Brandman i beredskap – ett livsviktigt uppdrag

Räddningstjänsten genomför ett viktigt arbete för att vi ska känna oss trygga, men behovet av brandmän är stort, framförallt inom deltidsorganisationen där fler män och kvinnor behövs.

Tanya Lundmark

Tanya Lundmark

André Lindberg

André Lindberg

Idag arbetar omkring 140 brandmän på de tio deltidsbrandstationerna runt om i kommunen. Även om bemanningen har varit betydligt lägre, fortsätter arbetet med att rekrytera för att behålla en hög beredskap i hela verksamheten.

Att vara deltidsbrandman innebär för det mesta att man har en annan sysselsättning vid sidan av sin jourberedskap. Vanligtvis har man beredskap var tredje vecka, hemma eller på jobbet, och ska kunna infinna sig på stationen inom cirka sex minuter efter att larmet gått.

Av totalt elva brandstationer i kommunen är tio bemannade med deltidsbrandmän.

Deltidsbrandstationerna har en mycket viktig uppgift i och med att de gör den första insatsen på plats, har lokalkännedom och kunskap om ytterområdena, vilket är värdefullt för heltidsbrandstationen i staden.

Tanya Lundmark är deltidsbrandman och utgår under sina beredskapsveckor från deltidsbrandstationen i Bjästa. André Lindberg arbetar som deltidsbrandman och stationsföreståndare i Björna, vilket bland annat innebär att han leder sin grupp och planerar övningar.

– Jag alltid haft en dröm att få jobba som brandman och när jag fick möjlighet att kombinera med mitt andra arbete tog jag chansen. Jag tycker att det är det absolut mest givande arbete jag kan ha och en möjlighet att få göra skillnad och hjälpa andra, säger Tanya.

Det finns vissa kriterier du behöver uppfylla för att klara uppdraget och du får bland annat genomgå fysiska tester. Både André och Tanya menar att du kommer långt på en bra grundfysik, sedan är det en helhetsbedömning som avgör.

– Det handlar främst om hur du är som person. Det är bra om du inte är allt för lättstressad och tycker om att samarbeta med andra, eftersom det är ett lagarbete. Även om du jobbat länge är alla insatser unika och du får ständigt utvecklas och lära dig nya saker, säger André.

All ny personal utbildas i sex veckor där de två första veckorna är mer teoretiska och därefter mer praktiska. Utbildningen innehåller många inslag som även kan vara bra att ha med sig på sin ordinarie arbetsplats och genomförs på Sandö och på räddningstjänstens heltidsstation i Örnsköldsvik.

För en arbetsgivare finns många fördelar med att ha en deltidsbrandman anställd. De gör inte bara en samhällsinsats utan bidrar även med kompetens vad gäller beredskap vid olyckor, livräddande insatser och ett allmänt säkerhetstänkande på arbetsplatsen.

– Det finns många män och kvinnor som skulle passa jättebra, men som aldrig tänkt tanken att jobba som deltidsbrandman. Om du känner att du vill ha ett utmanande, stimulerande, fysiskt och spännande extrajobb där du verkligen behövs, då ska du söka, säger André.

Intresserad av att bli en i gänget?
Vill du hjälpa människor på din hemort eller känner du någon som vill arbeta som brandman på en deltidsbrandstation? Läs mer och lämna din ansökan på  ornskoldsvik.se/deltidsbrandman

 

Sidan uppdaterades

2018-11-19

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Nolaskogs redaktion
Skicka e-post 

eller ring kontaktcenter
0660 - 888 00