De sätter alla byggnader på kartan

Mätningsingenjörer från kommunes lantmäteri

Kommunens mätningsingenjörer mäter in byggnader för en korrekt karta

Om ditt hus är nybyggt eller ombyggt får du så småningom besök av några med reflexjackor och minibuss. Kommunens mätningsingenjörer åker nämligen runt och mäter in byggnader och annat för att hålla kartdatabasen uppdaterad.

En svart skåpbil och mystiska fotspår i snön runt huset kan göra en och annan konfunderad. Bor du i ett ganska nybyggt hus eller om huset kompletterats med utbyggnad, altan eller liknande, då är sannolikheten stor att bilen och spåren tillhör en mätningsingenjör vid Örnsköldsviks kommun.

– Alla byggnader och andra objekt ska finnas på kartan. Det är avgörande för om det går att göra något på ett specifikt område eller inte vid projektering och planering. Så det är viktigt att hålla kartan uppdaterad och kommunen samarbetar även med statliga Lantmäteriet som samlar in geografisk information över hela Sverige, säger mätningsingenjören Elin Linder.

Oftast är det fullt möjligt att mäta byggnader trots att det är snö. Eftersom mätningsingenjörerna har som mest att göra under de snöfria månaderna, mäter de vanligtvis in nya byggnader på vintern.

Hur länge det dröjer innan byggnaden mäts in efter att den står klar, beror på hur många andra uppdrag och arbetsuppgifter som står på agendan. Det finns en lista över oinmätta byggnader och om möjligt mäts dessa in i samband med andra uppdrag i samma område.

– När vi mäter på privata tomter, knackar vi alltid på för att förklara vad vi gör och om ingen är hemma lämnar vi en lapp i brevlådan, säger mätningsingenjören Johanna Söderlind.

För att mäta in byggnader använder mätningsingenjörerna en GPS på stång och får på så sätt koordinater för varje hörn inklusive alla vinklar och vrår. Noggrannheten ligger på centimeternivå. Byggnader med många utskjutande och inbuktande inslag och ovanliga vinklar tar förstås längre tid att mäta in. Sedan lägger GIS-ingenjörer (GIS = geografiskt informationssystem) in de koordinatsatta byggnaderna i kommunens kartdatabas.

Kartor med information från kommunens kartdatabas finns att ta del av på ornskoldsvik.se/kartor.

 

Sidan uppdaterades

2019-04-03

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Nolaskogs redaktion
Skicka e-post 

eller ring kontaktcenter
0660 - 888 00.

Mer information