Samspelta inför start på Höglidenskolan

Fotbollsspelande elever och lärare

I höst öppnar kommunens nya högstadieskola- Höglidenskolan. Trots ny skola och nya kamrater innebär det för många ett återseende från förberedande samarbetsövningar.

Det kan vara med blandade känslor man återvänder till skola och jobb efter sommaren. Ibland har förberedelserna för höstens arbete påbörjats långt innan sommaruppehållet. Så är det för Örnsköldsviks nyaste 7–9 skola, Höglidenskolan, som ligger i centrala Örnsköldsvik i närheten av Sörlidenområdet. I augusti öppnar portarna till skolan och ett 40 tal medarbetare kommer att hälsa drygt 300 elever välkomna.

– Vi har jobbat i 2,5 år med förberedelser. Vi vill att eleverna ska längta till skolstarten till hösten, känna att det ska bli roligt, få växa och vara trygga med att det ska bli bra på Högliden, berättar Björn Eriksson rektor Höglidenskolan.

Det växande antalet elever och en ökad inflyttning till centrala Örnsköldsvik har gjort att behovet av skollokaler ökat. Från och med hösten går inga elever i årskurserna 7–9 kvar på Sörlidenskolan och Höglandsskolan där man varit trångbodda. Istället väntar en ny termin på Höglidenskolan.

Att känna gemenskap och ha trevligt tillsammans är en bra start för att längta åter till skola och jobb när hösten närmar sig. Det gäller både elever, medarbetare och föräldrar. Några som under året byggt upp en härlig stämning är ett 20-tal elever från Höglandsskolan och Sörlidenskolan som träffats och spelat fotboll en eftermiddag i veckan. Till hösten börjar de på Höglidenskolan där några blir klasskompisar.

– För många elever är fotbollen en viktig stund. Alla är här för att ha kul på samma villkor. Det spelar ingen roll vilken bakgrund man har eller vilket språk man pratar. Här pratar vi fotbollens språk och jag och min kollega David Sjöberg är alltid med och spelar. Vi visar eleverna att det är roligt att träffas och spela och hur man har kul tillsammans. Efter träningen blir det en naturlig stund att träffa föräldrar och skapa goda relationer. Jag får också en bra relation till de elever jag mött i fotbollen, berättar Fredrik Liljeblad, till hösten idrotts- och matematiklärare Höglidenskolan.

Gemenskap och att lära känna varandra har även varit syftet när elever från Höglandsskolan och Sörlidenskolan årskursvis haft gemensamma träffar på Sliperiet under våren. Kulturrace har stått på schemat. Eleverna har i grupper provat på att jobba med bland annat lera, måleri, slöjd och foto. Även lärarna som ska arbeta tillsammans på Höglidenskolan har träffats. Minst varannan vecka har alla lärare satt sig ner tillsammans för att jobba fram arbetssätt och prata om förhållningsätt.

– Vi tänker att varje elev har en ryggsäck som vi behöver packa inför att de lämnar skolan i årskurs nio. Vad ska vi packa ryggsäcken med, vad kräver ett framtida yrkesliv av eleverna, vad krävs av oss som ska möta eleverna? Vi jobbar på många olika sätt för att det ska bli bra för både elever och personal och att föräldrarna ska veta hur vi tänker och vad som är på gång. Allt kommer inte att in i minsta detalj vara helt klart till skolstart. Men jag känner mig trygg med att alla de förberedelser vi gjort gör att vi står väl rustade när skolan öppnar. En utmaning är tillgång till idrottshallar, men vi har ett bra samarbete med gymnasiet och kommer att hitta lösningar så att den viktiga undervisningen i idrott och hälsa får bra förutsättningar, berättar Björn.

I slutet av augusti är det skolstart. Information om läsårstider och lovdagar hittar du här.


Aktuelltartikel publicerad av: Per-Olof Sedin

2019-08-19

 Kontakta oss

Nolaskogs redaktion
Skicka e-post 

eller ring kontaktcenter
0660 - 888 00

Mer information