Ta bussen ut i naturen

Två vandrare går ut på Höga kustenleden från Varvsberget

Vandra ut på Höga kustenleden från Varvsberget i Örnsköldsvik

I Örnsköldsvik är vi bortskämda med att ha tillgång till natur och grönområden i princip bakom husknuten. Men ibland är det roligt att byta terräng för sina strövtåg. Som ett alternativ till att ta bilen till naturen tipsar vi här om två vandringar dit du kan ta dig med buss. En rikskänd led och en mer okänd slinga som har kommit till på privat initiativ.

Höga Kustenleden utsedd till signaturled

Skymning vid rastplas

Skymningsljus vid rastplats längs Höga kustenleden

Svenska Turistföreningen har utsett Höga Kustenleden till en av Sveriges 12 signaturleder för vandring. Kännetecknande för signaturlederna är den vackra naturen och att de är karaktäristiska för sin landsdel. Tillsammans ger de en bred bild av Sveriges natur och inspirerar såväl nya som erfarna vandrare att hitta nya vandringsäventyr. Signaturlederna ska också underlätta klimatsmarta naturupplevelser och måste därför gå att nå med kollektiva färdmedel.

Den knappt 13 mil långa Höga kustenleden sträcker sig mellan Höga Kustenbron och Örnsköldsvik. Exempel på knutpunkter som går att nå med buss är: Höga Kustenbron vid Hornöberget (linje 100), Naturum Skule och Entré väst (linje 50). Lagom till säsongen presenterades också en välkommen nyhet, "Världsarvsbussen".

Ledbeskrivning hittar du på hogakusten.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fäbodleden - naturlig natur och genuin kulturhistoria

Västersels fäbod

Västersels fäbod, Fäbodleden

Sommaren 2015 stod Fäbodleden i Mellansel klar. Vandringsleden, som snarare har karaktären av vildmarksled än tillrättalagt promenadstråk, är resultatet av en engagerad persons arbete och intresse och ett trettiotal markägares välvilja. Mellanselsbon Sven Eric Juneberg har lagt spång, röjt och markerat gamla stigar och skogsbilvägar och skapat en sammanhållen slinga som sammanbinder Mellansels fäbod, Sörbölesbodarna och Västersels fäbodar. Allt som allt cirka 14 kilometer.

Eftersom leden går på privat mark och ska ge känslan av ursprunglig natur finns inga på förhand iordningställda rastplatser. Det betyder självklart ett ansvar att ta med sig sina sopor hem igen och att eldning inte är tillåten någon tid på året. Men för dig som inte behöver bord och bänkar finns det gott om fina platser där du kan slå dig ner med din matsäck. Naturen och en glimt av fäbodlivets villkor kommer till dig. Civilisationen känns långt borta. Ändå kan du ta dig med buss (t.ex. linje 43, 42) nära en lämplig startpunkt i korsningen Centrumgatan och Tingshusgatan i Mellansel. Och du – innan du traskar iväg, rejäla kängor eller stövlar är ett bra tips!

Ledbeskrivning hittar du på mellansel.se/fabodledlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Reseinformation
Se Din turs webbplats för aktuella turlistorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Linjetäthet och helgtrafik kan ändras under sommartid.

Aktuelltartikel publicerad av: Elisabeth Bårman

2019-06-26

 Kontakta oss

Nolaskogs redaktion
Skicka e-post 

eller ring kontaktcenter
0660 - 888 00

Mer information