni 2021 ska den som driver ett serveringsställe hålla stängt för förtäring på stället mellan klockan 22.30 och klockan 05.00, men får hålla öppet för avhämtning eller hemleverans som inte förtärs på stället.

Tillsyn av trängsel på serveringsställen

Kommunen har påbörjat intensifierad trängseltillsyn på serveringsställen och kommer att fortsätta med detta kommande veckor. Tillsynen gäller även uteserveringar. Du som driver ett serveringställe hittar fakta, råd och vägledning för att undvika trängsel och förebygga smittspridning på Länsstyrelsen Västernorrlands webbplats.länk till annan webbplats

Förstärkt omsättningsstöd till enskilda näringsidkare och omsättningsstöd till handelsbolag
Omsättningsstödet till enskilda näringsidkare som för närvarande gäller tiden mars till juli 2020 att förlängas till att även omfatta tiden augusti 2020 till februari 2021. Regeringen har även tidigare meddelat att det kommer att införas ett särskilt omsättningsstöd som riktar sig till handelsbolag, inklusive kommanditbolag, med minst en fysisk person som delägare. Det stödet kommer att omfatta motsvarande tid, mars 2020 till februari 2021. Stödnivån höjs från 75 till 90 procent för tiden november 2020 till februari 2021.

För dig som driver en verksamhet som påverkas av den nya lagen har MSB tagit fram en checklista som du kan använda som stöd för att minska trängsel. Läs mer på MSBs webbplats.länk till annan webbplats

På organisationen Visitas webbpplats finns information som är speciellt riktad till restauranger och besöksnäringlänk till annan webbplats.

Omställningsstöd för ytterligare tre perioder
Regeringen har beslutat om Omställningsstöd till följd av Corona för ytterligare tre perioder. Det går att ansöka om stöd fram till den 30 april 2021 för perioderna augusti-oktober 2020, november-december 2020 och januari-februari 2021. Företag behöver göra separata ansökningar för respektive period. Stödet går att söka under perioden 25 februari till och med 30 april 2021. E-tjänsten öppnar kl 12:00 den 25 februari. Ansökan görs hos Skatteverket.

Läs mer om omställningsstöd på Skatteverkets webbplats.länk till annan webbplats

Ansökan om stöd till korttidsarbete öppnar 29 mars
Företag som drabbats av tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter på grund av coronapandemin kan ansöka om stöd till korttidsarbete hos Tillväxtverket från och med måndag 29 mars. Utbetalningar till beviljade företag beräknas starta under vecka 14. Stödet kan sökas retroaktivt från 1 december 2020. Läs mer på Tillväxtverkets webbplats.länk till annan webbplats

Förlängd säsong för uteserveringar
Perioden för uteserveringar i kommunen förlängs.Tidsperioden blir utökad från 1 mars till och med 31 oktober för markupplåtelse av restaurang- och kaféägares uteserveringar. Läs mer om tillstånd och använda offentlig plats.

Förlängt stöd för korttidspermitteringar
Den 7 april 2020 trädde en ny lag i kraft som innebär att företag kan få ekonomiskt stöd från staten för att låta personal gå ner i arbetstid istället för att säga upp dem. Stödet, som kan godkännas retroaktivt från 16 mars, innebär att företagens personalkostnader kan halveras samtidigt som de anställda får behålla över 90 procent av lönen. Den 9 november meddelade regeringen att stödet kommer att förlängas med ytterligare upp till sju månader. Läs mer på Tillväxtverkets webbplats.länk till annan webbplats

Företagsakuten – kostnadsfri rådgivning och vägledning
Företagsakuten är en nyinrättad funktion som erbjuder snabb, kostnadsfri rådgivning till dig som är aktiv företagare i Örnsköldsvik, för att minska de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset. Du få hjälp med frågor om bland annat kortidspermitteringar, varsel och likviditetsproblem. Rådgivningen får du av lokala företagsrådgivare som anslutit sig till Företagsakutens konsultbank. Läs mer om Företagsakuten.

Läs om pandemilag för covid-19 som gäller från 10 januari 2021, tillsyn och frågor och svar på länstyrelsens webbplats.länk till annan webbplats

På Folkhälsomyndighetens webbplats kan du läsa mer om rekommendationer för minskad risk för smittspridning i handelnlänk till annan webbplats.

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) webbplats hittar du som är verksamhetsutövare tips, råd, checklista och exempel för att anpassa verksamhet så att du och dina medarbetare, besökare och gäster kan följa myndigheternas riktlinjer och råd. Läs mer på MSBs webbplats.länk till annan webbplats

Verksamt.se är myndigheternas gemensamma webbplats för företagsinformation och företagstjänster. Totalt innehåller verksamt.se information från fler än 45 myndigheter. Här publiceras löpande information som kan vara bra för dig som företagare att ha. Läs mer på Verksamts webbplats.länk till annan webbplats

På Region Västernorrlands webbplats kan du läsa mer om utvecklingschecken där små- och medelstora företag möjlighet att söka stöd för att mildra effekterna av covid-19 och kunna utveckla sitt företag. Läs mer på Region Västernorrlands webbplats. länk till annan webbplats

På tillväxtverket.se hittar du information och stöd som kan hjälpa dig hantera förändringar på grund av covid-19. Sidan uppdateras löpande. Läs mer på Tillväxtverkets webbplats.länk till annan webbplats

Hos Försäkringskassan finns information om bland annat slopat karensavdrag under en period i vår. Läs mer på Försäkringskassans webbplats.länk till annan webbplats

Hos Skatteverket finns bland annat information om anstånd med skattebetalning på grund av följderna av coronaviruset. Läs mer på Skatteverkets webbplats.länk till annan webbplats

På regeringens webbplats kan du följa regeringens arbete med anledning av coronaviruset.länk till annan webbplats

På Svensk Handels webbplats hittar du samlad information och material för en trygg och säker handel.länk till annan webbplats

På Tillväxtverkets webbplats kan du som är företgarae inom natur– och ekoturism söka ekonomiskt stöd i form av utvecklingscheckar.länk till annan webbplats

Du är också välkommen att kontakta oss genom att skicka e-post till Företagslotsen via e-post: foretagslotsen@ornskoldsvik.se

I Näringslivsnytt veckobrev vill kommunen förmedla information om stöd och rådgivning som finns att få, samt om kommunens åtgärder med fokus på företagande. Med veckobrevet kan vi förmedla information snabbare till dig än med vårt vanliga nyhetsbrev. Läs och prenumerera på Näringslivsnytt


Coronapandemin kan få konsekvenser i form av psykisk ohälsa, oro och ensamhet bland personer som upplever sig isolerade. Även våld eller hot om våld kan öka när det sociala nätverket begränsas.

Är du våldsutsatt och behöver konkret hjälp, kontakta kommunens resurscentrum mot våld.

Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 har öppet dygnet runt. Dit kan den som är utsatt för våld vända sig, men även anhöriga, vänner och yrkesverksamma kan ringa för stöd och rådgivning.

Rädda barnens stödchatt Kärleken är fri är till för dig som är barn eller ungdom. Dit kan du vända dig för att prata om hedersrelaterat förtryck och våld, begränsningar, rättigheter och kärlek. Se Rädda barnens stödchatt Kärleken är fri.länk till annan webbplats

Bris stödtelefon för barn 116 16 tar också emot samtal från unga som känner oro, upplever våld i hemmet eller är utsatta för våld.

Föreningen Mind- för psykisk hälsa erbjuder samtalsstöd för alla som upplever press och psykisk ohälsa.länk till annan webbplats

Sveriges Kommuner och Regioners uppdrag "Psykisk Hälsa" ger tips och råd i: Stödlista -Psykisk hälsa i kristidlänk till annan webbplats

Kommunens anhörigkonsulenter erbjuder stödjande samtal till äldre och anhöriga som känner sig ensamma eller oroliga. Läs mer om stöd till anhöriga.


 

Ring istället för att besöka kommunens stadshus

För att minska smittspridningen ber vi dig som har ett ärende hos kommunen att gärna ringa istället för att göra ett besök. Stadshusen är öppna för dig som har ett brådskande ärende eller en bokad tid. Läs mer om kontaktcenter och övriga kontaktvägar


Förbokade besök på kommunens arkiv
Under pandemin tar kommunens arkiv, centralarkivet, bara emot förbokade besök och endast en person åt gången.

Publicerad: