Partnerskapet deltagare

Här presenteras deltagarna i partnerskapet för Världsklass Örnsköldsvik och det långsiktiga utvecklingsarbetet för platsen Örnsköldsvik.

Här kan du läsa mer om hur partnerskapet tillsätts och deras uppdrag.

 

Porträtt Anita Edlund

Anita Edlund

Bakgrund: Anita är född och uppvuxen i Örnsköldsvik och har arbetat hela livet med fokus på idrott och arbetsmarknadsfrågor. Hon är involverad i ett antal olika styrelser, t.ex. Riksidrottsstyrelsen, Svenska Ishockeyförbundets styrelse och Ångermanlands Ishockeyförbund. Anita är ordförande i Lokstödsnämnden samt medlem i Styrelseakademin. Arbetar sedan 1990 på Arbetsförmedlingen och har tidigare arbetat både som lärare och med utbildningar inom idrott och ledarskap. Anitas smultronställe är Klubbviken.

Brinner för: Anita tycker att Örnsköldsvik har en stor potential när det gäller turism och nytänkande. Vi har en bra företagsanda och det händer även mycket ute på landsbygden. I dagens samhälle behöver inte alla företag vara lokaliserade i storstäder. Anita tycker att företagsandan är viktig för att människor ska trivas och ha en försörjning.

Porträtt Hans Hallin

Hans Hallin

Bakgrund: Hans kommer ursprungligen från Sidensjö och har sedan 1979 arbetat som IT-leverantör till industrin i stort och har/haft olika ledande positioner både i Sverige och internationellt. Årsskiftet 2009/2010 startade Hans tillsammans med kollegor och Eurocon Consulting AB bolaget Eurocon MOPSsys AB och förvärvade produkten MOPS, ett IT-system för massa- och pappersindustrin. Produkten MOPS föddes i Örnsköldsvik 1982 och har sedan dess varit på vift i Finland, Tyskland och Tjeckien men är nu åter i Örnsköldsvik, där all utveckling sker idag. Hans är idag majoritetsägare och VD för MOPSsys svenska bolag och även för det helägda dotterbolaget i Vancouver, Kanada. Företaget levererar idag IT-system till 19 olika länder i Norden, stora delar av Europa, Nordamerika, Kina, Nya Zeeland och Australien.

Brinner för: Hans har ett starkt Nolaskogshjärta och vill gärna vara med och bidra så att det går bra för bygden. Han brinner för att Örnsköldsvik ska ha intressanta arbeten i stort på orten och bra möjligheter till utveckling när det gäller teknik. Hans vill att Örnsköldsvik fortsatt ska vara en stark leverantör på världsmarknaden och ser som ett måste att bevara och stärka den unika kompetens Örnsköldsvik har inom industrin.

Porträtt Ann Strandberg

Ann Strandberg

Bakgrund: Ann är född och uppvuxen i Örnsköldsvik men bor i Skortsjö, Moliden, sedan mer än 30 år. Hon är civilekonom i grunden och har en bred bakgrund från olika branscher, bland annat bank och tryckeri. Idag är Ann VD på Edvardssons i Bredbyn AB. Musiken har alltid varit viktig för Ann som ägnar mycket tid åt att sjunga i ett rockband som hållit igång i snart 25 år. Träning är också ett intresse. Ann har alltid varit aktiv inom föreningslivet och haft flera olika styrelseuppdrag för t.ex. Örnsköldsviksortens Ryttarklubb, Molidens IK, Företagarna.

Brinner för: För Ann är det viktigt att det finns möjlighet att bo på landsbygden och att vi aktivt jobbar för att förbättra den möjligheten. Det ska vara attraktivt att bo i hela Örnsköldsviks kommun. En annan viktig fråga är företagandets villkor, att underlätta för, och uppmuntra, de som driver företag och därmed skapar sysselsättning.

porträttbild på Ragnhild Backman

Ragnhild Backman

Bakgrund: Ragnhild är utbildad civilingenjör från KTH med sina rötter i Örnsköldsvik. Hon har arbetat inom bygg- och fastighetsbranschen sedan mitten på 80-talet och har lång erfarenhet inom stads-, centrum, - och detaljhandelsutveckling. Idag driver Ragnhild, som tredje generationen i Örnsköldsvik, Backmans Fastighets & Företagsutveckling AB. Hon har även en rad olika styrelseuppdrag som bland annat ordförande i Centrumlyftet, styrelsemedlem i Fastighetsägarna Örnsköldsvik, Fastighetsägarna Sverige AB (Förbundsstyrelsen) samt Diös och Malux med flera.

Brinner för: Att Örnsköldsvik ska växa och utvecklas! En viktig framgångsfaktor är regionförstoring med Umeå för att få en större arbetsmarknad. I grunden handlar det om att få fler arbetstillfällen till Örnsköldsvik.

Porträtt Sofia Olsson

Sofia Olsson

Bakgrund: Sofia är uppvuxen på landsbygden i Örnsköldsvik och har sedan hon var liten alltid drömt om att en dag få arbeta hemma på gården. Efter några turer runt om i Sverige, med bland annat ett stopp i Hemavan där hon arbetat för Stig Strand, hittade hon tillbaka hem. Sofia är sedan flera år tillbaka egenföretagare och driver Källarbacken Saga på hemgården i By. Under sommaren erbjuder hon sagostig och café för stora och små och under höst och vinter är det fullt fokus på restaurangen. Sofia är 6:e generationen som driver verksamhet på gården och man kan verkligen säga att hennes barndomsdröm gick i uppfyllelse.

Brinner för: Sofia vill vara med och utveckla Örnsköldsvik och tycker det finns en framtidstro här. Hon känner starkt för "grönt företagande", företagande på landsbygden och vill bland annat lyfta fram den fantastiska maten vi har runt omkring oss.

Porträtt Magnes Hallberg

Magnus Hallberg

Bakgrund: Magnus kommer från en liten by i Jämtland som heter Kluk. Han flyttade till Umeå för att plugga och doktorera i kemi och bioteknik. Har bott och jobbat i London samt Stockholm innan han flyttade tillbaka till Norrland och Örnsköldsvik, för kärleken och den vackra naturen. I samma veva fick familjen barn och Magnus började arbeta på Processum. Han tycker om att staden erbjuder mycket på industrisidan samtidigt som det går att bo väldigt lantligt med närhet till naturen. Idag arbetar Magnus som VD för Processum.

Brinner för: Magnus ser Örnsköldsvik som en fantastisk stad med en härlig framåtanda och tycker mycket om framtidstron som finns här och även det natursköna.

Porträtt Madelene Sundberg

Madelene Sundberg

Bakgrund: Madelene är född och uppvuxen i Örnsköldsvik. Efter studenten lämnade hon Örnsköldsvik för några år i Umeå, Åre, Stockholm och utomlands. Madelene har studerat projektledning, naturmedicin/naturens kraft, kost och yoga. Hon trodde nog aldrig att hon skulle flytta tillbaka till Örnsköldsvik, men är idag stolt Örnsköldsviks- och Höga Kustenbo och kan inte tänka sig att flytta härifrån. Det var kärleken och blivande mannen som drog henne tillbaka till hemorten för snart fyra år sedan. Madelene är mycket familjekär och tycker om att ha familjen nära. Hon arbetade tidigare på insamlingsstiftelsen Min stora dag men efter en tid som mammaledig har nu livet ändrat riktning. Idag ligger fokus på en holistisk livsstil - yoga, hälsa, natur, medicin och människa. Madelene startar nu upp sin egen verksamhet och arbetar även på att utveckla en idé tillsammans med sin sambo/blivande man.

Brinner för: Möten med nya människor, personlig utveckling och naturens positiva inverkan på människan. Hon tycker att naturen har så mycket att lära och ge oss, men tror vi glömmer det ibland. Att ta en löptur tillsammans med hunden eller åka på utflykt tillsammans med familjen är livskvalité enligt Madelene. "I det enkla bor det vackra".

Porträtt Peder Sundström

Peder Sundström

Bakgrund: Peder kommer från Örnsköldsvik och flyttade som 19 åring till Åre för att studera, arbeta som fotograf och åka skidor. Som 20-30-åring reste Peder världen runt som frilansande äventyrs-och resefotograf och gjorde reportage till olika resemagasin och fotograferade katalogjobb för kända varumärken. I samma veva gav han ut sin första bok och studerade foto, formgivning, konst och reklam. Peder har även en civilekonomexamen med inriktning marknadsföring.

Efter tio år med mycket resande började Peder och flickvännen planera för att flytta hemåt och bilda familj. När de bosatte sig vid havet i Örnsköldsvik uppenbarade sig nya möjligheter som innebar mindre resande. Tillsammans med Anders Lönn och Håkan Nordström startade Peder Magasin Höga Kusten som de tillsammans drivit sedan 2009. Några år senare blev han delägare på reklambyrån NollNio och tog över som VD och designstrateg. Nu har NollNio slagit ihop med byrån Intressera Kommunikation och idag driver Peder den nystartade kommunikationsbyrån Devocy Communication.

Brinner för: Peder älskar verkligen den lilla orten och tycker om enkelheten. Han tycker att det finns enormt mycket duktiga människor med massor av kompetens och idéer i Örnsköldsvik, något vi ska bli bättre på att visa upp. Han älskar naturen och Höga kusten och tycker att Örnsköldsviks omgivningar är fantastiska. Det är lätt att bo här med alla trevliga människor. Trygghetskonceptet, det tycker Peder att man ska vara rädd om.

Porträtt David Wahlén

David Wahlén

Bakgrund: David är jämtlänning med rötterna i Persåsen och musiker ut i fingertopparna. David har studerat musik i flera år och har bland annat en masterutbildning inom dirigering och dragspel från Piteå Musikhögskola. Under studietiden gjorde han även en sejour på Sibelius Akademin i Helsingfors. Kärleken träffade han i Piteå och med tiden var det musiken som drog dem båda till Örnsköldsvik. Idag kombinerar David ett liv som frilansande dirigent och dragspelare med diverse vikariat som kantor i svenska kyrkan.

Brinner för: Att utveckla de mångkulturella uttrycksformerna och lyfta fram samt göra plats för alla olika typer av konstformer i Örnsköldsvik: musik, dans, målad konst, skulptur, allt! David ser gärna ett samspel mellan kulturen och idrotten för han tror starkt på att kombinationen mellan de båda gör människor gott.

Porträtt Anita Edlund

Vanja Östman

Bakgrund: Vanja har funnits med i Örnsköldsviks utvecklingsarbete sedan 2003 där hon har arbetat som jämnställdhets- och mångfaldsutvecklare, samt utvecklingsledare i Världsklass 2015. Idag är Vanja tillväxtchef på Örnsköldsviks kommun och tycker det är riktigt spännande att arbeta med Örnsköldsviks utveckling. Hon har ett starkt socialt patos och spenderar mycket tid med att engagera sig i goda saker. Utöver det fylls fritiden med att umgås med familj och vänner, samt dansa Lindy Hop som hon tycker ger energi och är superroligt.

Brinner för: människors lika värde och för att skapa engagemang hos medborgare och medarbetare. Att Örnsköldsvik ska fortsätta vara platsen med stark framtidstro där ingenting är omöjligt och där både människor och företag kan utvecklas.

Porträtt Magnus Haglund

Magnus Haglund

Bakgrund: Magnus är kommundirektör på Örnsköldsviks kommun sedan sommaren 2014. Han har lång erfarenhet inom det militära och kommer närmast från Statens Skolinspektion där han bland annat var regionschef över Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtlands län. Magnus trivs bäst när han får vara utomhus, gärna träna eller vara ute i skog och mark med sin hund.

Brinner för: Att få vara med och utveckla Örnsköldsvik som plats att leva och bo på. Att ännu bättre lyckas med att förklara för alla som vill lyssna, och även för de som man måste tvinga att lyssna, att Örnsköldsvik är fantastiskt. Magnus vill att Örnsköldsvik ska vara den plats som man förknippar med värme, värdskap och allas lika värde, samt naturligtvis en natur i världsklass.

Porträtt Glenn Nordlund

Glenn Nordlund

Bakgrund: Glenn är kommunstyrelsens ordförande, kommunalråd, Socialdemokraterna. Efter några år i Socialnämnden har Glenn ägnat snart 14 år till politiskt arbete som kommunalråd i Örnsköldsviks kommun. Före det har han jobbat med såväl friskvård/hälsoplanering som skogs- och fabriksarbete. Sedan ett antal år har han även uppdraget som ordförande i Kommunförbundet Västernorrland.

Brinner för: Att vi ska vara en kommun som präglas av öppenhet och mångfald, där vi tar vara på det engagemang som finns hos människor här. Glenn tycker det är häftigt att utveckla samarbeten för att tillsammans sträva mot gemensamma mål och kunna se resultat av de gemensamma ansträngningarna. Han vill se att det goda sammabete som startades inom Vision 2008 samt Världsklass 2015 nu fortsätter och utvecklas utifrån dagens och framtidens möjligheter och utmaningar. "Nu tar vi ny sats för att bygga ett ännu attraktivare Örnsköldsvik."

Porträtt Anita Edlund

Anna-Britta Åkerlind

Bakgrund: Anna-Britta är född i Småland och kom till Örnsköldsvik för snart 30 år sedan. Mer än halva livet i den här kommunen alltså. Hon arbetade under många år på Örnsköldsviks Allehanda som journalist och därefter i egna företaget Åkerlind Information, med kommunikation och projekt inom bland annat Främja kvinnors företagande.

Anna-Britta har under alla år varit engagerad i föreningsliv och styrelser på alla nivåer, bland annat inom Studieförbundet Vuxenskolan och Örnsköldsviksortens ryttarsällskap. Hon fick sitt första politiska uppdrag efter valet 2006, som ersättare i humanistiska nämnden. Är nu oppositionsråd för Alliansen och ledamot av kommunstyrelsen för Centerpartiet sedan hösten 2013.

Anna-Britta har två vuxna barn och sambo med två kattdamer på Källströmsgården i Sund. Gillar att läsa böcker, rida och arbeta i trädgården. Trivs i skogen och uppe på något berg.

Brinner för: Kreativitet! Vill att vi i Örnsköldsvik ska vara kända för att lyfta fram människor med egna idéer, ge möjligheter att utveckla och förverkliga drömmar.

Sidan uppdaterades

2017-06-14

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Glenn Nordlund
Kommunstyrelsens ordförande
Skicka e-post

Anna-Britta Åkerlind
Oppositionsråd
Skicka e-post