Välkomna till Fröja familjecentral, en barn- och vuxenvänlig mötesplats

Förkollärarna i klosshörnan

Malin Högberg och Dyveke Söderström är förskollärare på Fröja öppna förskola.

Tisdag 6 augusti slår Fröja familjecentral i Örnsköldsvik upp portarna igen efter sommaruppehållet.

Fröja familjecentral är en barnvänlig och prestigelös mötesplats på Fröjastigen 1, mittemot Skyttis idrottsplats. Familjecentralen erbjuder möten, lek, erfarenhetsutbyte och bred kompetens inom barn och hälsa. Den öppna förskolan är verksamhetens knutpunkt.

– Vi öppnade i april och vartefter började vårdnadshavare och barn att hitta hit. Men här finns plats för fler. Kom och möt andra som är föräldralediga, dela erfarenheter, fråga om sådant du funderar över, stärk relationen till ditt barn. Låt barnet leka med och bredvid andra barn. Stanna så lång eller kort stund du vill, säger Dyveke Söderström, förskollärare.

Med öppna förskolan som verksamhetens hjärta och knutpunkt erbjuder familjecentralen även möjlighet att ta del av socialt stöd riktat till familjer samt barnhälsovård och mödravård. Det blir enkelt att som besökare spontant fråga om råd och ta del av all den kompetens som finns på plats.

– De hälsovårdande delarna utgår från Ankarets vårdcentral och vi räknar med att komma gång med vår närvaro mer aktivt i höst. Just nu håller jag i viss gruppverksamhet och medverkar på öppna förskolan där jag bidrar med mina kunskaper kring barn och hälsa, berättar Anita Riedeberg, BVH-sjuksköterska.

Nyckelpiga av trä att gunga på

På uteplatsen finns roliga gungdjur

På öppna förskolan deltar vårdnadshavaren tillsammans med sitt eller sina barn under hela vistelsen. I nya fräscha lokaler finns lockande material som inbjuder till lärande, samspel och lek. Det finns också möjlighet att dra sig undan för den som kanske vill amma avskilt eller prata ostört med någon.

Besökarnas efterfrågan och intressen styr vilka aktiviteter som erbjuds.

– Vi formar dagen utifrån de vuxna och barn som är på plats. Lekar, pyssel, utevistelse, sagor, rim och ramsor, sång och musik varvas med fasta punkter som fika och sångstund, säger Malin Högberg, förskollärare.

Tottebok

Böcker finns på många språk.

Språket är något som Fröjas pedagoger värnar om. Besökarna har möjlighet att låna med sig bokpåsar, lämpade för olika åldrar, hem. Det finns också sagoböcker på flera språk.

– Vi vill uppmuntra vuxna att läsa för sina barn och att tidigt skapa goda bokvanor. Ett annat fokusområde är barnens hälsa. Utan pekpinnar försöker vi förmedla betydelsen av bra mat och rörelse, säger Anita.

– Det känns bra att kunna erbjuda en kravlös verksamhet. Här störs ingen av stojande barn. Det kostar inget att delta. Alla passar in oavsett kön eller ursprung, även blivande föräldrar/vårdnadshavare är välkomna, säger familjecentralens chef Helene Karlsson.

Medarbetere på familjecentralen

Helene Karlsson, Malin Högberg, Dyveke Söderström och Anita Riedeberg

 – När vi drar igång höstens verksamhet hoppas vi att det ska bli fullt hus med massor av aktivitet. Kom och möts, lek och trivs oss, hälsar medarbetarna på Fröja familjecentral.

Öppettider hittar du på ornskoldsvik.se/familjecentralen.

Aktuelltartikel publicerad av: Elisabeth Bårman

2019-07-31

 Kontakta oss

Nolaskogs redaktion
Skicka e-post 

eller ring kontaktcenter
0660 - 888 00

Mer information